В кабинета ще държат по-здраво „нишката на комуникацията”

Борисов, Трайков и Дянков коментираха скандала АЕЦ „Белене”
Обновена: 10 апр 2011 20:01 | 10 апр 2011 16:06,
230
В кабинета ще държат по-здраво „нишката на комуникацията”
Снимка: Dnes.bg

Официалното откриване на Световния шампионат по мотокрос в Севлиево беше избрано за фон на изясняването на вътрешноправителствените недоразумения около АЕЦ „Белене”.

Премиерът Бойко Борисов, министърът на енергетиката Трайчо Трайков и вицепремиерът Симеон Дянков коментираха заедно пред репортерите изводите от скандала с подписаното споразумение за централата.

Първият извод е, че се е „скъсала нишката на комуникацията”.

Миналата седмица директорът на НЕК Красимир Първанов подписа с „Атомстройекспорт” документ, за който според енергийния министър, нямал мандат. Затова Трайков обяви, че уволнява Първанов. После се оказа, че действията на шефа на НЕК са съгласувани с вицепремиера Дянков и Първанов май няма да бъде увалнен, но Трайков е с последно предупреждение.

Сега министър, вицепремиер и премиер се разбрали, че вече „тези моменти, в които недобрата комуникация е довела до някакви недоразумения ще бъдат много правилно адресирани”.

Проектат за АЕЦ „Белене” остава в министерството на Трайков, но важните решения вече ще бъдат съгласувани с ресорния вицепремиер Симеон Дянков.

Премиерът обобщи  извода за тримата - когато се възложи на вицепремиера или на министъра задача, той не е едноличен играч. Затова се създава комисия.

Тя ще се занимава с цялостната финансова рамка на проекта и в нея вече влизат експерти от финансовото миситерство. Целта е максимален брой добри финасисти да мислят по цената на евентуалния проект, обясни Дянков.

Финансовият министър трябва да изготви и задачата към консултанта, който да ни каже каква е цената на централата, какви са тежестите и колко ще струва токът от нея.

По отношение на бъдещето на проекта АЕЦ „Белене” изводът остава – строим, ако е изгодно.

В неделя сутринта премиерът попитал Трайков дали е за или против проекта. Отговорът бил, че е за, ако цената за износ на тока ще е изгодна за държавата и е против, ако не е.

Няма окончателно решение и за съдбата на Красимир Първанов. Тя ще бъде решена на събрание на директорите на БЕХ следващата седмица.

С тяхното решение Трайков ще иде при премиера, за да реши той, дали Първанов ще бъде уволнен или „да му търсят друга работа”.

Това зависело от рoлята на шефа на НЕК в „късането на нишката на комуникацията”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След седмица грандиозни скандали точно това ли трябваше да прочетем....? "Днес те са присъствали на официалното откриване на Световния шампионат по мотокрос в Севлиево." Историята е някак дежа вю след "срещата" на Дянков, Цветанов и Танов около Сандански пред ТИР с контрабандни цигари, точно след скандала със срс-тата. Мили мои семпли гербери, сменете си сценаристите!
12
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко мъка, маллеееее, няколко платени червенотивени драскачи искат оставка на най-българското правителство от 65 години насам...
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали знаеш как се печелят у нас търговете: с най-ниската оферта, която с няколко анекса впоследствие става най-високата. Та така и с цената на тока от Белене, първо ще е евтин (на книга), а после яко да ни е .упе.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
KVO PRAI TAA DINIA NA TRIBUNATA I STO NE PISKA V MOMENTA
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Събраха се , а сега Путин да раздаде рушветите !
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дянков защитавал някакви интереси на Уестингхаус, които съвпадали с руските в случая?
7
3
 
31
 
! Отговори
онзи преди 13 години
Кабинетът вече няма какво да държи. Те доказаха за 22 месеца, че са пълни *** и некадърници. Оставка и съд.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вече не останаха наивници, които да вярват, че в правителството има противници на Белене (донякъде Трайков, но и той не е противник, а по скоро мисли като икономист). Дянков само преди година твърдеше: "АЕЦ "Белене" ще види бял свят само с европейски инвеститор" Въпросите остават: Къде го крият този европейски инвеститор? HSBC банката, с която в понеделник държавата ще подпише договор, и ще анализира дали проектът "Белене" е икономически ефективен не трябваше ли първо да се произнесе, а след това да се подписва прословутото споразумение 12?
5
14
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 13 години
Май нямаше платени червенотивени драскачи а?
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тримата рапона вече са се наговорили ))))
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що за глупости са това?! Сделка от такъв мащаб, в която правителството обвързва дългосрочно българския народ, не може да съдържа думата "ако". Отговорност за тази сделка носят тези трима души. Това е отговорност за накисването на народа ни в самнителни едностранни обвързаности и отказът да се поеме тази отговорност се нарича национално предателство. Националните предатели се съдят по съответния член от Конституцията на Р. България.
2
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БСП "назначава" агенти на работа във форуми, Туитър и Фейсбук БСП смята да заложи на онлайн кампания, която да гарантира силно присъствие на партията в социалните мрежи Фейсбук и Туитър, както и хвалби за социалистите по форумите в интернет. Това според Mediapool предвижда разработената от Антон Кутев предизборна стратегия, която да обхваща глобалната мрежа. Платформата, разписана от депутата, има две плоскости обща политика и политика по места. Идеята на Кутев е левицата да обхване национални местни форуми, най-често медийни, в които се отразява дейността на БСП.
1
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никога не съм си мислил , че ще си спомням с умиление времето на Тройната коалиция и дедо Цар !