Той яде кал

Един пещерен човек в 21 век
6 ное 2007 13:42,
51
Той яде кал
Оги. Снимка: Dnes.bg

Оги

Оги. Спелеолог. Природозащитник. Колоездач. Спасител в пещери и пропасти.

Има хубави сини очи. Излъчва спокойствие и сигурност. Говори бавно и увлекателно със симпатично развалено „р“.

Има велосипед и прическа „кика“. И знае да прави всякакви възли. Обича въжета. Направо ги уважава, защото те са най-важни в пещерите.

А пещерите са най-важни за него.

А за пещерите най-важно е да си останат, каквито са си били.

Затова Огнян е много внимателен с тях и в твърдо против превръщането им в туристически атракции.

Освен това Оги обича да „яде кал“. Е, гювеч също...

В свободното си време той кара колело, катери се по скали, влиза в пещери, пие бири.

Как печели парите си ли? Занимава се с предпечат. Това е. Оги мълчи като пукъл за работата си. Нея просто я върши. Тя не е интересна и за нея няма какво да се каже. Но пък за пещерите може да говори едно денонощие.

Огнян говори за пещерите като за живи същества, като за жени, като за любовници. Ходи при тях като при любовници. После се прибира в София, после пак се връща при тях. Защо се връща в пещери, в които вече е бил ли? Защото му липсват, има нужда да ги види отново и отново, а и да заведе приятелите си.

Какво търсят в пещерите? Всяка пещера е различна и във всяка пещера ходят с различна цел: в една - заради екстремното изживяване, в друга – за да вземат образци, в трета – за да й направят карта, в четвърта – за да опишат и проучат животинските и растителните видове, в пета – за да я разширят...

Оги не е ходил във всичките пещери в България, защото не може – нито има време, нито вижда смисъл. Те са над 5 000 на брой и 90% от тях са с под 100 метра дължина или дълбочина, а такива несериозни пещери не го интересуват.

И сега, малко разочарования (за мен): Огнян пещери не е откривал; жалко, но тайни, мистерии и загадки в пещерите няма; духове – също, нито един дух, дори едно мъъничко духче не е виждал; нито скрити съкровища е намирал.

Но пък е виждал скални рисунки. Малките пещери и скални ниши край село Царевец и Мездра впечатляват с така наречените „графити“ - издълбани в камъка рисунки, правени през 7-9-15 век. Някои пещери са ползвани за светилища в древността, други - за манастири, някои са били част от укрепление или убежища. Но, както вече споменах, духове няма.

В някои пещери има все още скрити галерии – неизследвани места. Голямо вълнение е било за всички пещерняци, когато на тавана на пещера „Темната дупка“ край Лъкатник, са открили съвсем нови неизследвани части. А тази пещера се посещава от средата на миналия век, все пак.

Оги е председател на пещерен клуб и спелео училище „София“, води курсове за начинаещи спелеолози. Клуб „София“ съществува от 1999 година, част от членовете му са дошли от клуба „Средец“. Самофинансират се.

Спелеологията (спелео-подземен, логос-наука – бел.авт.), макар и да е екстремно изживяване, не е като делтапланеризма, алпинизма, мотоциклетизма и всякакви други „изми“. Защото, макар и да е екстремизъм, тя е и „логия“.

„Под земята никой не те вижда, никой не ти сваля шапка и не ти казва „евала“, под земята си само ти, красотата и останалите от екипа. Ако обичаш да се показваш, спелеологията не е за теб. Защото под земята никой не те вижда. Защото да ядеш кал не е гъзария“, казва Огнян.

Въжето ти е брат. За Оги то е едва ли не одушевено, говори за него с любов и уважение. Въжето трябва да се пази, да не се наранява, защото то е пъпната ти връв, ти увисваш за него и от него зависи животът ти. Животът ти виси на въжето.

Пещерите не са опасни, твърди Огнян. Смъртни случаи? Да, един. След него клубът позатихва дейност за около половин година. Не защото не имало работа, не защото не е имало дестинация, не. Нямало е желание. Оги не иска да говори за това, ужасно се натъжава... 

