Магията на червените фенери в Амстердам изчезва за миг

Мариян Йорданов @man4o.blog.bg 11 апр 2014 11:00
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
52
21981

Всяка екскурзия до даден град е лично преживяване. В моя пътепис от екскурзията до Брюксел и Амстердам ще представя моя ъгъл, като няма да засягам масовите представи и забележителности.

В Брюксел имахме щастието да сме на гости на местни българи и научихме и доста неща за атмосферата в града.

На първо място впечатление прави огромното спокойствие, характерно и за другите западни народи в контраст с България, където доста неща са нервни, от шофьорите през клиентите в магазините до потребителите на обществени услуги.

Ето един пример. Белгиец спира колата си в платното за движение и блокира автомобилите, за да подаде документи и продължава да си говори над 10 минути. Единственият, който е впечатлен е българин. На бурните му реакции да се раздвижи, среща недоумението на белгиеца, който не помръдва и продължава разговора си. Друг пример е жена, която разглежда витрините на магазините с колата си (спирайки пред всяка витрина за по няколко минути), създавайки голямо задръстване и отново никой местен не е впечатлен.

Полицаите също са учтиви. Беше ни разказано как трима полицаи са помолили най-учтиво местните клошари да се преместят 200 метра нагоре по улицата, за да излязат от охраняемия периметър на евросреща на високо ниво. Клошарите са били изчакани над 30 минути да си съберат одеалцата и другата собственост. Съответно всеки клошар който гледа улично куче получава субсидия и така са решени проблемите с бездомните кучета.

България е коренно различна. Действителен случай от улица Пиротска в София е, че минувач (не съвсем добре облечен) се обърна към полицай с думите „Здравей старши“. Полицаят по типичен селски начин се заяде „ти какво, сега внимание ли трябва да ти обръщам, нещо да ти отговоря?“. Колегата полицай довърши гражданина с думите „айде пътувай“. На което не много добре облечения минувач (но не клошар) отговори „в Западна Европа такова отношение от полицай няма“. Определено МВР шефът може да помисли по въпроса. За Италия са ми разказвали, че полицаите те возят докъдето искаш, сменят гуми и т.н. Българските имат какво да учат.

Спокойствието в Брюксел се допълва от фактът, че властите ограждат участък от пътя за ремонт и не почват ремонта по 6 месеца. Или целта им е да направят задръстване и да вкарат хората в метрото, или искат да научат белгийците на още повече търпение. Може би и в София трябва да сложат висока такса за влизане с кола в центъра и да запушат Цариградско, Ботевградско, Ломско и други шосета, да видим тарикатите с коли докъде ще стигнат. Все повече чувам гласове, че Столична община бърка с мерките за улесняване на автомобилите (кръстовищата на две нива, пробивите и др.), по-скоро трябва да запушва града.

Друго интересно от Брюксел е, че сега там модерни будките за са т. нар. „Австралийски сладолед“. Да видим кога и дали ще дойде до София.

Пътя от Брюксел до Амстердам взех с влак. Оказа се, че системата им от влакове е пълна мъгла, ако не питаш на международното гише, къде да се пракачиш. Също така, тъй като си знаят че системата им е пълна с грешки, влаковете не са с точен час, а за целия ден. Ако изпуснеш прекачване или се загубиш,да може да продължиш със следващия влак. Така можеше да сляза в Ротердам или Антверпен, но ме домързя.

Амстердам

И ето ни вече в Амстердам. Там определено има специфика. Много неща ще запомня. Много красиво беше да гледаш дамите на колелета, как грациозно въртят педалите и стоят грациозно изправени. Стоят прави, защото при тях доминират нормалните женски колелета (дори мъжките са без рамка), за разлика от България, където всичко е маунтинбайк или овча глава, тоест колоездача е полегнал или приведен напред.

Кварталът на червените фенери определено е интересен, но и не съвсем. Романтиката изчезва когато ти кажат с хладен, метален, рутинен глас „фифти“. Няма романтика, няма чувства. Просто транзакция, както каза един приятел. Тоест да ти се отще.

Най-смешното там беше уличен зевзек с перука и саксия с живи лалета, прикрепени да не падат. Друг шемет с букет в ръка (на около 50 годишна възраст) минаваше пред всяка труженичка и й се кланяше.... Идеално място да събере всички шматки.

В Амстердам влязох и в църква, в която имаше дискотека (Paradiso). В този ден имаше ролердиско парти. Демек на дансинга си с ролери или кънки.

