Чернокожи, турци, роми. Колко сме толерантни?

Над половината българи не желаят за съседи цветнокожи
7 окт 2009 15:44, Екип на Dnes.bg
444

 

Повече от половината етнически българи не желаят да имат цветнокожи съседи, а когато става въпрос за роми, процентът е 55, показва изследване на „Отворено общество“.

Засега етническата и расовата нетолерантност в България нямат агресивни прояви, коментират авторите на изследването. Няма обаче и тенденция за преодоляване на нетърпимостта към хората от различен етнос и вяра.

Нетолерантността се корени в традиционни и много стари стереотипи в обществото, смятат авторите. Допълнително в България не се правят и опити за преодоляването им.

Стереотипният подход може да задълбочи проблема, смятат в „Отворено общество“.

Пример – ако в едно училище броят на децата от ромски произход надхвърли една трета, родителите българи местят децата си. Така училището си става ромско и интеграцията е прекратена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
3
 
! Отговори
Горги.. преди 14 години
Ама че работа, та турците са по висша нация от българите, кой от кого се дистанцира...боже мой...
169
1
 
3
 
! Отговори
нормален българин преди 14 години
кой нормален българин ще иска за съсед ***.
168
1
 
3
 
! Отговори
Huko преди 14 години
поне да го беше написал правилно..
167
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какво искате да кажем на децата си за тези 500 години? Че ги е нямало?! Че там кой знае защо има бяло петно? Срамна работа. Не винете тези българи, цитирани в проценти. Турците и *** не мога да сложа на една плоскост. Докато турците са нация и си имат своята култура и се стремят, поне част от тях, да се образоват и интегрират в обществото, то *** са нищо. За по-голямата част от другата пасмина, която идва тук, особено китайците, мисля същото. Не ги искам за съседи, разбира се.
166
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
НИКОИ НЕ ЖЕЛАЕ И ТО Е ЕСТЕСТВЕНО ДА ЖИВЕЕ С ***,***,ТУРЦИ,КЮРДИ,АЛБАНЦИ И СМРЪДЯЩИ ***.БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕВЪРНА НА ....СМЪРДЯЩО БУНИЩЕ.... ТОЛЕРИРАИКИ И ПРИЕМАИКИ ...ИЗМЕТТА НА СВЕТА.....НАТРАПВАИКИ ТАЗИ *** НА БЪЛГАРИТЕ.
165
1
 
3
 
! Отговори
Макавели преди 14 години
Точно днес казах че Днес.бг освен за турци и ***, за друго не пишат.
164
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Относно другите етноси и раси - първо - колко негъри има в България? Ужасно малко. Много са китайците, но кой нормален човек би се уплашил, ако до него се заселят китайци - които са кротки и работливи хора? Същото е и с турците - нима в Родопите и Лудогорието обикновените българи и турци (помаци) не си живеят мирно и задружно от столетия? От друга страна кой нормален човек би се съгласил да има за съсед мръсен и крадлив ***? НИКОЙ !!!
163
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 14 години
...имам наблюдения отблизо - въпреки че учителките отделят на мангасарчетата много повече време, отколкото на децата, повечето от тях до трети, четвърти клас дори не могат да научат и азбуката като хората, защото по природа са кретеноиди. То на една *** да отделиш толкова време, по-добре ще се научи да чете. "Хуманистите" може да ми наскачат, но това е факт.
162
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аре стига сте лалали,че ще изтървете турския сериал.
161
1
 
3
 
! Отговори
няма преди 14 години
доколкото знам испанските роми бяха подавали жалба в общината в един испански град, да изселят българските роми от техния квартал, че много безредици създавали....има ли нужда от коментар?!?
160
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Много ясно, че родителите ще местят децата си, ако училището се напълни с ***, защото какво следва от това? - Първо мръсотията - никой не иска детето му да се напълни с въшки или да хване краста. Второ - неграмотността - всеки начален учител, работещ с чавета може да ви каже, че 80% от тях са ***, които са негодни интелектуално да учат и освен това пречат и на нормалните деца - а всеки човек праща детето си на училище за да учи.
159
1
 
3
 
! Отговори
Ей преди 14 години
Расизъм, толерантност, предрасъдъци -Това са Лунни термини. Хора слезте на Земята и вижте какво става. Живеех до ***, сега живея до черни.Всичко до ноето те се докосваха оставаше в руини.Всичко което баща ми построи за прехрана на семейството беше откраднато: кокошки, зайци,дървен материал.Днес всеки ден 2-3 убийства, въоражени грабежи, изнасилвания -всичките дело на черни, Ако се оплача - аз съм расист. Нямям право да използвам даже чисто българските думи: *** и ***.
158
1
 
3
 
! Отговори
ttt преди 14 години
...и се принуждават да крадат и да живеят извън закона.
157
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не е нищо друго освен български национален онанизъм.
156
1
 
3
 
! Отговори
ttt преди 14 години
"така нареченото турско робство"...."че видите ли България е била под турско робство и тези хора са се държали лошо с вашите предци"........Боже, колко мъка има по тоя свят :((( Много нагласено ми се стори цялото това изследване :)Иначе за етническите турци и *** - нищо лошо не може да се каже като цяло. Само това, че голяма част още от малки не ги учат на български език, не им дават да ходят на училище и да се образоват, и следователно не могат да се интегрират, да си намерят работа и се
155
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нетолерантността се корени в традиционни и много стари стереотипи в обществото
154
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
...И АЗ БЛАГОДАРЯ НА БОГА ХИЛЯДИ ПЪТИ, ЧЕ МЕ Е СЪЗДАЛ АТЕИСТ.Г.Лихтенберг
153
1
 
3
 
! Отговори
хахахадо 148 преди 14 години
абе незнам дали сме *** на европа....ама за бели *** не съм чувал/ОСВЕН АНГЛИЍСКИТЕ/....и в гета не сме живели......и си имаме собствена азбука за разлика от *** които в едно изречение от 10 думи изговарят 3 *** и 7 български.......и кво става сега ВИЕ СТЕ *** НА *** В ЕВРОПА ХАХАХАХАХАХАХХААХАХА
152
1
 
3
 
! Отговори
nameless преди 14 години
"Нетолерантността" не е задължително недостатък или отрицателно явление... Това е имунната система на български национален организъм
151
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Даже не използваш българско име,щото те е срам,Адолфе.Но колкото и да се правиш на европеец си просто европейски ***.