Отстраняването на съдия Тодорова е политическа поръчка

БХК, БСП и ДСБ скочиха срещу отстраняването на магистрата
12 юли 2012 15:48,
116
Отстраняването на съдия Тодорова е политическа поръчка
Снимка: архив, Булфото

ВСС изпълнява политическа поръчка. Това заяви председателят на Българския хелзински комитет Красимир Кънев по повод дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова.

Възмущение от отстраняването на магистрата изказаха още говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова и някои политически партии.

„ВСС изпълнява тази политическа поръчка в края на мандата си, когато много от неговите членове си търсят други постове и няма от кого другиго да ги получат освен от министъра на вътрешните работи. Трябва да сме наясно, Мирослава Тодрова е председател на най-голямата съдийска организация в България. Това е удар не просто върху нея. Това е показно на управляващите, една акция, която цели сплашване на представителите на съдебната власт“, категоричен е шефът на БХК, цитиран от БНР.

Още по темата
Природозащитниците са заканват да напишат писма до редица международни организации заради отстраняването на магистрата, което било безпрецедентно у нас.

Той призова НПО и професионалните организации на юристите да вземат отношение по случая.

Говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова е на мнение, че уволнението на председателя на Съюза съдия Мирослава Тодорова е тревожно.

„В последно време съдия Тодорова влезе в полезрението на много хора, които Съюзът на съдиите си позволи да критикува - както ВСС, така и представители на изпълнителната власт, включително и министър Цветанов. Когато една организация се противопоставя на опитите на други власти да се намесят в независимостта на съда, когато си позволява да критикува и ВСС, очевидно всички, които са засегнати, се фокусират върху представителя на тази организация“, заяви тя пред БНР. 

Уволнението на съдия Мирослава Тодорова е скандално, коментира Мая Маналова от БСП.

Тя посочи, че това вероятно е знак за предупреждение към всички съдии, които си позволяват да имат собствено мнение.

„Притеснителното е, че се случва в момент, когато се сформират делегатските събрания за избор на членове на ВСС от магистратската квота.

Според Манолова това решение дава различен прочит за случващото се в съдебната система от това, което мнозинството в момента се опитва да представи.

Атанас Атанасов от ДСБ определи решението като разчистване на сметки от страна на Цветан Цветанов с Мирослава Тодорова. По думите му този ВСС е трябвало да се разформирова още при скандала с т.нар. Красьо Черния в началото на мандата.

Този състав на "ВСС беше оставен, за да може да бъде държан в подчинение с компромати, за да взима такива решения", каза Атанасов.

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова заради забавени мотиви по три дела.

Тя е и председател на Съюза на съдиите в България, който системно критикува работата на Висшия съдебен съвет, а самата Тодорова публично се конфронтира и с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
1
 
! Отговори
ДОБРЕ ДЕ АКО УВОЛНЯТ преди 11 години
КАКА ПЕНА ЧИСТАЧКАТА, ТАКА ЛИ ЩЕ СКОЧАТ ВСИЧКИ ДА Я ЗАЩИТАВАТ КАТО СЕ ИМА В ПРЕДВИД, ЧЕ ТАЗИ ТОДОРОВА ДАЖЕ НЕ СИ Е ВЪРШЕЛА И РАБОТАТА ЗА КОЯТО Е НАЗНАЧЕНА! ЩО НЕ СКАЧАХТЕ 4 ГОДИНИ , ЗА ДА СИ НАПИШЕ МОТИВИТЕ, А СЕГА КОГАТО И ПОТЪРСИХА СМЕТКА, ЧЕ НЕ РАБОТИ????????????? А?????
93
2
 
1
 
! Отговори
мдааа преди 11 години
Чакайте малко, природозащитници скачат да защитават съдийка, ЛОЛ, другари защитават същата съдийка, дано съвпадението да е случайно, ама след хилядите декари изсечени гори НЕзаконно пред последните 10тина години, аз не знам за издадена присъда, май не са случайни хора тези ПРИРОДОзащитници". Колкото до самата новина, хмммммм ВСС, назначен от безизвестния и разхождащ се на свобода Красимир чернИЧКИЯ" уволнява съдийката, която се зачепи с МВР шефа, мхм. Гоце е гоУем! Отрано ги почна.
92
0
 
