СЗО не е получавала материали от 10 дни в Газа

Затварянето е довело до трудна ситуация
18 май 2024 01:00, Стела Стоянова
21
СЗО не е получавала материали от 10 дни в Газа
Снимка БГНЕС, архив

Световната здравна организация (СЗО) не е получавала медицински материали в Ивицата Газа в продължение на 10 дни заради новата офанзива на Израел, предаде АФП.

Затварянето от страна на Израел на пропускателния пункт Рафах в Газа е довело до "трудна ситуация", заяви говорителят на СЗО Тарик Ясаревич.

"Последните медицински доставки, които получихме в Газа, бяха преди 6 май", посочи той.

Израелските войски влязоха в град Рафах на 7 май, за да разширят офанзивата си срещу Хамас. Те затвориха пропускателния пункт Рафах към Египет, който е от решаващо значение за хуманитарните доставки.

Тъй като агенциите на ООН предупреждават за нарастващ риск от глад в Газа, пропускателните пунктове Керем Шалом и Ерез от Израел също са практически затворени.

Най-голямо безпокойство предизвиква горивото, необходимо за функционирането на клиниките и болниците. Здравните заведения в Газа се нуждаят от до 1,8 милиона литра гориво месечно, за да функционират.

След затварянето на границата в Рафах са влезли само 159 000 литра. "Това очевидно не е достатъчно", каза Ясаревич, и добави, че само 13 от 36-те болници на цялата палестинска територия вече работят "частично".

"Болниците, които все още функционират, нямат гориво, а това излага на опасност живота на толкова много хора. Настоящите военни операции в Рафах излагат на риск безброй животи", подчерта той.

Атаката на Хамас на 7 октомври доведе до смъртта на повече от 1170 души в Израел, повечето от които цивилни, според израелски данни. От 252 души, взети за заложници, 128 все още се намират в Газа, но 38 от тях се смятат за загинали.

Повече от 35 300 души, предимно цивилни, са били убити в палестинската територия от избухването на войната, според данни, предоставени от здравното министерство на Хамас. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: СЗОГаза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 седмици
Израелците по цивилизован и културен начин обясняват на палестинците, че да отвличаш, изнасилваш и убиваш деца не означава "борба за свобода".
14
0
 
2
 
! Отговори
Българинъ преди 3 седмици
Поредното доказателство, че СЗО, ЧК, УНВРА, ООН са Хамас. Скоро ще бъдат отстреляни, както се полага на всеки терорист. За Израел!
13
0
 
1
 
! Отговори
йй преди 3 седмици
Изтрихте ми първия коментар в който в отговор на "долню" написах,убий арабин-спаси човек.Моя коментар изтрихте,а на "долню",още стои.Вие арабомани ли сте,или скрити мюсюлмани? Значи нещо написано срещу античовеците-араби се трие веднага,а написаното срщу евреите стои?!Кои сте вие?
12
0
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 4 седмици
Който започва война губи. Историята го доказва и така трябва да бъде.
11
0
 
3
 
! Отговори
йй преди 4 седмици
Нарочно написах долния коментар,защото вече не понасям разни анонимни и.д-и.о-т-и да говорят зловещи неща.Смъртта винаги е смърт,и не си позволявайте такива писания.Или си арабин,или си мюсюлманин,за да говориш открито за избиване на евреите.Аз съм българин и християнин,и само ще ви кажа,че нашето търпение вече е на изчерпване,г-да мюсюлмани.Защо не чух от вас,че арабите извършиха зверство спрямо евреите.Защо не ги осъдихте,а сте в тяхна защита.Затова останалия свят не ви иска.
10
6
 
0
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 4 седмици
СЗО Е ПОДЧИНЕНА ПРЯКО НА ЕВРЕЙТЕ...НОРМАЛНО...УБИЙ ЕВРЕЙН СПАСИ ГРАЖДАНИН...ДЪЛГ НА ВСЕКИ ЧОВЕК....
9
1
 
2
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 4 седмици
cзо се захрожили. Повярвахме. Те са собсъвеност на еврецин. За Газа се протесниюи. Да мислят само нънтънаху дали си е матирал перуката. За друго е неполиткоректно да се тормозят.
8
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Ми след като израелците ги изхвърлят от камионите на улицата... Но как да го напишеш като медия, нали веднага ще дърпат уши от Посолствата?!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
стига сте ни занимавали с брадатите стоножки от канализацията. хвърляха гьобеци, клаха наред, сега да си стоят при плъховете и да се дупят на килимчето на малкия мук!
6
1
 
6
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 седмици
В СЗО лъжат!!! Най-малкото защото не казват истината .На пропускателният пункт,за който говоришят ИМАШЕ АТЕНТАТ СРЕЩУ ИЗРАЕЛСКИ ВОЙНИЦИ,който бе извършен от терористи,които са против влизането на медицински и хранителни помощи.Освен това вСЗЛ знаят,чудесно,че през стотиците тунели между Египет и Газа се вкарва всичко нужно без да се огласява. На трето място милитарният кей срещу Газа,който САЩ поставиха ,за да вкарват помощи е ВЕЧЕ ДЕЙСТВУВАЩ! Защо от СЗО не попитат палестинците защо саботират
5
3
 
4
 
! Отговори
Джо преди 4 седмици
Ето ти Факт - Хамас иска да избие всички Евреи, не го крият, записано им е в хартата. Евреите (и аз не знам защо) не искат да бъдат избити. Още един факт - Хамас се крият зад цивилните и строят инфраструктура главно под училища, градини, болници за да може сега разбирачи да пишат, че Израел прави геноцид докато се опитва да премахна Хамас. И последен Факт - това не е геноцид. Ако беше геноцид още към 10 Октомври можеше да са приключили с последния палестинец в Газа, ама се мъчат по трудния начин
4
7
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 седмици
Това клане което правят еврейте в Газа ще се окаже геноцид на 21век.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Казал Ясар-евич. Брат'чед на Насър или опомачен босненец. ООН какво казва за украинските и руските цивилни жертви, че един път не съм ги чул да коментират нещо? Защото там отдавна не умират сами военни, всеки ден има поне по 20 цивилни загинали имот двете страни. Или на Ясар, Хасан и Фатмето, намърдани на топло местенце въобще не им пука?
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 2 - Айде пак с конспирациите ...
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Майната им на СЗО, майната им на коруометата, които ги държат, както инна политиците, които искаха да ни поробят.