EVN подаде искане за промяна на цената на тока

Да не скача цената за потребителите, настоява обаче компанията
Обновена: 25 мар 2013 16:36 | 25 мар 2013 14:45,
35
EVN подаде искане за промяна на цената на тока
Снимка: Булфото

Дружеството EVN подаде в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) искане за промяна на цената на електрическата енергия от 1 април. Предложението на компанията е преразглеждането да не води до увеличаването на цената за крайните потребители.

В становището си до ДКЕВР от дружеството поискаха още и ревизия на резултатите за поставената цел 16% от потребяваната енергия в страната да идва от възобновяеми източници. От дружеството посочват, че в момента намалява потреблението на енергия, но пък се увеличава производството на енергия от ВЕИ и съответно се увеличава и закупеното количество „зелена“ енергия.

При решението си от 5 март от регулатора не са взели предвид всички възможности за намаляването на цените, се казва още в съобщение на дружеството. От комисията не са отчели още и че EVN има некомпенсирани средства от Националната електрическа компания (НЕК) в размер на 125 млн. лева, натрупани между юли 2012 година до февруари 2013 година, допълват от компанията.

Причината за тези задължения е изкупуването на „зелена“ енергия. До юни 2013 година натрупаните некомпенсирани средства ще достигнат 222 млн. лева, сочат изчисленията на дружеството.

Припомняме, че в началото на миналата седмица от EVN съобщиха на специална пресконференция за тези неизплатени средства. Като възможно решение на проблема от компанията виждат създаването на специален фонд, в който да постъпват средствата от таксите за достъп, събирани от производителите на енергия от възобновяеми източници, както и средствата от търговията с емисии парникови газове.

Идеята беше представена още в края на януари от председателя на Управителния съвет на дружеството Йорг Золфелнер. Преди броени седмици обаче Върховният административен съд (ВАС) обяви таксата за достъп за незаконна.

Още новини от България можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: EVNцена на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
ЛИЦЕМЕРИ 2013 преди 11 години
Поредното управленско-енергийно лицемерие.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Студените милионни градове с висока цена на газа и парното, а топлите и малконаселени градове с "атрактивни" намаления.
27
0
 
0
 
! Отговори
ДКЕВР-ски лицемери преди 11 години
На открито заседание днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще обсъди новите цени на природния газ, парното и топлата вода. Новите цени трябва да влязат в сила от 1 април. Така от 1 април парното ще поевтинее най-много в Бургас и Плевен - около 6.5 %. В Пловдив цената ще падне с близо 5 %, а в столицата намалението ще e от 1 %. София реално е най-големият и студен град от изброените, а цената на парното ще е пак най-високата. И защо? Пловдив и Бургас са топли градове
26
0
 
0
 
! Отговори
Николай преди 11 години
ЕVN се подиграват с потребителите !Подозират невъзможност народното недоволство да се справи с тях и покровителите им!Явно много телета сучат от прехранената крава!
25
0
 
4
 
! Отговори
ДААА преди 11 години
Цената може да падне наполовина в момента, в който спрем да плащаме крадения ток на стотици хиляди ***...
24
0
 
2
 
! Отговори
Бък преди 11 години
ЕВН са маниполатори и .....Нека обяснят-как нек им дължи милиони,след като те прибират парите от всеки киловат4ас ел.енергия(0,011ст. отВЕИ от общо 0.175 ст за 1кв4) от нас потребителите.Обикновено ЕВН си удържат парите,ако имат да вземат.
23
0
 
4
 
! Отговори
АБЕ ... преди 11 години
..ЕРП-ТАТА , САМО ВИ СЪБИРАТ ПАРИТЕ ---И ГИ ОЧИТАТ НА АМЕРИКАНСКАТА ФИРМА НА ФРОНТИЕРА/Кр.Георгиев/ТЕ ,НЯМАТ НИКАКВА ВИНА ...ОСВЕН , АКО СА НАПРАВИЛИ ,НЯКОЕ ГРЕШНО ОЧИТАНЕ!БУДАЛКАТ ВИ С ТИЯ ЕРП-та ----ДРУГ Е ВЪПРОСА....ЗА КОЛКО ГИ Е ПРОДАЛА Л.ШУЛЕВА И МИЛКО КОВАЧЕВ ОТ НДСВ!!ПИТАЙТЕ И КУНЕВИЦАТА ----ЗААЩО ВИ ЗАТВОРИ 3 и 4 БЛОК НА АЕЦ- КОЗЛОДУЙ ...И С КАКВА ЗАПОВЕД ОТ ЕС!!!!!!!!!!!НЕКА ПОКАЖЕ ЗАПОВЕД ИЛИ РАЗПОРЕЖДАНЕ ОТ ЕС!!!
22
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 11 години
До Анонимен-18 , включват и цветелинка, на тиквата любимата.
21
2
 
