Франция - Част 1 - Дворецът Фонтенбло

Иван Иванов @pitagorid.blog.bg 5 авг 2014 22:52
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
1
11048
Франция - Част 1 - Дворецът Фонтенбло

До тук приключих с пътеписите ПАРИЖ - "MON AMOUR", но това не е всичко от нашата екскурзия. В следващите постинги ще ви запозная още с редица забележителности на Франция. Дето се казва Париж не е Франция и Франция не е само ПАРИЖ.
Днес е разказът ми за Двореца Фонтенбло.
Ако попитате някого, какво знае за Двореца Фонтенбло, малцина ще са тези, които ще ви отговорят. Странно защо, но този забележителен дворец е неоправдано пренебрегван от туристическите агенции и малко са тези, които го предлагат в своите програми. А повярвайте ми, това е наистина един забележителен дворец, който заслужава да се види.
И както винаги първо да отговорим на въпроса.
Какво е Фонтенбло и кралския дворец който се намира там?
На около 65 км на югоизток от Париж, сред ниски и гористи хълмове, в близост до река Сена, се намира град Фонтенбло-Авон. Всъщност това са си две по-малки градчета с общо население около 15-20 хиляди жители. Но интересното е, че тук се намира най-луксозната лятна резиденция на френските крале - Дворецът Фонтенбло (на френски: Fontainebleau).



Отначало тук Луи VII към края на ХІІ век, построил първия малък замък за убежище при задоволяване на ловните си страсти?

Истинската история датира даже още по-отрано, когато на това място някой построил малка къща до извор с много вкусна вода, която просто си бликала свободно.

Скоро се появили още няколко селски къщи. Мястото станало село, а името, с което почнали да го наричат, буквално е съчетание от „FONTAINE BelLe EAU“, което означава „Извор с хубава вода“.


Чешмата, на мястото на което се предполага, че се е намирал Изворът с хубавата вода.

След това Луи IX бил пък първият крал, който построил допълнителна по-голяма сграда и нещо като болница. За последните седем века общо 34 крале (и императори) имали удоволствието да ползват къщата във Фонтенбло като извънградска резиденция.

Но днешния си вид дворецът дължи на крал Франсоа I, който е и първият крал, който изисквал да бъде наричан „Ваше Величество“, което преди това било обръщение само към императори.
През XVI век кралският двор на Франсоа I се премества през летните и есенните месеци в замъка. Въпреки ексцентричния му начин на живот, за 52 г. Франсоа I сътворил архитектурни чудеса: преправил сегашния Лувър от тогавашна средновековна крепост във великолепен ренесансов дворец. Финансирал строежа на сградата на Кметството в Париж. Финансирал и активно участвал в архитектурния план на замъка Шамбор (с удивителната вътрешна стълба по проект на самия Леонардо да Винчи). Продължил обновлението на замъка Амбоаз. Но дворецът-замък Фонтенбло бил най-големият му проект. И дори днес Фонтенбло остава най-големият кралски дворец във Франция.

Влюбен в природата и във Фонтенбло, той изгражда Златната врата, Балната зала, двора на Белия кон, художествената галерия. В нея събира колекция от най-известните картини в света, сред които „Джокондата" на Леонардо да Винчи, скулптури, гоблени, скъпоценни камъни и украшения. С тази галерия замъкът се превръща в школа и център на изкуствата за Европа. Част от колекцията сега е в Лувъра (Джокондата) и в Националната библиотека на Франция, друга е все още изложена в замъка.
Замъкът, който по своето предназначение е кралски дворец е разположен на площ от 170 декара. Има 1900 стаи. Повече от две трети от тях са запазени и възстановени в автентичния си вид. Стените и таваните са богато декорирани с копринени тапицерии, дървени и мраморни фризове, фрески, орнаменти от фино и скъпо дърво, мрамор и много, много позлата. Във всичко това са вплетени инициалите и хералдическите знаци на кралете и техните съпруги.

Дворецът става любима резиденция за ловни и светски забавления на всички френски крале след него. Тук се вземат важни за държавата решения. Постепенно към първоначалната средновековна ловна сграда всеки крал добавял по нещо ново. Така се получил необикновеният архитектурен ансамбъл от великолепни сгради и красиви градини.

Делото на Франсоа I продължават неговия син Анри II и съпругата му Екатерина Медичи, Анри IV и Луи XIII. Оттогава е и галерията на Диана Поатие (главната фаворитка /любовница/ на Анри ІІ), вратата на Дофина, кралският кабинет, църквата „Св. Троица" и стълбата пред главния вход на двореца във форма на двойна подкова.

Крал Луи ХІV построява Версай и изоставя Фонтенбло. Той е бил тук само 84 дни от живота си. После и неговите наследници рядко са посещавали Фонтенбло, докато идва времето на Император Наполеон, който е възхитен от забравения дворец и го превръща в своя главна резиденция.

Императорският орел на Наполеон І Бонапарт над главния вход на двореца Фонтенбло

Наполеон І Бонапарт приема в двореца и римския папа. За себе си и за императрица Жозефина, а след раздялата с нея и за императрица Мария-Луиза, той построява така наречените малки апартаменти, а големите използва за тържествени приеми и церемонии. Голямата кралска спалня превръща в Тронна зала. В личния си червен салон на 06.04.1814 г. Наполеон подписва своята абдикация и се отрича от властта.
В двореца Фонтенбло има и музей. Има и постоянна експозиция на китайски порцелан. Има картинна галерия и библиотека.

Май отново се отклоних в приказки, които всеки може да намери в интернет. Затова да минем към фото разходката из градините и стаите на двореца Фонтенбло. Няма да правя сравнение кой дворец е по "красив" - Версай или Фонтенбло. Това оставям за вас. Всеки има свое мнение.
Първо да се разходим из градините на Дворецът Фонтенбло.

Езерото с шараните, патеците и лебедите.

По долу ви показвам снимки от градините на Диана



А сега напред към апартаментите и залите на Двореца.

Император Наполеон І Бонапарт.

Наметалото и шапката на Наполеон Бонапарт.




Всички снимки от този постинг можете да видите и тук.

Накрая да посоча няколко причини да посетите Фонтенбло:
Близо е до Париж - 65 км.
Фонтенбло е в пъти по-спокоен откъм тълпи туристи отколкото Версай. В зависимост от сезона и времето може даже в някои моменти да се почувствате съвсем сами в целия замък.
Фонтенбло е най-големият кралски замък-дворец във Франция. А според мен и най-очарователният. Пищен е, но не като Версай. Там по някое време може да започне да ти се повдига чак от злато и разкош. Тук е по-семпло и по-елегантно.
Фонтенбло е по-стар от Версай, следователно има повече история.
Паркът му е прекрасен! Има обособени градини: Градината на Диана Поатие, Английската градина, Езерото с шараните, Голямата градина, Гората.
И след като сте се находили назад във вековете, а очите ви са се наситили с красота, се връщате отново в съвременната цивилизация.
До нови срещи в Замъците по река Лоара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 9 месеца
Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!
2
1
 
3
 
! Отговори
Мая Цочева преди 5 години
Прекрасна статия. Благодаря Ви много за детайлното описание. Ще посетим замъка скоро.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудесен материал!