Млади учени скандираха: "Дянков в неплатена!"

На протест те поискаха 5% от БВП за образование, 1% - за наука
Обновена: 13 окт 2010 16:15 | 13 окт 2010 16:15,
170
Млади учени скандираха:  "Дянков в неплатена!"
Снимка: БГНЕС

5% от БВП през 2011 г. да се отделят за образование, а 1% – за наука. За това настояха на протест млади учени.
Протестът за повече средства за наука за следващата година от предвидените 0,2 на сто от БВП беше организиран от "Когито", от Гражданското движение за защита на науката и образованието и от Синдикалния академичен съюз в БАН.

Пред Министерството на финансите протестиращите скандираха: "Дянков – в неплатена".

В момента в много от институтите на БАН учените са по няколко дни в месеца в неплатен отпуск заради недостиг на средства. Основното искане на протестиращите беше ГЕРБ да изпълни предизборните си обещания и науката и образованието да станат приоритет.

Част от протестиращите преминаха по централните улици на София със завързани ръце на въже, на което висяха плакати с надписи "Без наука няма сполука", "Искаме  това, което ни е взето".

Шествието на младите учени започна от градинката пред Софийския университет и достигна до Народното събрание, Министерския съвет, министерствата на образованието, младежта и науката и на финансите, където бяха внесени исканията на протестиращите.

Участниците в протеста не бяха единни в своите искания – от "Когито" настояваха за един процент за наука за 2011 г., а от Синдикалния академичен съюз – за 0,4 на сто от БВП през 2011 г., като до 2020 г. да се постигне един процент от БВП. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: протестмлади учени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
Рони преди 13 години
92, MBA степен на икономическо образование. Има бакалавър, магистър и т.нMaster of Business Administration, не означава администратор и т.н. и е много грешно да се превежда дословно! Това си е висше икономическо образование!
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха, в БАН никой не защитава дисертация, ако в работите си недописва научния си ръководител. Пиша дописва, защото научния ръководител не с еинтересува от работата на докторанта. И така - защитиш, благодарение на това, че се оставяш да са съавтори на работите ти. И после какво - така е докато се пенсионират. Иначе няма да растеш - това е общо взето в БАН. Затова младите бягат. По-лесно е навън, със заплата и коректност поне към работите ти. Дянков не иска да дава пари, но с това не решава проблем
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тъй ще се оправи тази държава! Едни дават собствени пари да открият университети, Боко ще даде държавни да ги закрие:))))))))))) А множеството доволно ще мучи, защото отдавна е минало на нечленоразделна реч:))))))))))))))
102
1
 
7
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Такава излагация!Уж учени,пък не знаят-Дянков може да разбере само картинни послания в стил комикс.Пък те скандирали,писали!Ми той е глух.Всеки финансов министър е глух.Не помните ли Костов?Той още е зле със слуха.
101
1
 
3
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
И да се върна на процъфтяващите частни клиники и частни университети. Как така има такива, които без държавен бюджет реализират печалба - т.е. стартират от една кръгла 0 и накрая излизат на +, и то сериозен +, а държавните при все, че вземат пари от бюджета, дрънчат си от пациентите/родителите/учениците/студентите за какво ли не и накрая са пак на минус? Ами да си го кажем - не си вършат работата добре! За какво тогава да плащаме? Да се научат да си вършат работата, пък тогава да изискват!!
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дедка, още по куриозно е в частните болници които работят със Здравната Каса! там хем докторите получават повече, хем болницата е на печалба... Лицемерно е една държава да бъде най-некоректния работодател към Пенсионни и здравни фондове, а в същото време да рекетира тея които си плащат всичко както си му е реда..
99
0
 
3
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Ми да разработят, бе, я кажи какво са разработили през последните години? Сигурен съм, че ако теглим чертата ще се окаже, че повече консумират $$, отколкото "произвеждат" наука! Да се научат наистина да вършат нещо, после да ламтят за пари! Защото аз не виждам кой знае каква наука - нито са измислили нещо, нито са създали нещо.. За какво плащаме тогава? За някоя и друга книга сегиз-тогиз?
98
1
 
5
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Да се заделят, ако хората там изобщо вършат нещо. Нима смяташ, че всички тези хора си вършат работата добре?!? Защо според теб има толкова процъфтяващи частни клиники и частни университети? Това според мен е достатъчно показателно! А за БАН - пак ще кажа, по другите страни хората си работят по различни проекти и реализират печалба. А нашите само ни ядат данъците и се чешат отзад!
97
0
 
6
 
! Отговори
Цоко,Боко,Сиси преди 13 години
Тъй като се оказа че приоритет на правителството е МВР и по специално СРСтата - предлагам на пладите учени да разработват нови технологии за "слухтене" - така хем ще има пари за наука, хем за МВР....
96
0
 
2
 
! Отговори
Lolth преди 13 години
"Ще започне"?
95
7
 
4
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Учените в другите страни поне изкарват нещо с това, което им се дава. А тези тук си седят на задниците и мрънкат. И докога така? Като не ви стигат парите, кандидатствайте по проекти! Ама не можете, нали? Защото повечето от вас действително не знаете чий го дирите там! Ей това е проблемът! А ние за какво точно ви храним с данъците си, да питам аз? Нима нямаме нужда от детски градини, хубави улици и какво ли още не по-належащо от изкуфелите вече "учени",които поне с нещо да се бяха доказали,а то..
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
25-30% от бюджета трябва да се заделят за наука, образование и здравеопазване иначе България ще започне за де стопява и изчезва!!!
93
1
 
5
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Не е нормално някакви директори на болници да получават хиляди левове заплати, а после да мрънкат, че нямало пари да обслужат пациентите. Лицемерно е и е грозно и всички ние много добре виждаме къде са отивали парите, когато ги е имало!! Ако някой изобщо вършеше нещо щяхме да имаме нормални здравеопазване, наука и образование. Има ли някой, който да смята, че имаме такива? Честно?!? Може би само тези, които работят там, защото така им изнася...
92
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Учените в неплатена,докато им дойде акъл да сътворят нещо.
91
1
 
0
 
! Отговори
NVM преди 13 години
ако така си вършиш работата без да проверяваш кой какво ти казва май няма да те има дълго на пазара.
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ясна е твоята теза, но никът ти е загадка. Каза че си завършил MBA, но защо се пишеш икономист? Администрацията (па макар и бизнес) си е чиновник, може и секретар, може и главен секретар, може дори и "началник личен състав", ама икономист? Все едно Станишев да се пише инженер... Обиждаш икономистите, съобразявай се малко поне
89
3
 
11
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Аз също смятам, че нито БАН, нито болниците, нито университетите са си изкарали парите, които са получавали през последните години. Я кажете, хора, някой от вас да е бил обслужен добре в държавна поликлиника или болница.. някога? Нормално ли е да е общоизвестен факт, че образованието ни е пълен та*ак, с извинение?!? И всичко си го знаем и просто сме го приели? Същото и за здравеопазването. И съм напълно съгласен с управляващите, че тези "учреждения" просто не умеят да си "менажират" нещата..
88
4
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 13 години
Това кой колко е качествен казва пазара.... Аз имам фирма с годишно 10 милиона лева оборот и съм доволен от резултата... Хайде стига раздувки, че ме чака работа!
87
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Младите учени" да се захванат да вършат нещо, вместо да плачат за повече пари... Идете в БАН и вижте колко усилена "работа" кипи ежедневно!
86
7
 
4
 
! Отговори
Никола преди 13 години
Как сте днес приятели на Сергей?Аз пък мисля, че трябва да спрат всички пари и като се махнат всички мързеливи *** да измислят как да се получават пари , но само срещу свършена работа и смислени проекти. Безмисленото харчене на пари за наука е отживелица!!!!А да и само да добавя, че който е умен си намира начин да получи финасиране :)