Министърът срещу пазара – рунд пореден

Ролята на държавата отново е поставена под въпрос – и както се случва не за първи път по време на мандата на ГЕРБ – отново от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.В края на миналата седмица Найден
Economist Of Scale @1914.blog.bg 6 авг 2012 12:45
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
12
3879
Ролята на държавата отново е поставена под въпрос – и както се случва не за първи път по време на мандата на ГЕРБ – отново от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

В края на миналата седмица Найденов заби поредния звучен шамар на пазара и свободната конкуренция. Проблясъкът този път е двоен – едната закана е, че ДАНС ще разследва търговците, за да открие как се формира цената на хляба от нивата до рафтовете в магазина. От друга страна министърът обяви, че с три от големите хранителни вериги е постигната договореност за поставяне на таван на цените на десет основни хранителни продукта.

Дотук добре – министърът хвърля прах и убеждава електората в безкористните си ангелски намерения и дяволските помисли на търговците и производителите да се възползват от ръста на котировките на световните борси и да ударят потребителя със спекулативно надути цени на храните.

Това ли обаче е ролята на държава, претендираща да има свободен пазар, и на правителство, числящо се към семейството на десните партии в Европа – Европейската народна партия?

ДАНС и спекулантите

Призивът на Найденов за разследване на спекулантите е част от неговата любимата нишка, по която правителството трупа одобрението на най-бедните в напечени моменти. Земеделският министър е безспорно най-последователният в кабинета на ГЕРБ – той бори спекулантите с повод и без повод, защото в очите му те са онези, заради които народът обеднява.

По Никулден – шараните, по Великден – яйцата, за Гергьовден – агнетата. Когато поскъпват суровините, когато поскъпват горивата – министърът винаги е там, за да защити потребителите.

Сега ДАНС тръгва по петите на житото, за да се види къде се надуват цените. Защото всички други проблеми на националната сигурност са решени и пазарът е основният ни проблем.

Да, ама не – не това е работата нито на министъра, нито на агенцията по национална сигурност. Причината е проста – отворената икономика и присъствието на общия европейски пазар водят след себе си и редица ефекти – някои добри, но други лоши. И както често се случва в живота всичко зависи от гледната точка.

За производителите на зърно моментът е прекрасен да повишат печалбите си заради високите цени на международния пазар. За прекупвачите, или така наречените от министъра спекуланти, моментът е добре дошъл да опитат допълнително завишаване на цените –макар че те едва ли и досега не са опитвали това.

В този процес ДАНС няма място, тъй като характерът на свободната икономика предполага, че всеки търговец сам формира цените си, а пазарът е този, който дава оценката си. Това трябва да е ясно на министъра още преди да започне да харчи парите на същите тези потребители за неефективни и безсмислени акции тип кьорфишек.

Усилията на държавата в този случай трябва да се насочат към прекъсване на каквито и да е възможности за фиксиране на цените и картелиране на доставчици, производители, търговци или прекупвачи. И така стигаме до втората министерска инициатива.

Министърът и веригите

През миналата седмица министър Найденов обяви триумф над пазарните сили – той успя да постигне споразумение с три от най-големите търговски вериги поставянето на таван на цените на десет основни хранителни продукта и в продължение на три месеца те нямало да поскъпват.

В това послание ключовото е „от най-големите“, тъй като те могат да си го позволят. И трите вериги едва ли разчитат точно на тези десет продукта, за да формират печалбата си, дори напротив – те и сега използват повечето от тях като атрактивен магнит за привличане на клиенти чрез акции и промоции.
Т
ова, което може да се постигне с такава мярка, не е регулиране, а изкривяване на пазара. Много от кварталните магазини в големите градове биха били сериозно застрашени при евентуалното повишение на доставните цени, тъй като въпросните вериги ще натискат изкуствено крайните цени.

Това е най-прекият път да те изкарат от пазара – при това с вещото съдействие и под зоркия поглед на държавата. Да не говорим, че мерките на Найденов няма да имат абсолютно никакъв ефект за жителите на най-малките населени места – тъй като там веригите ги няма.

Единственото, което постигна министърът с обявяването на замразяването на цените, е реклама за трите вериги, които се включват в плана. При това доста евтина като себестойност реклама, идваща от високите етажи на властта.

Нещата не свършват така. Освен, че получават подкрепа и реклама от най-високо ниво, трите вериги получават нещо далеч по-ценно – държавно формиран картел. Защото фиксирането на някакви цени от независими един от друг субекти е точно това.

И тук министърът очевидно се изгубва – от една страна той трябва да гони картелите и да възпрепятства създаването им по всякакъв възможен начин, а от друга – сам формира такива.