Тревата при мен подейства не като смях, а като леки болки в главата. Другия път ще пробвам друга, докато намеря подходящата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле, леле, леле... То това писание "бъка" от правописни грешки, стилистични недоразумения и абсолютно неверни "факти". А за очакването на автора да намери при проститутките в квартала на червените фенери романтика и чувства, какво да кажем? Бих го определила като перверзно:) Да е жив и здрав авторът, да има възможност да попътува по света, да види туй-онуй, ама да не бърза да го споделя с всички. Рано му е...:)
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията не е добре литературно написана и е пълна с плява и обобщения.Не само автора е ходил в Холандия все пак.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смърт на белгийците.Ще ги изколим като брюкселски зелки. Като Цар Калоян Балдуина ще ги заколим!
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
белгийците са най-намусените и неприятни хора в еу
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не ми ги хвали тез бавномислещи тъпоглавци
44
0
 
4
 
! Отговори
Godverdomme преди 9 години
Аре го сваляйте тоя пасквил от нач. страница. Дразни!
43
0
 
7
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Това писание е на нивото на 13-14 годишен.
42
0
 
3
 
! Отговори
DHL преди 9 години
da za kolite i spiraneto si e fantazia prez mesec hodq i znam ai stiga vednaj oti6al BAI ganio v evropa i vzel i knigi da pi6e s razkazi i su4ineniq ***
41
0
 
14
 
! Отговори
dc преди 9 години
Романтика на Червените фенери?! Не му давайте на Мариян да пътува повече
40
1
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Аз пътувам със самолети и не ходя при *** защото съм красив и харесван
39
1
 
15
 
! Отговори
Гого преди 9 години
Пътя от Брюксел до Амстердам взех с влак. Оказа се, че системата им от влакове е пълна мъгла..Не е вярно. От Брюксел до Амстердам пътува Интерсити, тръгва на кръгъл час от началната гара (Брюксел/Амстердам) и е точен до минута. Живял съм в Лайден през 10 минути има влас до Хага, Ротердам и Амстердам. Чисти и удобни. Често хората пътуват с тях за робота, разстоянията са под 30 минути.
38
0
 
6
 
! Отговори
Калоян преди 9 години
Не трябва да се толерира, но нервите и агресията водят след себе си още. Затова в България си бибиткат, псуват се и слизат да се бият. Ако някой спокойно и каже че трябва да побърза, със сигурност ще се съобрази. Плюс това едва ли е чак такова чакане и едва ли е било толкова важно. Затова ще има да гледаме за нормална държава и нормален живот и ще ги търсим в чужбина, просто толкова години не разбрахме че всичко си зависи от нас
37
3
 
36
 
! Отговори
За преди 9 години
Хахаха , Мариянчо търси романтика при проститутките на фенерите :DТи кво ше се жениш ли за тях ? Буахахахахаха
36
1
 
33
 
! Отговори
123 преди 10 години
каква романтика на фенерите бе човек, хората ходят там за да им въртят ***.
35
1
 
10
 
! Отговори
Ив преди 10 години
До 34Хахах, човече, бръмнал си сериозно.. тука кой реве че в Европа е зле?! Ще ти се да е зле. И само още нещо - много хора, дето четат тоя сайт живеят в чужбина, Европа, Америка, и т.н., но само ти злобееш като за последно. Такъв българо-мразец като теб не бях срещала!! Моля те, бъди така добър и ни отърви от присъствието си в сайта. Живей си където си и забрави че си българин,.. всъщност няма как, от постовете си миришеш БАШ на българин! Ама от тия в ниските нива...
34
0
 
15
 
! Отговори
Ив преди 10 години
Мда, не може да се съди за Европа по тази статия. В Швеция зяпане на витрини от кола са абсурд. Хората са много пресметливи и не си губят един на друг времето. Когато ремонтират го правят възможно най-оптимизирано и тихо, няма такива неща - 6 месеца без да правят нищо. Европа е разнообразна, туй то. Ако българите взимаме хубавите примери от всички европейски държави няма да имаме равни ... но надали..
33
0
 
17
 
! Отговори
една преди 10 години
Има някои неща, които правилно са забелязани в статията, но те касаят България. Пример-***-полицай. Но да отидеш за първи път в Брюксел и да обобщаваш с него цяла Западна Европа, говори за ограничено мислене. В Швейцария живота и стандарта са много по-добри, но никой не приема разглеждането на витрини от колата като нещо нормално, въпреки, че кулутурата и взаимоуважението на гражданите са на ниво. Влаковете им цепят минутата и няма никаква опасност да се объркаш. Така че, да-слаба статийка
32
4
 
6
 
! Отговори
Чети този постинг! преди 10 години
ПОЛИТИЧЕСКА СМРАД ДО НЕБЕТО Удивително, как се запазват през годините, наложените стереотипи у българина! Описаните от Алеко Константинов типични недостатъци, се повтарят като щампа преди 9 септември 1944 г., след това, след 10 ноември 1989 г., та до днес. Продажността, хамелеонщината, келепирджилъка, усъвременен и преобразуван в далавера и източване на парични средства, чрез различни способи и прийоми, чудовищната корупция, националното предателство и безмерната наглост, са о
31
1
 
47
 
! Отговори
tanya преди 10 години
Статията все едно е написана от човек, който за първи път прекрачва границата. Също така някои от нещата не са много верни, Брюксел не е цяла западна европа и в доста държави в европа никой няма да си позволи да спре по пътя в задръстване да си разглежда магазини.
30
3
 
37
 
! Отговори
Сульо преди 10 години
ЗАщо губите време на хората с всеки шушляк,който за първи път на екскурзия е ходил някъде и се впечатлява от глупости....Кво ще стане ако цеолупното население почне да пише къде е ходило (включително до тоалетна), кой ще чете....