Всяка година ходи на международни експедиции – Украйна, Албания, Румъния, а сега се подготвя и експедиция до Кавказ. Поддържат връзки с местните клубове и организации, приятели са с тях. Покрай международните мисии си имат и една международна сватба – българка от екипа се взела с украинец от тамошния екип.

Впечатляващи са пещерите в Украйна – 20 километровите пещери са направо мъничета в гипсовите полета в Подолието. Там пещерите достигат 200... километра!

Маршрутът зависи от целта. Цели на посещението ли? Разширяват тесняци (тесни участъци в пещерите), (носят си чукове с длета, бормашини), правят карти на пещерите. Тази година например са били в Украйна, за да картират една пещера - „Кристална“, в Румъния – за да стигнат до дъното на друга - „Гринд“, в Албания - за да разширят тесен участък в трета - „Майа Арапит“. После се върнали в Албания, за да направят и карта на новите участъци.

Оги е твърдо против туризма в пещерите. Защото пещерите са затворени екосистеми и всяко едно посещение нарушава баланса на крехката екосистема. Хората мърсят, трафикът променя баланса, спокойствието на животните.

Знаете ли, че в пещерите живеят повече от 700 животински вида? Аз знаех само един – прилепите. Но не, там има всякакви гадинки, някои от които обитават само и единствено дадена пещера. Те са се адаптирали няколкостотин години в тези пещери, и се срещат единствено там...

Всяка една пещера е уникална екосистема, а всяка човешка намеса би могла да я унищожи. Ето, например, пещерата „Тевната дупка“ до с. Лакатник - селото взема вода от нея. И я е унищожило! Не че нещо, само една метална тръба е вкарана в пещерата. Но тази тръба коренно е променило екосистемата й – влезли са нови животински видове, изчезнали са старите, променили са се теченията в пещерите, а това също е убийствено.

Осветлението в някои от пещерите – туристически атракции също е пагубно за тях. Виждаш едно хубаво бяло образувание, върху което има едно „хубаво“ зелено петно плесен. То не е естествено за пещерата. То се е появило, защото по 6 часа на ден една лампа го нагрява.

От пещерите, казва Огнян, не вземай нищо, освен снимки, не оставяй нищо, освен стъпки, не убивай нищо, освен време.

Той членува в екоорганизацията „За земята“. Те провеждат спонтанни протести, една от последните им акции е в защита на Рила. Организирали са поход за спасяване на Рилските езера и връх Кабул, където се планира строеж на ски курорт „Паничище“.

Оги мечтае за спокойствие, почивка. Усеща, че хобито му се е превърнало в задължение, в целенасочен ангажимент, отговорностите му идват вповече и повече го натоварва, отколкото да му прави удоволствие.

Огнян няма цел в живота, но не вярва, че е нужно, важното е „да вървиш напред с вяра в сърцето и никога няма да си сам“.

Огнян, въжето, калта, пещерите и екипът

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
0
 
! Отговори
ogi преди 16 години
shte kaja samo edno Vitke dai mi telefona na tozi pij i az sam sas sini oji :)
29
2
 
0
 
! Отговори
bros преди 16 години
Еех, мила червенокоске, как залиташ само по герои...Цитираният в евтината реклама нито го познавам, нито ми и трябва, но считам, че е редно да добавя следното - ако е бил този уикенд горе, на х. Мальовица, значи е обикновено ***... От тия, дето и тайд не ги пере! В 5 сутринта хижарката щеше да получи нервна криза като видя, каква свинщина бяха оставили след себе си господа-"природозащитниците". Е*ем ти, една хижа не могат да опазят чиста, камо ли ПЛАНИНА?!?
28
2
 
0
 
! Отговори
NEZNAEN преди 16 години
Na mene sushto mi haresa statiqta , teq kritiki moje da si gi .... znaete sami, mislq 4e ste go prawili i drug put :)
27
2
 
