Голямата заблуда с гръцките пари или как страните донори плащат сами на себе си

Ангела Меркел обеща на гърците още пари
Ники Станчев @kostas.blog.bg 19 окт 2012 15:03
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
11
4504

Ангела Меркел обеща на гърците още пари, знаейки отлично, че тези средства по-късно ще се върнат обратно там, откъдето са дошли. За това се досещат и мнозина от гърците. Нищо чудно тогава, че се гневят и протестират.

От месеци насам новините, които пристигат от Гърция, са все лоши: страната не съумява да си върне конкурентоспособността, реформите напредват бавно, укриването на данъци си остава нещо като национален спорт, а самите гърци продължават да живеят над възможностите си.

Но не това е обсъждала Меркел по време на вчерашното си посещение в Атина. Най-важният въпрос сега е: колко пари са нужни на Гърция, за да оцелее? При това германската канцлерка знае много добре, че държавните финанси на Гърция вече не са това, което бяха. Икономисти се кълнат, че ако Гърция не трябваше да плаща лихви за обслужване на дълговете си, тя щеше да се окаже с едва ли не балансиран бюджет. От тази гледна точка гръцките държавни финанси не изглеждат много по-зле от тези на Германия през 2009 или 2010 година.

Ето какво показва простата сметка: без дължимите лихви гръцкият дефицит за тази година би възлизал на 1,4 милиарда евро. Това твърди правителството в Атина, потвърждават го и независими експерти. След като обаче прибавим към тази сума и лихвите, текущият бюджетен дефицит на страната се удеветворява, достигайки сумата от 12,5 милиарда евро. Тази дупка в гръцкия бюджет се покрива чрез помощите, отпускани от ЕС и МВФ.

С други думи - парите, които страните-донорки отпускат на Гърция, за да й помогнат, се връщат обратно при тях под формата на лихви. Да видим сега и кои са страните-донорки - това са МВФ, ЕЦБ, спасителният фонд на ЕС и отделни страни-членки на Общността. След договореното през март опрощаване на голяма част от гръцкия дълг към частните кредитори, де факто на страната й останаха основно дълговете, взети от международните донори - МВФ, ЕЦБ и ЕС.

Като теглим чертата, се получава следното: международните донори плащат сами на себе си, макар и по един заобиколен път - през гръцкия държавен бюджет. Тези пари имат явно за цел да поддържат заблудата, че един ден Гърция ще бъде в състояние сама да си плаща лихвите.

Това държи гръцкия дълг на непоносимо високи нива - през следващата година той ще съставлява 167% от БВП на страната, изчислява МВФ. А според общата оценка на икономистите, при страните с лоша кредитна история проблемите започват още тогава, когато външният им дълг достигне 60 на сто от БВП.

И следното нещо трябва да бъде казано ясно: парите, които досега донорите са отпуснали на Гърция, не са й помогнали с нищо. Тези пари така и така са загубени. И е напълно излишно страните-донорки да си плащат лихви на самите себе си. Този колкото странен, толкова и порочен финансов кръговрат трябва най-сетне да бъде спрян.
observer.ucoz.org

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Още по темата: Меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
ДИДО преди 11 години
Защо никой не каза преди време на кого Гърция дължи пари-ами на частни американски и европейски банки,които и даваха без проблем заеми ,които знаеха че ЕС ще плати в случай на срив.Така и стана -Европа плати и сега гърците дължат пари на европейския данъкоплатец и проблема за банкерите е решен ,те си получиха парите-нали на кой му дреме за данъкоплатеца.В Щатите пък бяха още по-брутални и без такива елегантни врътки,направо наляха 700милиарда на частни банки от бюджета-да ти пикам на такъв пазар
9
3
 
6
 
! Отговори
Боро преди 11 години
9 е много прав! Това го чух още преди 1 год. от българи, които живеят постоянно в Гърция, а именно : Гръцката държава е бедна - опоскана, ограбена отвсякъде; гърците държат чувала с парите и живеят като богове. Затова сега им е гадно, като им намаляват /само на думи/ заплати и пенсии, например от 15 заплати са намалени на 14 или нещо подобно. Но те пак са си добре, щом пенсионерите им ще вземат допълнително по 400 EUR към коледната пенсия... Искам да живея в тяхната криза.......
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавата Гърция е бедна и със заеми, а гърците са богати с имущество и с депозити.
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Га ги лапахте кифтетата - не ревахте а ?!!
6
2
 
8
 
! Отговори
... преди 11 години
Доста издиша този анализ, защото се взимат избирателно факти, които се тълкуват.1-во защо гърците са стигнали до там, че да се налага да теглят кредити ? 2-ро от кога реално започват заемите, върху които текат лихви - това не са заеми от последните 2-3 години а много преди това. 3-то защо гърците подправяха статистическа информация, на базата на която им отпускаха средства, които потъваха ? Лихвите, които плащат покриват обезценяването на парите във времето от зами, теглени преди 20 и повече год
5
2
 
6
 
! Отговори
7 преди 11 години
Гош, хайде да размислиш още веднъж върху категоричното си твърдение за ползването и лихвата, а? Давам подсказка :))) Арабските банки.
4
0
 
4
 
! Отговори
az преди 11 години
До АнонименЕ, нали все някой трябва да върне взетите заеми!
3
6
 
6
 
! Отговори
Гош преди 11 години
Не е точно така. Първо - сега е много лесно да се правят анализи със задна дата. Гърция беше фалирала и затова взе този дълг, така че май нямаше избор тогава.Второ никъде в света няма случай да ползваш нещо (капитал) без да платиш цена за него (лихва) - това не само, че не противоречи ами, напротив е основна логика на използване на капитала.
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ga Qdoha baneca ne rivaha a sega golqma usta otvarqzt.Tozi koito e pisal statiqta da mi dade zaem za 40 godini az nqma da mu davam lihvi ama nikakvi i do 40 godini schte mu gi varna.Toi da raboti da prodava imushtestvo ili da pravi kakvoto iska ama da mi gi dade parite ama bez lihva.1 000 000 shte mi stignat.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ааааааааааа, калимера !!!! Как така написахте истината !!! Не е за вярване !!!Всички държави плащат убийствени лихви на прстъпните банкери и разни частни клубове !!!