Ще станат ли здравните инспектори новите митничари?

Или как ни намериха поредния повод да се мразим
@.blog.bg 23 ное 2012 16:30
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
45
6855
Ще станат ли здравните инспектори новите митничари?
Снимка: Dnes.bg

Аз съм пушач.

Никога не съм искал да преча на никого с порока си.

Но никога не съм искал да ми пречат и на мен да практикувам порока си.

Въпреки това - пречат ми.

Пречи ми, че се налага да излизам навън в кучия студ. Понякога даже си мисля, че забраната за тютюнопушене са я измислили от фармацевтичната индустрия, за да си продават прахчетата и хапченцата против настинка и грип.

Пречи ми, че вечер се налага да обикаляме с приятели (част от които непушачи), понякога с часове, за да открием място, на което някой търговец, с риск да отнесе солидна глоба, е върнал пепелниците по масите. А такива места има и то не малко.

Пречи ми, че вече не мога да си хапвам от страхотните гювечета на леля Доре, защото малката й спретната механа затвори кепенците. Завинаги.

Аз съм пушач и се наслаждавам на порока си. И въпреки това никога не съм имал против да се съобразявам с нежеланието на приятелите ми непушачи да вдишват от дима ми. В крайна сметка - въпрос на взаимно разбирателство и цивилизовано отношение един към друг.

Само че в момента, дори да имат доброто желание, те не могат да се съобразят с желанията ми. Защото правото на избор вече го няма. Вече има само принуда.

Не би ли било по-добре, вместо да се делим за пореден път, да се научим да правим компромиси помежду си? Не е ли достатъчно, че в малката ни родина вече се мразим по достатъчно показатели: бели и черни, софиянци и провинциалисти, левскари и цесекари, атеисти и религиозни, хомосексуални и хетеросексуални? Трябва ни и още един повод да се делим и мразим ли?

Защото истината е, че напоследък мненията 'за' и 'против' тютюнопушенето започват да стават все по-радикални. И едните, и другите стават все по-уверени в правотата на исканията си. Буквално очаквам всеки момент новината за сбиване между пушач и непушач заради различията в мненията им.

Аз не апелирам да се отмени правото на непушачите да ходят в заведения без цигарен дим. Напротив, те трябва да имат своя избор! Но своя избор трябва да имам и аз. Защо някой иска да ми го отнеме?
Ситуацията е абсурдна. Тютюнопроизводството се субсидира, косвено и с парите на непушачите, а в последствие се забранява тютюнопушенето.

Като толкова са се притеснили за вредата от тютюнопушенето - защо не се забрани продажбата на цигари? Защото е трудно да се лишиш от милионите левове годишно от акциз, нали?

Не схващам силното желание на някои хора за тотална забрана на тютюнопушенето на места, на които никой никого не кара насила да ходи, т.е. в заведения, кръчми, дискотеки, барове и други. Ключовата дума тук е 'тотална'.
Естествено, непонасящите тютюневия дим трябва да имат своята алтернатива - нещо, което законът в предишния му вид гарантираше - помещения за пушачи и за непушачи.

Това не беше ли достатъчно? Та трябваше да забранят тютюнопушенето навсякъде?  Понякога си мисля, че забраната е чисто и просто за да се прави напук на пушачите. Ей така, от омраза.

Разбира се, в училища, болници, в градския транспорт, в държавните учреждения и във всички подобни обществени места и сгради е немислимо да се пуши - там хората не ходят по свой собствен, личен избор. Следователно не са длъжни да вдишват дима на пушачите. Но да изискваш в питейно заведение, което на всичкото отгоре е осигурило помещение специално за непушачи, независимо дали това се е оказало финансово рентабилно за собственика, да се забрани тотално тютюнопушенето е нагло. Направо злобливо.

И, моля, без жалките напъни да се обясни забраната с това, че се 'мисли за здравето на пушача". "Насила хубост не става", първо, и всеки има правото да се разпорежда със себе си, както сметне за добре, стига да не пречи на околните, второ.

Дали законодателството ще се либерализира и ще открие вратичка за нас, любителите на дима? Не знам. По-скоро съм скептик.

