Основните умения, които трябва да притежава един предприемач

Според Сет Годин на първо място трябва да умеем да контролираме емоциите си
@.blog.bg 11 фев 2014 10:43
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
5
3367

 

Да бъдеш предприемач не е лесна задача. Не работиш в нормални часове, посвещаваш всеки свой ден на бизнеса и правиш всичко възможно, за да го накараш да се развива възможно най-добре. Освен че трябва да работиш усилено, има и редица умения, които трябва да притежаваш, за да си добър предприемач. В книгата си „The Icarus Deception” Сет Годин разкрива кои са тези основни умения.

1. Успокойте вътрешната си съпротива

В мозъка има набор от ядра, наречен с името амигдала. Той се намира в близост до мозъчния ствол и е отговорен за страха, яростта и регулирането на емоциите. Както авторът Стивън Пресфийлд го описва, това ядро се грижи и за съпротивлението. Съпротивата е гласът, който ни казва да се отдръпнем, да бъдем внимателни и да не бързаме.
Тя е причината да правим компромиси. А колкото повече се приближаваме до прозрението, толкова по-силно става съмнението ни. Това е така, защото тази част от мозъка ни мрази промяната и риска. Успокояването на амигдала е свързано с постоянна борба за предприемачите. Това е умение, което трябва да бъде развивано. Когато се настроим на честотата, че това, което чувстваме, е правилното решение, тогава ще бъдем в състояние да тестваме наистина бизнес плановете и хипотези ни.

2. Мислете като артист

Повечето от нас поставят себе си в една от три категории. Годин ги разделя на майстор готвач, готвач и мият на бутилки. Главните готвачи движат всичко. Те носят огъня, правят планове и вземат големите решения за своите подчинени. Цялата власт е съсредоточена в тях. Готвачите са изпълнители, чиято цел е просто да свършат работата. Миячите на бутилки са онези, които често биват пренебрегвани, защото вършат черната работа. В кой от тези типажи виждате себе си в момента?

В книгата си Годин ни предизвика да мислим извън нормата и да се превърнем в артисти.

„Не е изкуство, ако светът не бива трансформиран по някакъв начин. А най-хубавото е, че не е изкуство, ако няма риск“, посочва той.

Според него тук не става дума за риска от финансов краг, а за риска от отхвърляне, от недоумение, от застой. Изкуството изисква артистът да го е грижа и то достатъчно, че да продължи, въпреки че е възможно всичко да се окаже пълен провал. Мислете като артисти, а не като майстор готвачи, готвачи и миячи на бутилки. Тогава ще откриете цял нов свят от възможности за промяна, прогрес и успех.

3. Свържете хората, които нямат връзка помежду си

На пръв поглед осъществяването на контакти между непознати хора може да звучи като нещо, по-подходящо за предприемачите от старата школа, където всички просто си разменят визитни картички. Според Годин ерата на кетъринг масите е приключила. Днес вече говорим за свързването на хората, които нямат контакт помежду си – тогава връзката става функция на изкуството. Възможността в „икономиката на свързването“ е в откриването на проблемите. Това е изключително важно умение, което може да изисква значителни усилия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 10 години
Кой я осигурява тази добре платена работа бе приятел? Извънземните или Голямата стъпка? Мисленето ти е безкрайно погрешно! Предприемачите се най-активната част на обществото, те задават пътя на развитие, те са движещата сила на едно общество. Без тях ти за колкото й умен и образован да се смяташ, не просто няма да имаш работа, а ще умреш от глад. Един некадърник е абсолютно невъзможно да развива бизнес, да не говорим той да е успешен.
3
2
 
1
 
! Отговори
работещ преди 10 години
Поредният умник, който никога никаква делова дейност не е развивал, а сега продава акъл. Глупостите му са съвсем плоски и изтъркани. а сайтът ги публикува безкритично. Блато.
2
1
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До Адам СмитУ нас добре образованите и умни човеци слугуват на предприемачите,както депутатите са слуги на народа
1
6
 
5
 
! Отговори
Адам Смит преди 10 години
Само некадърниците стават предприемачи. Всеки добре образован и умен човек би предпочел добреплатената работа от 09:00-17:30...