0
 
! Отговори
Slavco преди 16 години
A ?
26
2
 
0
 
! Отговори
sinbad преди 16 години
Затова Огнян е много внимателен с тях и в твърдо против превръщането им в туристически атракции. Toi zashto misli 4e ne tursi ili iska samo toi dasi hodi tam i da se kefi .Toi ne u4en a predpe4aten pluh
25
2
 
0
 
! Отговори
камата преди 16 години
тоя е яко изтрещел вместо да се *** с жени тои се *** с пещери
24
2
 
0
 
! Отговори
4i4one преди 16 години
uau strahotno ,a v pe6terite tumno li e? a kalta qde li se oooooo Ogi 6te mi pogovori6 li na "r" uauuuu
23
2
 
0
 
! Отговори
Bat-out-of-hell преди 16 години
С благодарност към хората, които ми показаха красотата на подземния свят :) и с поздрави към Оги, който наистина обича пещерите ... И не се сърдете на Видка, щеше да напише по-хубава статия, ако беше "гризнала" малко кал преди това ...Надолу да се спуснеш е тъй лесно -вън слънцето изпраща те с целувка,въжето меко спуска се в отвеса,и мракът те поема със прегръдка. А щом прекрачиш смело през ръба,оставяш на инстинкта да те водии мисълта играе си с това,което долу в мрака ще събуди. Съзнанието ти се забавлявас идеята, че първи стъпваш тук,че твоят челник първи осветяваместенца тайни, скривани от друг. В галериите тесни се промушваш,таванът е обсипан със звезди,във прилепския писък се заслушваш,любуваш се на чудни красоти. Дворец подземен ти си преоткрилс неръкотворни каменни колони,със тронни зали във неземен стил,и с фигури, застинали в поклони. Кристалните градини са студении чисти, бели като ранен сняг,във причудливи форми сътворени,тъй крехки са подземните цветя.Замисляш се владетелят им кой е,дали не ще роптае, че си тук...Кому смущаваш вечния покой,огласяйки галериите в звук.А неусетно времето минава...Замаян си от тази красота,усещаш как все повече потъвашна пещерата тиха във властта.Не искаш да си тръгнеш, но откъсваши взор, и стъпки тръгваш пак назад...въжето ти напомня, че се връщашв човешкия реален, трескав свят. Светликът дневен е изчезнал вече -сега над теб е пълна тъмнина.И ти се чувстваш мъничко човече,изгубено в подземните недра. Единствено въжето ти те свързвас омразната и шумна суета,и ти съзнаваш, че ще се завръщашдори в съня си в тази пещера.
22
2
 
0
 
! Отговори
uchenik преди 16 години
Toi qde kal e mnogo greshno zaglavie koeto dori ne e v kavichki.Peshternqcite ne qdat kal a prosto ponqkoga popada v ostata im no ne go qdat:-)
21
2
 
0
 
! Отговори
angelheart преди 16 години
от моя страна, ще ми се да го кажа - аман от недо*ни анализи! Защото когато всяка "*логия" добарана от произволен журналист започне да се превръща в "екстремизъм", жална и майка. И от стила - също! Накъсано! Нахъсано! Следващия път моля турете снимките най-отгоре, щото екстремните лайфстайл маниаци да не си правят труда да четат всичко тъй пунктуално чак до края! А, за правдоподобност - барем веднъж да бе използвала авторката да замени "спелеолог" с "пещерняк"!?
20
2
 
0
 
! Отговори
sacrebleu преди 16 години
Видка да не ти пука от тези злобни коментари. Това означава, че ти съществуваш и си личност. Комплексираните българи се крият зад анонимни мнения и единствено и само сипят помия навсякъде. Когато покажат по-добрите си статии, ако искаш приеми критиките им. Смело напред! Имаш моята подкрепа!
19
2
 
0
 
! Отговори
Петков преди 16 години
"пукал" и освен това звучи тъпо. А пишещите жени, които обикновено пресоляват манджата са една особена категория в БГ журналистиката. Сами достойни да бъдат описани по начина, по който описват. Видка не е чак от най-трагичните случаи, държа да отбележа.
18
2
 
