Енергийните ни мощности се управляват много трудно

Напрежението в ЕСО е голямо - не може да превключва централите при кризата сега
5 апр 2013 22:15,
25
Енергийните ни мощности се управляват много трудно
Асен Василев. Снимка: БТА

Прегледите на енергетиката в последните дни показват ясно, че имаме свръхкапацитет за производство на електричество, съчетано със свито потребление. Инсталираните мощности обаче се управляват много трудно, коментира служебният министър Асен Василев по време на първото заседание на Обществения съвет към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Василев допълни, че именно тази невъзможност за лесно превключване на мощностите създава голямо напрежение в Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Той обясни още, че през април е най-ниското потребление на електричество през годината по принцип.

В обществения съвет към МИЕТ участват представители от гражданската квота, бизнеса, синдикатите и браншови организации от енергийния сектор, както и на държавни институции като Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и БЕХ.

По време на първото заседание стана ясно, че съветът има само съвещателна функция, а право на институциите е да се съобразят или не с решенията му.

На заседанието беше представен и доклад за състоянието на българската енергетика. Според данните тя е силно зависима от вноса на енергийни продукти – ако се включи и ядреното гориво, 70% от продуктите идват отвън.

От прегледа се вижда още, че има малки възможности за маневриране при балансиране на производството – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ-овете са най-ефективни при максимално натоварване. Пиковете в потреблението всъщност се покриват от водноелектрическите централи.

Общо в България инсталираните мощности са 12,9 хил. мегавата. Регистрираните търговци на електричество у нас са 110, но реално действащите са около 12, сочат данните на ДКЕВР, които бяха представени от председателя на комисията Евгения Харитонова.

Експертите обясниха и различните компоненти във фактурата за електрическа енергия. Таксите за пренос, достъп и за „зелена“ енергия се събират от електроразпределителните дружества, но отиват в ЕСО, който ги разпределя съответно за инвестиции по мрежата, за студен резерв и за "зелените" мощности.

Заради високия интерес бяха показани и цените на най-големите производители на електроенергия от възобновяеми източници, с мощности над 5 мегавата, които са в системата на Националната електрическа централа (НЕК). Цената им варира от 699 лева (соларна технология) до 112 лева (водна централа), като различието идва от използваната технология и датата на присъединяване.

Но всъщност именно мощностите от ВЕИ са били ползвани за балансиране на енергията в предишните години, когато заради влизането ни в ЕС са били изключени ядрени мощности, а износът на електричеството е бил голям (в годините до 2010 година), стана ясно още от документа.

Още новини от България можете да прочетет в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: енергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
... преди 11 години
след пет минути - немците са отворили две ключалки на сейфа.Последна влиза българската група. Гасят лампата, светват я след пет минути - лампата не се запалва. Глас от тъмнината: - Пешо, да ти *** и номерата. Не ти ли стига, че прибрахме милиона, за к`во по дяволите ти е тая крушка...
13
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 11 години
Фирма производител на сейфове обявява конкурс за касоразбивачи. Наградата е 1 млн. долара, а ги получава този, който отвори последния модел сейф, произведен от фирмата за пет минути и при това на тъмно.Явяват се три групи касоразбивачи - американска, немска и българска.В една стая слагат сейфа, наградата е заключена вътре. Пускат американската група. Гасят лампата. След пет минути я запалват.Американската група е отворила едната ключалка на сейфа. Втори влизат немците. Гасят лампата, палят я
12
0
 
0
 
! Отговори
:)до 8-ми преди 11 години
Колкото повече чета за тази енергетика все по-трудно схващам. Ама виж.. за по-просто се представи всичко свързано с органи, енергийни:)мощности, зелени мощности, свито потребление и скрито потребление и горе-долу ще ти светне...ши..на работа!
11
0
 
3
 
! Отговори
12 преди 11 години
намалете цената на ток на половината и всичко ще е наред ,не забравяйте да намалите печалбите и комисионите си.
10
2
 