Има една далеч не лоша идея обаче за референдум - "за" и "против" тютюнопушенето в заведенията. В едно такова допитване виждам доста повече резон, отколкото в референдума за АЕЦ "Белене". Защото колко са хората, които могат да заемат адекватна и фактологически обоснована позиция за ползите от един нов АЕЦ? А почти всеки има досег с тютюневия дим всеки ден и може да заяви адекватна лична позиция на евентуално народно допитване по въпроса. За да се реши спорът веднъж завинаги.

Но съм убеден, че все по-честа практика ще става неспазването на забраната. Така, докато един се окаже, че да си здравен инспектор е много по-доходоносно от това да си митничар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
1
 
! Отговори
Пушилист преди 11 години
До НепушачА Вие, непушачите, какво правите по задимените кръчми с глупавите пушачи? Защо не ходите по заведения в които не се пуши? Аз мога да отговоря вместо вас. Защото ще си умрете от скука без пушачите! Представям си картинката ... компания непушачи, наслаждаващи се на парче торта и студена лимонада в ирландски пъб, а персонала, който се наслаждава, че днес не се трови на работното си място, си умира от вълнение в очакване на утрешния ден, защото му предстои регистриране в бюрото по труда!
38
3
 
2
 
! Отговори
Консенсус? преди 11 години
От известно време в дискотеките се диша доста по-лесно, когато изляза от там не мириша на клошар, не ми люти на очите, не ми продупчват дрехите с фасове, няма пепел навсякъде, никой не смее да запали "тревичка" помежду другото.......Твърдо "за" забраната в дискотеките!! Премахването на зоните за пушачи и непушачи в кафенетата и ресторантите, обаче си беше чиста глупост.
37
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Но съм убеден, че все по-честа практика ще става неспазването на забраната."- Напротив, ще се учудите колко бързо ще свикнете със забраната.
36
9
 
5
 
! Отговори
Аман от драскачи! преди 11 години
Хайде стига Платени Публикации на тютюневата МАФИЯ! ДА на ЗАБРАНАТА за пушене на закрито! "Днес.бг" и вие май сте спонсорирани от нея !! Имайте малко срам!
35
9
 
2
 
! Отговори
Аз пък съм ЗА преди 11 години
Спокойно пушачи-ще свикнете! Нищо ново под Слънцето! И в Европа мрънкаха, пък после им мина и сега са доволни, че в кръчмите се диша свободно! А оборотите намаляват, защото джобовете на хората се изпразниха. Идете в който искате базар за нехранителни стоки да видите колко празни щандове има. Питайте и в малките магазини с колко са им паднали оборотите. Просто хората вече се ограничават от всичко, което не е от първа необходимост. А ходенето по кръчми определено не е !
34
9
 
0
 
! Отговори
Непушач преди 11 години
До анонимния автор на 32-"Някой си е решил да ми отнеме избора да умра млад." Не драги-искат да ти отнемат правото да убиеш някой друг! А ако пък ти искаш да си умираш млад *** си в къщи (или излез извън заведението) и си изпуши спокойно 2 кутии цигари. Но насаме!! Не ме карай и аз да пуша с тебе! Затова подкрепям забраната!
33
6
 
0
 
! Отговори
За забраната преди 11 години
Решението е пушачите да си създадете частни кубове, наречени например "Пушалнята" или пък "На чист въздух", или пък "Глътка кислород" или както си го измислите. А наистина авторът е прав-цигарите трябва да се забранят! Подкрепям забраната за пушене в закрити помещения! Който иска да се трови да го прави там където няма други хора.
32
8
 
1
 
! Отговори
Непушач преди 11 години
Драги пушачо!Вижда се, че си интелигентен човек. Затова си мисля , че ще разбереш моето кратко послание. Може би ти наистина си един културен пушач. Но не виждам как можеш да се съобразиш с всички, които не желаят да дишат дима от твоята цигара. Даже и приятелите, които са с теб да са съгласни ти да ги опушваш, все пак заведението не е само за вашата компания! А какво става, ако в него влезе някой като мен, който не иска ти диша дима?? Веднага ли ще загасиш цигарата си?!? Съмнявам се!
31
3
 