0
 
! Отговори
Бибо преди 16 години
Според мен, статията е много интересна и сладка във всеки абзац научих по нещо,което не знаех за тези интересни и тайнствени хора -спелеолозите! Видка, много добре ни е разказала за тях,интересно като във някоя приказка! :)
17
2
 
0
 
! Отговори
ss преди 16 години
Много ми хареса,беше ми интересно,игнорирайте негативните коментари.
16
2
 
0
 
! Отговори
MZ преди 16 години
vtre6tiha me komentarite na tezi,koito si misljat 4e mnenieto za pe6teri i takiva vxzvi6eni ne6ta sa si tjahno li4no edinstveno i sve6teno pravo- otkxde li ste tolkova sigurni, 4e avtorkata e s prazno sxr4ice i 4e monitorxt na computera i e edinstvenoto,koeto poznava; kakto i da e- po temata- njakaksi ne moga da se otxrsja ot natrap4ivoto use6tane za narcisizma na vsi4kite pe6ternjaci, katera4i, delta- i paraplaneristi i dr "lubiteli na silnite use6tania"-ne obi4am da pravja obob6tenia,no imam dostatx4no poznati v tezi sredi i suetata e naistina jestoka,no pxk e zabavno da gi nabludava6:-)A,ne mi stana jasno za6to Ogi,koito vjarva v neprikosnovenostta na pe6terata trjabva da ja raz6irjava,osven za da toi i dr bogoizbrani pe6ternjaci mogat da semu6kat po- lesno v neja( no samo te, ostanalite sa profani i ni6to ne razbirat ot tezi ne6ta)Bih mogla da diskutiram o6te dosta, no az pxk sxm ot horata s celi i s vajni ne6ta za vxr6ene ne samo prez weekendite i svobodnoto si vreme...
15
2
 
0
 
! Отговори
KOKO преди 16 години
XA XA XA XA XA XA XA XA XA XA XA XAXAAAAAAAAAAAAAAXXXX
14
2
 
0
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
Направо ми се плаче от такива 'журналисти'. :(
13
2
 
0
 
! Отговори
- преди 16 години
Първо-статията е написана прекалено тъпо и лекомислено за такава сериозна тема,която е буквално неизчерпаема и интересна точно защото пещерняците са ограничен брой хора,а останалите или нямат време,или нямат възможности,или никога не са влизали в пещери.Какво е това заглавие?Изобщо авторите тук дали имат журналистическо образование или ги избират по други критерии?Нека си покажат публично дипломите! Прекалено много глупости чета вече тук и започвам да се съмнявам в способностите им и в дипломите им.Хората,които са отговорни за този сайт нека вземат мерки да изчезнат заглавия като"Той яде кал" и "За *** - без език",както и всякакви такива безумни глупости!!! Или да бъде закрита журналистиката като специалност и преподавателите на тия млади таланти да ходят да копаят в градината!
12
2
 
0
 
! Отговори
Оги преди 16 години
В 99.9% от случайте тесняци се разширяват по време на спасителна акция. Решено е, някак си и аз съм 100% да се нарушава целоста на пещерата, а не на пострадалия... При проучване рядко ни трябват повече от 10 см. отнемане от стената на тесняка за да минем, дори да не направим рекорд както беше в Албания, и както се казва по филмите - по време на разширяването, нито едно образувание не е пострадало... Чупенето /нарушаване на целоста/ е друго и за него друг път.
11
2
 
0
 
! Отговори
Фогус преди 16 години
БИВА ЛИ ТАКА ТОВА ЗАГЛАВИЕ , КАКЪВ ПРОБЛЯСЪК НА УМА КАКМОЖА ДА ГО ИЗМИСЛИШ ТОВА МНОГО ТЪПО НЯКОЙ НЕ ТЕ ЛИ ВИДЯ КАТО ГО ПИСА/ПУБЛИКУВА ТА ДА ТЕ СПРЕ НА ВРЕМЕ???