Докога така, господин министър? Кога ще разберете каква е вашата роля във властта и ще спрете да хвърляте пясък в очите ни и да харчите по безумен начин нашите пари?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
наистина не купувай преди 11 години
"Отворената икономика и присъствието на общия европейски пазар водят след себе си и редица ефекти някои добри, но други лоши" Коментар: По правило добрите ефекти винаги са за спекулантите - лошите ефекти винаги са за купувачите... И когато складовете на спекуланта са пълни с фактурирано миналогодишно жито, по миналогодишни цени - а той го продава на цени по високи от борсовите цени към момента - тогава държавата трябва да внесе жито по борсови цени за да подбие цената на спекуланта...
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Не купувайте братя...."
10
4
 
4
 
! Отговори
работещ преди 11 години
И на министъра "мерките", и горният НЕПОДПИСАН "коментар" са КОМЕДИЯ ОТ ГРЕШКИ! Нито на министъра, нито на умника от сайта им е ясно, що е пазар - купувачите. А производители, търговци и пр. са браншът, не пазара. Държавата може да регулира пазарните отношения, вкл. цените, НЕ пазара. Ефективната регулация става с пазарни средства - създава се държавен резерв (фонд, режия и пр.), в случая - зърнен и се продава от него за сваляне на завишени цени. А ДАНС може да си проверява, вкл. и за данъците.
9
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе Карамфилчо-ако бяха оставили цените свободно щеше да пишеш защо държавата няма намеса-вие сте си върти ***
8
14
 
2
 
! Отговори
Мила34 преди 11 години
Целият разбор показва, че при всеки проблем, който се е появявал на пазара, е имало бърза ответна реакция. Когато има и най-малко раздвижване на цените, веднага се назначават проверки как точно се формира цената и на какво се дължи поскъпването. Истината е, че като се тегли чертата на всичко, големи кризи не е имало, всички цени са стабилизирани.
7
4
 
9
 
! Отговори
кочо преди 11 години
и какво разбрахме от всичко това ? За сетен път разбрахме,че всеки може и определя цената такава,каквато на него му носи само печалба. Каква ти пазарна икономика ! Я елате на село да видите какви цени имат стоките! Ще ви се завие свят. ГРАБЯТ НИ И НИ СКУБЯТ КАТО БАНАТСКИ ГЪСКИ. ЕВАЛА!!! зА ЕДНО КИСЕЛО МЛЯКО ти вземат от 40 стот.до 1 лв.-за една и съща масленост. Ашколсун,казват в нашата махала. ГРАБЕТЕ,ГРАБЕТЕ,ГРАБЕТЕ НАРОДА, ТОЙ Е ТЪРПЕЛИВ И ПОНАСЯ ЦЯЛАТА ТЯЖЕСТ. А вие богаташите ПИРУВАЙТЕ!
6
0
 
19
 
! Отговори
те преди 11 години
Типстъра като че ли сега разбира че ни управлява мафия....
5
0
 
22
 
! Отговори
миро н. преди 11 години
това се казва картел с държавата
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАЙДЕ ДА ОСТАВИМ ПОЛИТИКАТА!АЗ СЪЩО СЪМ ПРИТИСНЕНА ЗА РОДНАТА ИКОНОМИКА!ВСИЧКИ СА НА ЗАГУБА!ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛЕ,ЖИВОТНОВЪДИ,ПРЕРАБОТВАТЕЛИ И ДАЖЕ ТЪРГОВЦИТЕ -НИКОЙ НЕ Е НА ПЕЧАЛБА!ТОЧНО ТУК Е РОЛЯТА НА ДЪРЖАВАТА ДА ВИДИ КАК СТАВА МАГИЯТА!САМО ДЕТО НЯМА ОБЯВЕНИ ФАЛИТИ!КАТО ВИДИШ БАЛАНСИТЕ-ЗАГУБА!КАТО ВИДИШ МАНДРИТЕ,ТРАКТОРИТЕ И МАГАЗИНИТЕ-ВСИЧКО ЛЪСКАВО,ЗА ЛЮБОВНИЦИ,МЕРЦЕДЕСИ излишно хабене!НЕКА ДАНС ДА ВИДИ МАГИЯТА НА ЗАГУБИТЕ и МЕРЦЕДЕСИТЕ!КАКВО ОТЧИТАТ,КОЛКО ДАНЪЦИ ПЛАЩАТ!НЯМА ЛОШО,НЕПЛАЧИ
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой нарича това "нещо" у нас пазар? Това е земният рай на прекупвачите и мафиотите от междинната търговия. Производителите, с изключение на някои браншове, не се договарят и са в пазарна конкуренция. Те нямат време и възможности да търсят пазари. Там се отваря нишата на спекуланта, добре организиран, национален, безмилостен. Купува на безценица, печели 2-3 пъти. Миро реши да използва големите вериги за съюзници, без да отчете, че те също са такива - алчни и чужди.
2
3
 
20
 
! Отговори
Parcuc преди 11 години
НЕРЕЗЪТ е пълен клоун, бих го взел да побачка малко в моя цирк.
1
7
 
15
 
! Отговори
Първи преди 11 години
Проблемът не е в ГЕРБ, БСП, ДПС, СДС и т.н. Проблемът е ,че има вредители като Найденов и такива ,които им вярват. В случая печеливш няма, а губещи са всички. Дано премиерът ( като един прагматичен селянин ) го разкара незабавно!