100 години да живееш, не е дребна работа!

Това е баба Сафие, никога не напускала родното село Сивино
1 май 2010 17:38, Екип на Dnes.bg
118

 

Това е Баба Сафие, жената, която днес навършва 100 години. Никога не е напускала село Сивино, Смолянско, не знае що е град, близко село, не знае що е и болница.

Аз съм стар пън, изгърбен. Къде да отида?, пита тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
17
 
! Отговори
Ангелин преди 14 години
Целувам ти ръка,бабо Сафие!
19
0
 
11
 
! Отговори
bonev преди 14 години
jiva i zdrava da si o6te mnooogo godinki babe :)
18
0
 
6
 
! Отговори
обективност преди 14 години
Да, бе, да! А като миньори из рудниците в Родопите, Бобовдол, Перник и т.н. какви работеха в голямото си мнозинство?! Естествено , че бяха помаци и в по-малка степен турци и българи-християни!
17
8
 
6
 
! Отговори
ИВАЙЛО преди 14 години
Ирански имена ***,ама друг път:))))) поне се поинтересувай за това :))) колко си жалък с тъпите си коментари ,а и не е въпроса в религията,ами в отношението... разбрали.а те го нямат и това съм го видял с очите си и съм го чул с ушите си ,амати или си *** турски *** или си много глупав чалгар.айде с здраве и престани да пишеш че се излагаш :))))))))
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мъжете пият кафе или чай рано сутрин до като жени бачкат.
15
12
 
4
 
! Отговори
nbhvnhvhjnvfnb преди 14 години
Това си е цяло наказание да живееш толкова дълго!
14
9
 
8
 
! Отговори
аз преди 14 години
Тази баба е изключение,да е жива и здрава.Обикновено помаците за доста болни.При тях има болести,които знаем вече само от учебниците.Това е така,защото живеят бедно и скотски-жените и децата им работят *** черна работа,а мъжете им пият в кръчмата.
13
2
 
27
 
! Отговори
до Ивайло преди 14 години
абе, кьоролу, половината, а и повечето православни българи носим гръцки имена, значи ли това , че не сме българи бе? Или българите католици и протестанти се кръщават и с латински имена, то е те ли не са българи. Всъщност за какви "турски" имена ми говориш? Особено пък сред помаците имената са в по-голямата част от арабски и ирански произход т.е. такива каквито носят различните пророци и джинове в Корана.Като са мюсюлмани по вяра не могат да бъдат българи по народност ли ???
12
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Животът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите, които спират дъха
11
13
 
9
 
! Отговори
ИВАЙЛО преди 14 години
Ако беше това което казваш ок,ама лошото е че първо проблема е в такива като теб които почват веднага да лаят и обиждат ,а и ти *** ако се замислиш не ние се делиме от тях,ами ТЕ *** не искат да са с нас .Разбра ли малоуменико,понеже едно време ако са били насилвани да станат каквото и да е,сега като живеят в БЪЛГАРИЯ защо не я уважават,ами са си с турските имена,обичат турция повече от БЪЛГАРИЯ и естествено те бяха най ревностните защитници на турцизма в БЪЛГАРИЯ ,а? миризлив ***
10
0
 
41
 
! Отговори
Ганю Махмудаев преди 14 години
Интересно е това, че винаги когато съм попадал на информация за столетници (от цял свят) повечето от тях никога не са напускали родното си място или село. А и живеят скромно. Няма цигари, няма алкохол, няма цивилизация, нерви... интересно наистина. Колкото до ИВАЙЛО и Помакинята - хора спрете се, 'сички ша умрем един ден :)
9
2
 
39
 
! Отговори
до Ивайло преди 14 години
ей, татаризиран ***, я престани да срамиш Българите и българщината, щото заради такива като теб дребни душици, българската ни народност се срина за последните 100 години и се разпадна на македонци, власи, помаци и какви ли не.
8
46
 
8
 
! Отговори
ИВАЙЛО преди 14 години
до 6 номер'' помакиня'',вие помаците сте най голямите фурнаджийски лопати,винаги въртите *** там където ви е най добре,и затова никой не ви уважава,и точно на вас ви викат ***,понеже сте си неверници и такива ще си умрете в собствената си заблуда.и до ден днешен не знаете какви сте и къде сте тръгнали,ама господ затова ви наказва,понеже сте си изменници и родоотстъпници.
7
2
 
54
 
! Отговори
студент преди 14 години
Много е интересен един такъв разговор с подобни хора като въпросната баба. Това, което тя може да предаде на поколенията не е способен да го направи нито един учебник. Такива хора трябва да бъдат анализирани и да се учим от тях. 100 год. като се замисли човек, найстина са сериозна работа. Това са 36 500 дни, в които ти си съществувал, правил, струвал, видял, преживял, скърбял, обичал, и уважавал. Такива хора за мен са пример, независимо от какво потекло и националност са!
6
11
 
50
 
! Отговори
помакиня преди 14 години
Помаците са били най-тормозените и унижавани от всички българи в България. за това те са и най-здравата и закалена в трудностите общност в България, а също така и тези , които са останали в пределите на Гърция, Турция, Македония и Албания! Да сте живи и здрави, Помаци!
5
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Браво бабо!Между другото,диалекта и е много-близък до старобългарския език.
4
2
 
58
 
! Отговори
внучка преди 14 години
Да си жива и здрава, бабо! :-) Напълни ми сърцето! Господ Бог да те благослови!
3
15
 
16
 
! Отговори
а преди 14 години
ей такива дето работили много пак са живи не ми се вярва да ви кажа това знаете ли каква умора е не е така,човек ако е работил много не живее дълго износва се ставите нервите и мозъка
2
2
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Браво на бабето, живо и здраво да е! И аз искам така да си изкарам старостта в някое родопско село, далеч от политици и чалгари...
1
1
 
79
 
! Отговори
ф преди 14 години
Много симпатична бабка :) И Много мъдър съвет "Стискай гъзината и работи" :)))