Още се спори: Пловдив или София да е столица на България?

След Съединението София започнала да се развива изкуствено
6 сеп 2010 09:00,
571
Още се спори: Пловдив или София да е столица на България?

Пловдив празнува 125 години от обявяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Огромна експозиция на вещи и документи от онова време са изложени в музея на Съединението.

В сградата, предназначена за Народно събрание на Източна Румелия, днес се помещава Историческият музей на Пловдив.

Изложбата „Равнис по капитаните” представя музейни реликви като оръжия, униформи, знамена и ордени на героите на Съединението.

Любопитен момент са вещите и униформата на княз Александър Първи. Изложени са сюртук, шинел, шашка и табакера. За първи път са показани оригинални фотографии и документи на офицери от различните родове войски.

„Съединението е едно от най-важните събития в новата ни история”, заяви пред Dnes.bg директорът на Историческия музей в Пловдив Стефан Шивачев.

Изложбата представя създаването на източнорумелийската милиция като част от българската национална войска. Ръководена от българските офицери начело с майор Данаил Николаев, румелийската войска има решаващ принос за обявяването на Съединението на България на 6 септември 1885 година в Пловдив и неговата военна защита по време на кратката, но победоносна Сръбско-българска война.

Според историка Стефан Шивачев, важни са уроците, които ни е дало Съединението.

„Пловдивският урок на Съединението е в това, че пловдивчани са решили да бъдат българи, а не столичани, защото знаем какви кариерни възможности дава една столица”, твърди историкът Шивачев.

Един от основните въпроси, по които се е спорило по онова време, е дали София е трябвало да става столица на България. Фактите сочат, че след като Пловдив отстъпва първото място на София, Градът под тепетата започва да изостава в икономическо отношение.

„Една година след Съединението в пресата и по улиците се чуват гласове: „Защо дадохме на шопите да са столичани, като Пловдив тръгна назад”, казва още Стефан Шивачев.

В първите години след Съединението София е започнала да се развива изкуствено, твърдят историците.

„Няма лошо в това, че днес София е столица на България, лошото е било преди 125 години, когато тя е започнала да се развива изкуствено и да нараства изкуствено за сметка на другите градове”, сподели още пред Dnes.bg  шефът на Историческия музей под тепетата.

„Днес Пловдив е град за живеене, а София е столица за правене на бизнес”, смята историкът.

Въпреки всичко най-важният урок от събитията около Съединението на България е голямото обединение на българския народ.

В центъра на Съединението на Княжество България и Източна Румелия е издигнат паметник, под който вечерта на всеки 6 септември са кулминацията на тържествата по повод обединяването на българите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


571
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
509
1
 
8
 
! Отговори
plux преди 13 години
Зор голям кой е по-по-най при положение ,че всички сме с двата крака в помията. Всеки да си живее където му харесва на мен лично в Пловдив. Стига безмислени спорове....
508
0
 
5
 
! Отговори
shobo преди 13 години
ами има държави които са си сменяли столицата - аз само един пример ще ти дам Русия :) другите ги потърси сама.
507
4
 
1
 
! Отговори
nepokista преди 13 години
Tuk stava v1pros za sled 1885g. nasam bez zna4enie koi grad e po-star a do v1zmojnosti na razvitie i kapacitet,urbanizaciq i regulaciq.Ne razbiram za 6to se pravite na ***.A otnosno b1lgarskiq duh v Plovdiv blagodarete na Zahari Stoqnov ina4e moje6e i dneska da sme razdeleni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
506
11
 
0
 
! Отговори
nepokista преди 13 години
Kogato sa stroili universiteta v Sofiq narodnoto s1branie,ban,narodniqt teat1r i mnogo kulturni i administrativni sgradi Plovdiv e imal okolo 25-30 hil.naselenie i ne e razpolagal s takiva administrativni centrove i ob6testvo, vsi4ki posolstva 4ujdi predstaviteli sa bili v Sofiq.Plovdiv ne e imal kapaciteta da sabere vsi4ki tezi institucii na teritoriqta na grada!
505
1
 
