Данъчни облекчения за физически лица или Как законно да си намалим данъците

Георги Атанасов @personalfinance.blog.bg 17 юни 2014 17:34
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
1
2545

Данъчни облекчения за физически лица

или

Как законно да си намалим данъците

https://www.facebook.com/aghconsult?ref=hl  

Да. Това е напълно постижимо. Можете да направите дарение или да изберете да внасяте лични вноски за доброволно пенсионно или здравно осигуряване. Съществува вариант и да си купите осигурителен стаж. Можете да си направите и застраховка “Живот”. Ако сте младо семейство и сте теглили ипотечен жилищен кредит,  можете да намалите дължимите си данъци, но е необходимо да отговаряте на определени условия. Повечето хора са чували за някои от тези възможности или за всичките, но малцина са наясно със законовата уредба и как точно работят тези инструменти. А фактите са повече от изумителни.

Днес ще се запознаем с този въпрос в подробности използвайки примери и конкретни цифри. Обикновено човек започва работа около 25 годишна възраст и се пенсионира на 65г. Това са 40 години активен период в който всеки човек плаща данък върху доходите си. Разбира има хора, като адвокати, зъболекари, лекари, нотариуси и т.н. които ще работят докато се чувстват активни, в някои случаи още 15-20 години. За пример ще приемем, че нашият герой, г-н Хикс, е на 25 години и смята да се пенсионира на 65 години. За по-лесно смятане ще приемем, е данъчната му основа, след приспадане на социалните осигуровки е 1000 лв. Така за 40 години г-н Хикс ще плати 48 000 лв. данък. 

На основание чл. 19, ал. 1 от ЗДДФЛ, сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 се намалява с направените през годината лични вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски по договори за застраховки „Живот“ в общ размер до 10 на сто от сумата от годишните данъчни основи по чл. 17. *

 Използвайки тази възможност г-н Хикс може да намали данъчната си основа с до 100 лв. на месец, което от своя страна вече намалява дължимия за следващите 40 години данък до 43 200 лв. И ако сега има кой да посъветва г-н Хикс как да инвестира спестения в момента данък (в размер на 10 лв.) в подходящ финансов инструмент нищожната сега сума за 40 години би набъбнала до средно 44 000 лв. или благодарение на капитализираната лихва и разумната инвестиция г-н Хикс може не само да си върне всички платени данъци, но и да продължи да печели…..и това е само началото!

 Да видим сега какво може да се направи с освободените от данък 100 лв. на месец. Ще разгледаме различните варианти на застраховките „Живот“ (Рисково-осигурителен план, Спестовно-осигурителен план, Инвестиционен план) и ще ги съпоставим с депозит в банка. Поради ограничението на максималния срок за застраховките „Живот“ от 35 години всички следващи изчисления ще са за този срок. 

Депозит – г-н Хикс спестява по 100 лв. на месец в банка. При банковите депозити нямаме основание за данъчни преференции затова дължимият данък за периода ще е 42 000 лв. С допълнителната доходност сумата по депозита ще е 43 835 лв. За периода се дължи данък върху лихвите, сумата не е гарантирана, а сметката може да бъде запорирана по всяко време от всяка държавна институция. Ако г-н Хикс не доживее до края на периода неговите наследници ще получат натрупаната до момента сума, като ще дължат данък наследство върху натрупаната сума, както и данък върху лихвите на натрупаната до момента сума.

Рисково-осигурителен план Подходящ е за бизнесмени, хора които не желаят да спестяват и т.н. Дава възможност и за обезпечаване плащането по кредити в случай на смърт на застрахован кредитополучател. Предлага допълнителна застрахователна защита срещу рисковете:

·       Смърт вследствие на злополука;

·       Трайна нетрудоспособност, вследствие на злополука;

·       Освобождаване от премия при трайна нетрудоспособност;

·       Настъпване на тежко заболяване;

·       Хирургическо лечение;

·       Болничен престой.

Срещу сравнително малка премия предлага доста висока застрахователна сума.

Така с 100 лв. месечна вноска г-н Хикс може да си обезпечи около 200 000 лв. застрахователна сума.

Спестовно-осигурителен план - Гарантира получаване на предварително договорена сума, която се изплаща при изтичане на срока на застраховката или при смърт на застрахованото лице в срока на покритието. При изтичане на планирания период се изплаща сумата, увеличена с доходността от инвестициите през срока на договора. В случай на смърт се изплаща определената в договора застрахователна сума на посочените от клиента лица. Нейният размер може да бъде увеличен двойно, ако събитието е в резултат на злополука или тройно, ако събитието е в резултат на пътно-транспортно произшествие. 

Ако спестява стоте лев по този план г-н Хикс ще получи сумата 76 313 лв. при доживяване в края на периода, при загуба на живот на ползващите лица ще се изплати 57 140 лв. плюс натрупаната допълнителна доходност. Ако събитието е в резултат на злополука сумата ще е 114 280 лв. плюс натрупаната допълнителна доходност, а ако събитието е в резултат на пътно-транспортно произшествие сумата ще е 171 420 лв. плюс натрупаната допълнителна доходност. 

Предлагат се същите допълнителни покрития, както на рисково-осигурителния план.

 Допълнителни предимства – Не се дължи данък върху лихвите, не се дължи данък наследство, сметките са неприкосновени и не могат да бъдат запорирани!

Инвестиционен план - Финансов продукт, който ви дава възможност да избирате между различни варианти за инвестиране на международните финансови пазари. Продуктът съчетава застрахователната защита и данъчните преференции на традиционните застраховки Живот с възможността за професионално управление на средствата при различни нива на доходност и инвестиционен риск. Изключително гъвкав продукт с много възможни комбинации между рискова и инвестиционна час и възможност за допълнителни вноски по всяко време. След третата година може и да се тегли от инвестиционната част колкото и когато пожелаеш. 

Предлагат се същите допълнителни покрития, както на рисково-осигурителния план. 

Допълнителни предимства – Не се дължи данък върху лихвите, не се дължи данък наследство, сметките са неприкосновени и не могат да бъдат запорирани!

 

 

 

На първата графика е показана една от възможните комбинации: 10 лв. рискова част, 90 лв. инвестиционна част. В случай на смърт през договорения период ползващите лица ще получат гарантирано сумата от 35 815 лв. плюс текущата стойност на инвестиционните единици в инвестиционната сметка  При доживяване ако всички години са били сравнително добри може да се очаква сумата от 183 505 лв. Обикновено реалната стойност е между оптимистичния и неутралния сценарий, което означава очаквана печалба от над 100 000 лв. Във втората графика се показва как само с една допълнителна вноска от 1000€ крайната очаквана сума може да достигне почти 220 000 лв. 

Това е един нагледен пример как с спестен данък в размер на 10 лв. на месец може да се превърне в близо 44 000 лв. и по този начин да ви възстанови всички платени през кариерата ви данъци, а освободените от данък 100 лв. на месец могат да ви „заработят“ над 200 000 лв.

Точните изчисления зависят от възрастта, времевия хоризонт, избраният план, целите и инвестиционния профил на човека и са строго индивидуални.

 При проявен интерес може да се обадите на телефон 0876 67 67 12 за да аранжирате една информационна среща, на която да получите детайлна информация и да Ви се изготви личен план съобразен с целите и възможностите Ви.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


1
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Застрахован преди 9 години
Сега бихте ли обяснили, когато застрахованият получава тази чудесна сума в края на периода, в случай че застраховката е със спестовен характер,и която е била причина за тези спестовни данъчни облекчения, как точно се плаща и данък в/у изплатеното.