1
 
! Отговори
До "енергетик о преди 11 години
Явно си от ГЕРБ, звучиш по цветановски компетентно. Те точно заради тези възобновяеми източници и от странните договори за изкупуване на енергията от тях, ще спрат и ТЕЦ-овете и АЕЦ и ще станем с най-скъпата енергия в света. Определено беше по-добре вместо всички тия фотоволтаици , да бяха ги напълнили с ***, финансовата полза щеше да е по-голяма, ама нейсе... Ей сега като спечелите втори мандат ще имате възможност да е..те мамата на всичко, що е останало.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбира се вината не е на него, но като стъпва на капитанския мостик, преди това е редно да си обиколи двигателния отсек на кораба за да е сигурен, че поне има двигател тоя кораб ;-). Иначе просто е мюре за отстрел и си търси белята ;-).Наивноста не е добродетел !!!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На това което го е открил му се казва - да откриеш Америка ;-).Само, че те и в Америка АЕЦ-овете са трудно повратливи, но поне имат и други дето бързо си сменят режима а и мрежата е друга и т.н. Така, че "инвестициите" на видните експерти по енергетика вероятно са отпрашили през офшорки в нечии джобове. А сега се констатира, че мрежата била трудно повратлива. То тя добре, че и толкова е повратлива, иначе, както някой знаят, и дървата стават за огрев.
7
1
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 11 години
Нищо не си разбрал.Да вземем за пример Тец "Иван Костов" 1 и 3.По груби сметки ако не работят, НЕК(т.е ние) е задължена да им плаща 1 млрд лв. Ако работят, НЕК(т.е. ние) е задължена да им плаща 2 млрд лв(цена на едро) на година за 1500 Мвт(двете централи). 4 млрд лв. е цялото потребление(на дребно) при (4000 Мвт до 7500 Мвт консумация)Кой плаща разликата???? За урановите мини,Нужно е възобновяване на добива и създаване на центрофуги за обогатяване на урана до степен - ЗА бойни глави.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ABE V CELIA TOZI BARKU4 OT BUKVI I CIFRI NEMA LI NQKOI DA KOMENTIRA KATO KAK ZADLAJNQHME VSI4KI NIE S 2 000 000 000 LEVA TEJA6TI VARHU UJ NA6ATA " HEK " KOI E VKARA V TAKIVA DALGOVE , POD 4IE MADRO RAKOVODSTVO I 6TO PAK SAS ZASEKRETENI DOGOVORI . 6TOTO NAVREMETO PAK SAS ZASEKRETENI DOGOVORI NEKOI DRUGARI NI NAPRAVIHA DLAJNICI NA ZAPADNI BANKI BEZ DA NI PITAT . DALI NE SA SA6TITE KOMUNISTI4ESKI KAPACITETI I DA NI IGRAQT SA6TITE NOMERA SAS " SEKRETITE " BAHTAN OT SEKRETI
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DIV ARGAR , ILI DIV NEMA ZNA4ENIE NEKAKAV DIV . A TI VIJDAL LI SI KVO PREDSTAVLQVA TAKAV KOITO E UPRAVLQVAL 10 - 15 god ATOMNA ENERGETIKA , AKO PRIEMEM 4E SI VIJDAL I TOVA E DRUGARQ OV4AROV ILI *** DIMITROV - OTGOVORI MI VIJDAL LI SI ILI MOJE6 LI DA IM VIDI6 BANKOVITE SMETKI . IZBORA MEJDU - MLADI I NADAHANI LAV4ETA I STARI DALAVERADJIISKI KU4ETA E NAISTINA TRUDEN . NO LI4NO AZ BIH ZALOJIL NA MLADITE . NAI MALKOTO ZARADI TOVA 4E UTRE6NIA DEN E TEHEN I TE BIHA SI GO PODREDILI PO DOBRE ZA UTRE
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво разбрах - България е единствената страна в света, която е ликвидирала собствения си уранодобив. Ако имахме такъв нямаше да плащаме 80 милиона евро всяка година за ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй. Освен това всичко е потънало в хаос и не е предвиден традиционния априлски спад в енергопотреблението, за да се вземат мерки овреме. Държавата плаща 69 стотинки за 1 киловатчас соларна електроенергия, износът на електроенергия не само не е с преференции и подкрепа от държавата, а е направено всичко да бъде провален, а всичко се решава на гърба на най-евтиния производител - АЕЦ Козлодуй.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбрахте ли нещо?
2
0
 
4
 
! Отговори
бай иван преди 11 години
включвайте още ВЕИ пък ще видите как се покрива потреблението зимата, и защо не не пише колко от тези 13GW са от ВЕИ?
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MI KATO NQMA PONE EDIN PROFESIONALEN 6IFIOR KOITO DA E PODKARA KAKTO TREBE