0
 
! Отговори
познай преди 11 години
Сега вече очаквайте и дисциплинарното уволнение и на Каратанчева
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хм... не е ли работа на Хелзинкския комитет да защитава жертвите, а не престъпниците??? Хм... съдия, който манипулира присъда в полза на престъпника, жертва ли е? Според Хелзинкския комитет Цветанов защитава престъпника, защото не е доволен, че съдийката е направила услуга на престъпника? Абе нещо в тая работа не у ред, някаква мътилка има и някак не изглежда да я мъти, тоя който не е доволен от оправдателните присъди на престъпниците...
90
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе, тия дето прецакват Цветанов и МВР с всякакви оправдателни присъди, изведнъж хукнали да му помагат. Ами нещо не мога да го повярвам. Пък и тая рябота около съдиите си е доста мътна, никой не ги контролира, правят си каквото си искат, политиците ги ругаем, под лупа ги гледаме, а съдиите? Някой знае ли какво и как става? Тая пуснала свой човек, обаче Хелзинския Комитет изведнъж видя в това политика, а не е ли политика да замиташ престъпления и то от съдия?
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
веднага се разбра кой я покрепя , пак БСП начело , хората направили "масовата "привитизация , само че тя се оказа за тяхни хоратогава СДС и финансирания от евреина Сорос Български хелзински комитет и той е Български колкото *** от столипоново са българи , а съдийката така и така е лапала подкупи , време й бе да лапне дървото
88
4
 
5
 
! Отговори
лупи преди 11 години
И каква е политическата поръчка за човек,който не си е вършел работата? Нормално, ако някой не работи да бъде изгонен. Всъщност това не е ли съдийката, която бавеше с години десетки дела, а накрая освободи разбойници,които бяха търсени от цяла Европа? Със сигурност има друг,който ще свърши по-добра работа от тази.
87
1
 
4
 
! Отговори
краси преди 11 години
Основната причина за ниския жизнен стандарт ,огромната престъпност -икономическа и криминална се дължи на КОРУМПИРАНАТА СЪДЕБНА система!!!
86
4
 
9
 
! Отговори
цеци преди 11 години
получи се "цветановизация" на съдебната система
85
6
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 11 години
Членовете на БХК трябва незабавно да бъдат освидетелствувани от ТЕЛК. Не се шетувам.
84
6
 
8
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Ако все още някой има съмнение за това, че в България има диктатура или е умствено недоразвит или е на ББ ясла.
83
11
 
9
 
! Отговори
uzunski преди 11 години
Всички съдий който излезнат на протест да бъдат уволнени !Прочистването на мафията в България да започне от съдийте !
82
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Отстраняването на съдия Тодорова е политическа поръчка" - ха, добър ден и заповядайте !
81
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Природозащитниците са заканват"А бе, кучкари, нали ви е природата приоритет, откога станахте компетентни по въпосите на съдебната система? Аре у лево, продажни сополи!
80
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нормално да скочат червените. Сега няма да има кой да им пази спонсорите, на които помогнаха със законите си да ограбят държавата.
79
5
 
4
 
! Отговори
KRASI 4ERNIQ преди 11 години
6TE VI NAZNA4A DRUGA DRUGARI,SPOKOINO
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
6TE UVOLNIM I DSB NA SLEDVA6TITE IZBORI
77
4
 
4
 
! Отговори
DSB преди 11 години
SAMO NIE SA6O DIKOV I KOMUNISTITE HARESVAME BEZZAKONIETO
76
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
значи излиза, че ако работиш в една частна организация и не си вършиш работата - могат да те уволнят дисциплинарно.в същото време, един съдия ако не си върши работата и поради това са накърнени правата на хора (защото имало дела с изтекла давност, значи някой е ощетен) - не може да бъде уволнен. аз като данъкоплатец искам не само тази, а всички съдии, които умишлено или не, не си вършат работата - вън ...
75
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
UTRE NA KONTRAMITING!!!