Ден да мине, друг да дойде - каква Спешна помощ?!

lazar vasilev @larryone.blog.bg 1 юни 2014 07:50
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
0
1141

     Имам  един познат от Скопие - Илия, който беше категорично убеден, че лекарите са едни скъпо платени шарлатани и без тях може да се живее съвсем спокойно. Ползваше само алтернативни лекарствени методи, не пиеше лекарства и не ваксинираше децата си. Докато един ден, при поредното си посещение в България, катострофира тежко на изхода от София. Удари се в спрял камион превозващ арматурни железа и едно от тях мина през него, ръзкъсвайки далака, левия бъбрек и не знам колко метра  тънки черва. Бърза помощ го закара жив в Пирогов, където изтърпя две осемчасови операции, а след това и съответните усложнения към тях. Рехабилитацията си я изкара в Скопие и днес е един напълно здрав и прав македонец. С променено мнение. Вече не счита лекарите за шарлатани и всяка година прави курбан на датата на катастрофата, мъчейки се да докара цироза на екипите помогнали за спасяването му. Дори създаде Фейсбук страница, озаглавена:  "Почитуваjте ги медицинарите - без нив ке испоумрете!". 

     Такива ми ти работи. Както се казва: всеки си знае, какви ветрове му духат в главата. Едни уважават лекарите, други споделят и такива мнения:
" На тези (имат се предвид лекарите), и бюджета на НАТО да им дадат, няма да им стигне. Съвсем скоро, болниците ще станат повече от населението на страната."

    По-скапана тема от здравеопазването няма. Скапана е, заради многото негативи приписвани на лекарите, за които всъщност е виновна държавата. Здравната министърка може да нарича икономическите искания на лекарите "политически", но истината е тази: размера на заплащането на работещите в Бърза помощ, отдавна буди ехидни усмивки по лицата на колегите им  в Монголия и дори Северна Корея. А всеки истински капиталист и работодател (стига да не е рожба на нашенския преход) ще ви каже, че по лошо нещо от демотивиран работник няма. И ако това е някой от миньорите работещ в мините на Ковачки, то най-много може да обърка реда на гласуването, но когато става дума за живота и здравето на хора, демотивацията е престъпление.

    Не казвам нищо ново. Хората още от древността са знаели и приемали факта, че лекарската професия е доста по различна от останалите.Правилно са установили, че за да им е от полза, лекарят трябва да е нахранен и доволен. Затова още в Древен Китай, пред дома му е стояла количка (подобна на днешните използвани в строителството) в която нуждаещите се са го возили при "спешни" случаи. Дори тогава са съзнавали, че ако на лекаря му се наложи да спринтира 3-4 километра и пристигне при болния без въздух и с треперещи ръце, надали ще е от голяма полза.

    В древен Китай да, но в съвременна България не. Ако някой е наблюдавал, как лекарката от спешното се катери до 13-тия етаж примерно в Обеля (защото асансьора е спрян по финансови причини),  със заредена спешна чанта в едната ръка и ЕКГ апарат в другата, значи му е ясно, кого трябва да спасяват и реанимират на финала.

    Сблъсъците с пияни, цигани и клошари е още едно от удоволствията на професията, характерно изключително и само за нашата страна. Липсата на всякаква защита - също. Да те изкарват виновен за чужди грешки - още повече.

   А най-приятно е на финала, когато те заклеймят от телевизионния екран като гнусен печалбар, имащ само и единствено финансови и политически искания. 

   Лошото е, че без доктори не може - рано или късно всеки опира до тях. Още по-лошо е, че не можем да внесем и от чужбина - заплащането не позволява. Ама карай - ден да мине, друг да дойде и мандата да си върви...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари