Отложиха евродокладите за готовността ни за Шенген

Румъния обаче си взе европейския "изпит"
28 яну 2011 17:28, Елка Василева
50
Отложиха евродокладите за готовността ни за Шенген
Снимка: Булфото

Работната група към Европейския съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген и в петък не е одобрила докладите от последните проверки у нас – за Шенгенската информационна система и за охраната на сухопътните ни граници, съобщи за БНР постоянният ни представител в Европейския съюз Бойко Коцев.

До 3 февруари страните от Шенген ще трябва да зададат допълнителни въпроси по техническата подготовка на България за членство в зоната, коментира за БТА евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

По-рано румънската информационна агенция Медиафакс и информационният сайт Зиаре съобщиха, че групата е отложила двата доклада за България, а е приела този за Румъния.

На следващото си заседание на 14 февруари групата за оценка по Шенген трябва да приеме или да отхвърли докладите за техническата готовност на страната ни, уточни Ковачев.

Той обясни, че причината за отлагането е новата информация, която днес България е представила за свършеното досега и какво има още да се направи.

Евродепутатът припомни, че по проектодоклада за сухопътната ни граница с Турция е имало забележки и по тях днес са направени уточненията.

Няма настроения и политически мотиви сред държавите от Шенген България и Румъния да бъдат разделени при взимането на решението за членството им в зоната, посочи Андрей Ковачев.

Българското правителство е заявило, че до март всички технически забележки ще бъдат изчистени. По-важни са, каза Ковачев, политическите моменти, които бяха залегнали в писмата на германския и на френския министър на вътрешните работи.

И тук според Ковачев е работата на унгарското председателство на Евросъюза, както и на София и на Букурещ, да ги убедят, че не може да има нови политически изисквания и че те не са справедливи.

Политическото решение е много важно, защото това означава, че играем по едни и същи правила, не ги променяме в движение и България и Румъния могат да са надеждни граници на ЕС, смята евродепутатът. По думите на Андрей Ковачев не е голям проблем дали първоначално ще бъдем само частично приети в шенгенската зона.

На европейско ниво либерали, социалисти и ЕНП стоят твърдо зад България и за нейното приемане в Шенген до края на 2011 г., отбеляза Ковачев.

Още по темата

Последният доклад за готовността на Румъния е бил одобрен от работната група в петък. Така се слага край на техническия етап за страната, а докладът ще бъде подложен на гласуване в Европейския парламент. Според ръководителят на отдела за Шенген към румънското вътрешно министерство Мариан Тутилеску обаче забавянето на София може да се отрази и на Букурещ, тъй като се смята, че двете страни трябва да влязат в Шенген заедно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
13
 
! Отговори
Калин преди 13 години
като се има предвид отношенията Румъния - Молдова .. болшевистан трябва да е адски зле, че да не покрива нормативи.. всичкото им е шмента капела ...не, че нямат готовност.. те не искат Шенген.. не и докато не си уредят..мафиотските нагони!Шенген е сигурност и контрол... *** явно..заради гоце квотата .. и боко тиквата ..тази страна стои на дъното.. докато те въртят едни бири :)
27
1
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
А тя моита държава дали ме обича мене.Ти как мислиш?
26
4
 
17
 
! Отговори
жоржета преди 13 години
и кво сега пак само празни приказки от управниците за готови сме ,за март, за юли , ОЩЕ ЛИ ИМА БАЛАМУРНИЦИ ДА ИМ ВЯРВАТ .АЛОООООООООООООООООО АЛАНКОООЛУ ДЕ БЛЕЕШ ,КЬОРАВ НАРОД
25
3
 
14
 
! Отговори
Калин преди 13 години
боко европееца .. и гоце бирата .. никакъв шанс за шенген :)
24
15
 
8
 
! Отговори
Цецо преди 13 години
Този сайт не е български, сигурно е турски или албански. Само така мога да си обясня антибългарското отношение на статиите, както и на голяма част от хората, които коментират тук. Независимо добро или лошо тук всичко се изопъчава през призмата на интересите на някои чичко от Анадола. Съвземете се и обикнете малко държавата си, разбира се само ако е останало някакъв патриотизъм у вас.
23
2
 
29
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
Ама нали Боико каза ,че сме били готови? Маи е имал предвид ,че сме готови ама одзад.
22
0
 
23
 
! Отговори
Калин преди 13 години
аа ама ни заливаха с басни за готовност и капацитет :)))
21
1
 
8
 
! Отговори
e преди 13 години
NQMA KAK DA NI PRIEMAT, SLED KATO SI IMAME MUTRO-KOMUNISTI4ESKO PRAVITELSTVO.TE HORATA TREVA NE PASAT. SAS TEZI ISKAZVAMIQ NA MUTRATA 4E CV. CV, GI ROVIL S TRAKTORA I VADIL TRUPOVE. ZNAETE LI KOGA MUTRESTANIQ 6TE Q VZEMAT V 6ENGE? NA 36 MART. A I POLZATA ZA NARODA 6TEE SA6TATA KAKVATO E KATO VLEZNAHME V ES. EDNA GOLQMA 4ETVARTITA NULA. SLED VLIZANETO NI V ES, SPE4ELIHME EVROPEISKI CENI, I AFRIKANSKI ZAPLATI I PENSII.
20
2
 
22
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Погледнато реално - критериите за влизането ни в ЕС бяха на същото дередже, ама нейсе /това е една друга тема/ ---- А погледнато още по-реално, и шенген ще ни е от полза толкова, колкото и ЕС
19
4
 
11
 
! Отговори
Аз съм Българче обич преди 13 години
Чували ли сте притчата за " Орел Рак и Щука "........ е в момента кака е в България ....един дърпа напред, другия дърпа назад, защото ако този който дърпа напред успее то ще дръпне много напред политически и затова трябва да се саботира както може. Третипък изобщо не го интересува кой за къде дърпа важното е водата да е мътна и да вади риба безнадзорно..... кой какъв е в тази ситуация оставям на вас да решите .... за мен играчите са ясни.....
18
2
 
4
 
! Отговори
Evropeec преди 13 години
Yorgo vi go kaza mn dobre kvo she stane.Evala na picha,tva e samata istina!
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Rumania kak she ja vzemat i te sa Mangalcheta kat nas nikav shengen za tezi menteta BALGARIA I RUMANESHITE
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещо май Европа няма доверие в бивши сикаджийски комунистически мутри!Айде сега почвайте оплюването на лекарското съсловие,вкупом!
15
1
 
13
 
! Отговори
лъвица преди 13 години
Защо не кажат ясно ....нашите в БГ....това искат да се напрани и това!!!! С тези определения ....ще сме готови технически....еди си кога -Ми приличат на ,,полубременни"....
14
10
 
23
 
! Отговори
Аз съм Българче обич преди 13 години
Ейййй нахранете хората и направете так да живеят по-добре в България , какво ме грее мен Шенген а и повечето Българи....... Ако се чувствам добре в моята родина няма да бягам на вън и да ми трябва Шенген....
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да не би Румънците да имат осъдени висши държавни чиновници за корупция? За нас това се и очакваше. Йок присъди, нанайси Шенген!!!
12
12
 
17
 
! Отговори
Йорго преди 13 години
Румъния 1-България 0.Още търпете бат ви Бойко,и ше влезете в на кон ауспуха накрая.Българският народ е бил винаги *** и *** ше си остане,жалко но факт.Огледайте се малко,цял живот мутри ви оправляват,ама сега случихте на най-голямата.Радвам се че не съм отдааааааааааавна в БГ,последвайте моят пример и бягайте с 200км.в ч. от тази скапана държава.А на тези които останат им велая гооооолям късмет и да знаете че ше ядете от кофите за ***,докато има още *** се запасявайте че страшни дни идат!
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След гнусната атака на журналята срещу цялото лекарско съсловие хората започват да реагират първосигнално-както се вижда от форумите.Как може да се оплюва цялата гилдия заради 5-10 души, станали печално известни за последните 2-3 години! Цитати от вестници-"Вертолет спаси родилка.","Източиха 1литър гной от 4 годишно дете." ит.н.и т.н. Някой да разбра нещо?Как някой достоен лекар си е свършил работата? Не! Тук няма сеир, няма кого да плюем!
10
2
 
22
 
! Отговори
онзи преди 13 години
Браво! Това е в резултат на "отличната"работа на плодово-зеленчуково-биреното правителство.
9
3
 
19
 
! Отговори
е преди 13 години
Ай- ама как е възможно това?! Та ние тук сме най- добре в целият свят, те кусури са тръгнали да ни търсят- тц, тц, тц!