2
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО! преди 11 години
...ИДА СИ ОТИДАТ ЕРП-тата--ПАК ЩЕ СИ ПРАЩАТЕ СКЪПИЯ ТОК НА "ХАМЕРИКАНСКАГА ФИРМА НА ФРОНТИЕРА/Кр.Георгиев/НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ ....ЧЕ , ВОЛЕН ВИ БУДАЛКА С ТАЯ "НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ" И ИГРАЕ ЗА БКП/бсп...????САМО ВИ ЗАМАЗВА ОЧИТЕ...И ВИ ОТКЛОНЯВА ВНИМАНИЕТО!ИСТИНАТА Е :СМЕТКИТЕ ВИ ЗА ТОК ---СА ЗАЛОЖЕНИ КЪМ АМЕРИКАНСКАТА ФИРМА НА ФРОНТИЕРА!!ЩЕ ПЛАЩАТЕ----ЦЕЛИ 15 -год.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НЕМА ЛАБАВО!!САМО *** ,НЕ ГО РАЗБИРАТ!!!
20
2
 
7
 
! Отговори
щирлиц преди 11 години
Боли ме фара,че някой произвеждал енергия от възобновяеми източници!Да не съм го канил да го прави!?Да си взима инсталациите и хайде да го няма на запад!
19
3
 
9
 
! Отговори
vasko318 преди 11 години
Абе тия EVN още ли не са си обрали крушите?Ами ЧЕЗ какво чакат и те?
18
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
16 те включват ли *** ти червена пария и не се прави че не си т нея
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
16 така ли , безплатен обяд няма нали знаеш оли
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искат да помогнат да фалира НЕК и те да си господстват. Гадове гадни, да си хващат парцалките и да се измитат като не им харесва.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На БГ ѝ трябва един огромен затвор - за всички политически ***, играчи, шарлатани, генерали, апаратчици, мутри и синекури от 23г. насам, които оглозгаха ,окрадоха, разпродадоха, обругаха, омерзиха, поквариха и унищожиха България, обрекоха народа на бавна смърт и се изгавриха с идеалите на Левски и Ботев.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цената ще падне под 0.0000 ст.,когато ЗАКРИЕМ България!
13
0
 
7
 
! Отговори
az преди 11 години
Xopa daite da gi izmetem s kamuni i drugi ne6ta ot BG
12
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗА СВЕДЕНИЕ В ИСПАНИЯ 1 КВ ТОК КРАЙНАТА ЦЕНА Е 2,5 ЦЕНТА ТОЕСТ 5 БЪЛГАРСКИ СТОТИНКИ
11
1
 
32
 
! Отговори
ВМ преди 11 години
Точно така, токът да стане двойно по-скъп. Щом още успяваме да си го плащаме с 500лв заплати, значи ни е евтин!
10
0
 
17
 
! Отговори
притеснен преди 11 години
Тея,ама наистина може да прецакат туризма!
9
1
 
7
 
! Отговори
silvi преди 11 години
Какво значи "Предложението на компанията е преразглеждането да не води до увеличаването на цената за крайните потребители."??? Цената от "Мариците", "Възобновяемите източници" и т.н.- те тежат на НЕК-държавната компания!! КОЙ ЩЕ ГИ ПЛАЩА? ПАК НИЕ-АЗ,ТИ,ВСЕКИ ПОТРЕБИТЕЛ НА ЕЛ. ЕНЕРГИЯ! Няма значение колко пъти ще "преразглеждат" цената-този експеримент-ЦЕНА НА Ел-вече сме го изживявали, изтърпявали,толерирали и за съжаление изстрадали вече почти 25г. с една единствена надежда-това е за последно!