5
 
! Отговори
DDD 67 преди 11 години
Аз съм пушач. Пуша и в къщи, и в офиса си, и навън. И всичките ми колеги са пушачи. И много ми се иска да видя как някакъв "здравен" инспектор ще си позволи да ми направи забележка, или, не дай си, боже, да тръгне да ни глобява. Ще има срещи от третия вид! Един здрав кокал няма да му остане! И поне два-три месеца ще се храни през сламка!
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
aemilius, не става въпрос за общо човешко право, а за брутална намеса при правото на избор. Отнемат ли ти правото да избираш, значи си роб.
29
7
 
2
 
! Отговори
aemilius преди 11 години
Безхарактерния егоизъм на пушачите: e-vestnik.bg/16208/bezharakterniyat-egoizam-na-pushachite/Акциза регулира наркоманията Ви и компенсира загубите на икономиката и тежестта върху здравната система.Забраната за пушене на обществени места е единствения начин, който успя да накара собствениците на заведения да гарантират конституционните права на гражданите да не бъдат жертви на чуждо насилие, пряко или косвено. Старият закон просто НЕ работеше.Тютюнопушенето не е общо човешко право!
28
2
 
2
 
! Отговори
Fyr преди 11 години
Каква е разликата в правото на избор в следните твърдения: - имаш избор да не ходиш с приятелите си в заведение, където се пуши - имаш избор да отидеш в "измислено" заведение само за непушачи- имаш избор да пушиш в лицата на непушачите, защото те не са си избрали да не са до теб? Равносилно на правото да пушиш в кучешкия студ!
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой си е решил да ми отнеме избора да умра млад. Защо да им живея и работя до 65 - да ми плащат като на ***, верно бе, ако не пуша ще мога да си купя малко повече от скапаната фалшива храна, пак няма да мога да си купя истинско месо, кашкавал, сирене...Защо да доживея до 80г - да ми отпускат пенсия като на скот и да се влача по улицата като прегладняла сянка. Мерси, аз не искам такъв живот, а революции вече няма, така че оставете ме да пуша. Вдигам лозунга: Пушете, братя, да се напушим!
26
4
 
8
 
! Отговори
вегетарианец преди 11 години
Аз не ям месо. Нещо повече: за мен е непоносима смрад, когато някой на съседната маса дъвче печено пиле, примерно. Освен това, на всеки е ясно, че месото е вредно и коства много животи, надува децата ни, вкарва млади и стари в болниците. Та, защо да не забраним и месото????? Ами маслото, яйцата?????
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно е сигурно, след като ни направиха цигарите по 5 лв. и затвориха кръчмите за пушачи, надали ще има пушач, който да гласува за ГЕРБавите сектанти.
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Над 400 год.човечеството пуши,но нашето "мило"правителство реши да се прави на жаба за да я подковат!Никога ЕС НЕ Е ЗАБРАНЯВАЛ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО,А Е П Р Е П О Р Ъ Ч И Т Е Л Н О!!!
23
3
 
16
 
! Отговори
Д преди 11 години
Подкрепям отделните зали (и мисля че се спазват) или заведения и оттук автоматично изключвам тровенето на непушачи от пушачи. Не че ми пречи да излизам да пуша навън, понеже го правя, а и даже го намирам за полезно понеже пуша по-малко. Но да попитам, това ли е най-големия проблем на държавата-че има места в заведенията или заведения, в които може да се пуши? А, и още - тук, в Дания си има заведения САМО за пушачи и дискотеки със зали за пушачи, и то не долнопробни. Ние ли сме най-европейци?
22
13
 
14
 
! Отговори
FcuK преди 11 години
Абе верно кво ревете бе... че ше си дигнете *** до отвън.. Аз пък що да се осмърдявам на *** като вляза в заведението??? Аз съм пушач и си се кефя да пуша от вън, вътре спокойно и чисто.
21
16
 
7
 
! Отговори
Гергана преди 11 години
Веселине, съчувствам ти, че си пушач- за мен това е болест и сериозна зависимост. По цял свят е ясно и отдавна доказано, че пушенето е изключителен вреднo и всяко едно нормално общество трябва да може да налага санкции и ограничения, така че децата, които сега съзряват и встъпват в юношество да са по-малко повлияни от тези, които доброволно съсипват живота си. Т.е. чрез ограниченията децата да разбират, че този навик не е нещо готино, а глупаво и NOT COOL.Колкото по-големи ограничения- ПО-ДОБРЕ!
20
12
 
10
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Ами кани си гости и си пуши нерегистирано, бе! Кой ти пречи да си пушиш у вас?