Международна конференция ще търси изход за Сирия

Чавдар Киселинчев @kiselinchev.blog.bg 1 юни 2013 10:58
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
2
1759

Както е известно, при посещението на американския държавен секретар Джон Кери в Москва, бе постигнато споразумение за свикването на международна конференция по сирийския проблем. Целта на тази конференция е да бъде постигнат компромис за прекратяване на гражданската война и да бъде потърсено решение за бъдещето управление на сирийската държава. Основна причина за конференцията е огромният брой жертви сред гражданското население и стотиците хиляди сирийски бежанци, които се спасяват от военните действия между режима на Башар Асад и въоръжените групи на бунтовниците, обединени в Свободната сирийска армия. Постигнатото споразумение между Джон Кери и руския му колега Сергей Лавров е конференцията да започне без поставянето на предварителни условия.
Засега не е постигната дори конкретна дата за началото на международната конференция, която според едни източници трябва да започне на 15-ти юни, а според други – по-реалистично е началото да бъде пред юли. Така или иначе, както режимът на Башар Асад, така и Свободната сирийска армия имат своите подръжници на световната сцена. Русия твърдо застава зад Башар Асад, който е последният руски съюзник във възловия регион на Близкия изток. В подкрепа на диктаторския режим в Дамаск е и Иран, който вече воюва на страната на режима, изпращайки в Сирия бойци от иранската революционна гвардия. Но безспорно най-важна е подкрепата за Асад от страна на Москва, която изпраща зенитни ракети С-300, за да осигури въздушно превъзходство на армията на Асад в случай, че Западът се намеси на страната на бунтовниците.
На свой ред, Саудитска Арабия и Катар подкрепят силите на бунтовниците, като ги подпомагат с финансови средства. Същевременно, Франция и Великобритания ясно застават зад бунтовниците, които водят война с променлив успех със сирийската редовна армия.
Според наблюдателите на Близкия изток, решаваща може да се окаже позицията на САЩ. Засега Барак Обама се въздържа да даде своята военна подкрепа за Свободната сирийска армия, макар Вашингтон имплицитно да е на страната на бунтовниците.
Гражданската война в Сирия е сериозно предизвикателство за международната общност. От една страна, слагането край на кръвопролитието в Сирия, става все по-належаща задача световната общност. От друга страна, засега не се вижда възможна формула за евентуален компромис между Башар Асад и армията на бунтовниците. В допълнение, самите бунтовници са силно разединени от разногласия. В това отношение, Москва се оказва в по-изгодна позиция, заставайки твърдо зад Асад и неговия диктаторски режим. Все пак, не трябва да се забравя, че сегашният сирийски президент има своята военно-политическа опора в алауитската религиозна общност, от която произлиза династията на сирийския диктатор. Имам предвид, покойния сирийски президент-автократ Хафез Асад, който завеща управлението на Сирия на сина си Башар Асад.
Според мен, практически е невъзможно международната конференция да постигне трайно решение за прекратяване на гражданската война. Това е така, поради твърдата подкрепа на Русия зад Башар Асад, който е проследният коз на Москва в Близкия изток. На свой ред, Западът, макар и да подкрепя бунтовниците, няма свой ясен съюзник в конфликта. Това е така, поради горчивия опит в Либия и Египет, където кървавите събития докараха на власт едни или други радикални ислямисти. За САЩ и Запада е пределно ясно, че свалянето на режима на Хафез Асад и замяната му с ислямистко управление е един вид губеща опция. При това положение максималното, на което може да разчита международната конференция е да постигне някакво палиативно решение за спиране на огъня. Изглежда, че съдбата на Сирия все пак ще се решава на бойното поле. Защото алтернатива на диктатурата в Дамаск изглежда завземането на властта от ислямистите, които се оказват най-организираната сила в региона и определено не са съюзници на Запада. Така че световната дипломация е изправена пред почти нерешима дилема. От една страна, западните столици са за свалянето на сирийския диктатор и неговия режим. От друга страна, не е ясно кои групи на бунтовници Западът иска да подкрепи. Защото практиката в Близкия изток е показала, че трябва да се избира между две злини – заварената диктатура или управление на ислямистите. А това означава, че Западът е изправен пред изключително трудна дилема в Близкия изток.     


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Гавра е ,обаче реално погледнато "цивилизования " Запад и диваците на крайния ислямизъм са от едната страна на барикадата, съюзници! Франция и Англия отмениха оръжейното ембарго и ще въоръжават терористите за да свалят светския режим на Асад. *** то какво чудно има ,като само във Франция до момента мюсюлманите наближават 6 милиона , а в Англия *** спокойно режат главите на войници на кралицата. Западна Европа е отписана от бялата раса и Християнството.