9
 
! Отговори
Повдивчанин преди 13 години
До nepokistaТолкова се е развила че дори кирилицата е още мираж за вас.
504
10
 
3
 
! Отговори
българка преди 13 години
Едно заглавие отново създава проблеми на /и без това / изнервения българин. Защо трябва да се плюем, да създаваме напрежение ??? Аз искам да насоча вниманието ви към друго - КОЛКО ДЪРЖАВИ В СВЕТА СА СМЕНИЛИ СТОЛИЦАТА СИ ДОСЕГА ??? Над това се замислете ! И плюйте този, чиято е идеята за това !
503
3
 
6
 
! Отговори
Соня преди 13 години
До ПловдивчанинЗа какво бълнуваш? Този и Българската азбука не знае,камо ли някаква интелигентност да очакваш от него.
502
1
 
9
 
! Отговори
Повдивчанин преди 13 години
Извинявам се за няколкото правописни грешки. Просто съм ядосан.
501
2
 
11
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
е що го нема :)))) нема ленти за резане, нали знаеш, че ББ е ножицата на републиката :))))
500
3
 
18
 
! Отговори
Повдивчанин преди 13 години
А някои запита ли се защо вождът ББ не дойде на така нареченото празниство?Гузен и виновен за всички мръсотии които е сторил през последно време на този град. Дано да се осъзнае скоро защото не е сан да се размине. Времето си минава и други избори ще дойдат.Той да реши-Спри с тази офанзива срещу Пловдив или загуби половин милион гласове от град Пловдив и още половин милион от област Пловдив.Изборът е негов.
499
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Плодив е село на 4500 години, а София е град на 200 години :)))))))
498
0
 
9
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
абсолютно точно :)))) и със сигурност тая тетка нема нищо общо със София
497
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахахахахахаха *** простия коментар! дааа София е най-стария град на света хахахахах
496
1
 
16
 
! Отговори
Повдивчанин преди 13 години
По всичко си личи че които е зад "софиянка" няма нищо общо със София. Това е една миячеща варненлийка която се срамува от къде е. Софиянци и Пловдивчани винаги са вървели заедно напред,дори и да обичат спорове и конкуренция.
495
2
 
12
 
! Отговори
PL преди 13 години
До софиянкаАко тези две изкуственни общини Родопи и Марица създадени от тогавашното комунистическо правителство не ни задушаваха, Пловдив ще има две планини-Родопи и Стара планина. В тях има 20-30 села които са на по 5-10 километра от града. По бързо е да стигнеш от тях до центърът на Пловдив от колкото от Младост 4 до НДК.
494
0
 
7
 
! Отговори
важно преди 13 години
Съобразявайки се с цветущото положение на икономиката, дружеските отношения между политическите сили и огромния излишък в бюджета, адмирирам тази дискусия, която е фундаментално важна. Имаше варианти за Луковит и Угърчин, но аз мисля,че не е лошо да помислим и за на бабина ни трънкина. Писна ми.
493
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Извинявай ти знаеш ли къде е Пловдив? Нямаме Витоша имаме Родопи. Лятото разликата в температурата е не повече от 3-4 градуса. Зимата, обаче София като е скована от сняг поне по 3-4 пъти в Пловдив това да се случи най-много веднъж. Кое мислиш пречи повече на работата и бизнеса - 2-3 градуса по-топло лято или скован от сняг град?
492
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кърджали=Столица!
491
13
 
3
 
! Отговори
софиянка преди 13 години
Аз бях във Върна това лято. Е, честно да ти кажа, не бих заменила София с Варна, ама Пловдив е като някакво село в сравнение с Варна да прощаваш!
490
0
 
14
 
! Отговори
Гост преди 13 години
На тези, които искат преместването на столицата от София искам да напомня, че в края на миналия век преместването на германската столица от Бон в Берлин излезе около 1,5 трилиона германски марки. Дори на нас да ни излезе 30 пъти по-евтино, това са си 50 милиарда лева. Всичката Мара втасала...