Къде ще се пуши, ако минат предложенията на левицата?

5 бона глоба за собственик на бар, ако не спазва новите правила
17 окт 2013 19:19,
196
Къде ще се пуши, ако минат предложенията на левицата?
Снимка: stock.xchng

Въпреки ожесточените дебати „за“ и „против“ промяна в настоящата тотална забрана за пушене на закрити обществени места група депутати от „Коалиция за България“ внесоха в Народното събрание промени в Закона за здравето, които целят облекчаване на режима.

Какви са промените, с които се либерализира тоталната забрана, въведена от 1 юни 2012 година?

Законопроектът предлага собствениците на заведения с площ по-малка от 70 кв. м да избират дали да се пуши в цялото заведение, а за по-големите заведения - да има възможност за обособяване на отделни помещения за пушене, както беше при стария режим. Относно площта на обособените зони към съответната обща площ – тя ще се определя по избор от собственика на заведението.

Обособените зали ще се допускат в заведения за хранене и развлечения – ресторанти, питейни заведения, барове, кафенета, клубове и кафе-клубове. Ще бъде позволено и в игрални зали и игрални казина. Ще се разреши и цигареният дим в обособени самостоятелни помещения в сградите на летища.

Предлага се да се пуши навсякъде в нощните заведения, но при условие, че вентилацията в тях работи. На местата, където ще се пуши, няма да бъдат допускани лица под 18 години. Ще трябва да се поставят и ясни обозначения, че тютюневият дим е разрешен.

Запазва се пълната забрана за пушене в обособените работни места, местата за настаняване, училищата, детските градини и ясли, интернет клубове, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и др.

Глобите, които собствениците на заведения ще плащат при неспазване на правилата, са до 5000 лева при първо нарушение и 15 000 лв. при второ. Пушачите, които нарушават забраната, също ще бъдат глобявани - с от 400 до 800 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 800 до 1500 лв.

Предлага се с приходите от глобите да се финансира Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България.

В мотивите към законопроекта на левицата се посочва, че трябва да се търси балансиран подход при регулаторната рамка за тютюнопушенето на обществени места, която да отговаря и на икономическите потребности на бизнеса в контекста на световната финансова криза. Посочва се, че ресторантьорският и хотелиерският бранш са били поставени в изключително затруднено финансово положение и спадът в оборотите е бил между 50 и 70%

Припомняме, че смекчаването на пълната забрана за пушенето на закрито бе едно от предизборните обещания на БСП. Още в началото на мандата кабинетът се обяви за компромис, който да удовлетворява и пушачи, и непушачи.

Наскоро Европейската комисия обяви, че няма да приветства действията на правителството за облекчаване на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места в България. Според комисията подобни действия противоречат на усилията, полагани на равнище ЕС, за създаване на среда без тютюнев дим на обществени места.

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
7
 
3
 
! Отговори
дим преди 10 години
Дали вреди на здравето не знам, но за мен това си е дим и всеки дим без значение от какъв произход е, дразни очите и вмирисва дрехите. Например когато си правите пикник с барбекю никой не се завира от страната на дима и след като се приберете се къпете и перете дрехите, понеже миришат на какво ли не. А относно отделните зали - ако вентилацията им беше наред нямаше хората да се оплакват, но тя не е. Собствениците се оплакват, че били вложили много пари. Може някои от тях да са го направили
47
13
 
15
 
! Отговори
Honorik358 преди 10 години
Категорично съм против промяната и разрешаването да се пуши!Наистина здравето е най-важно и освен това много заведения вече са се преустроили веднъж,което им е струвало средства и няма нужда отново да се преустройват,понеже на някои политици така им е хрумнало!Щом и в Европа тези правила се спазват,ще се спазват и тук!
46
3
 
1
 
! Отговори
123 преди 10 години
Глобите няма да спрат цигарения дим. Може законът да бъде направен така, че да не се знае кой е наказателно отговорен субект - управител, съдружник, охранител, продавач, сервитьор, собственик и т.н. Или да забравят да предвидят имуществена санкция ако нарушителя е ЮЛ. Например в чл. 45, ал.1 от Закона за закрила на детето има принудителна мярка /затваряне на заведението/, за което все още не е посочен кой е компетентния орган да я наложи. Това мислите ли че е случайно.
45
8
 
4
 
! Отговори
просто аз преди 10 години
До Анонимен 40Значи няма проблем в тази частна собственост, да дойде някой и да ти се и.*** на масата, ей така защото му е кеф, както на теб ти е кеф да го окъдиш.
44
2
 
3
 
! Отговори
berkay преди 10 години
Наблюдавай театъра наречен бг политика,вярвай безусловно на манипулираните медии,гледай Биг Брадър и спи народе спииии..
43
4
 
3
 
! Отговори
sf преди 10 години
Tozi zakonoproekt ako mine az si kysam pasporta. Tova shte reche dva pensionera i tri mangala poveche za tezi deto she ostanat v bg. Dano da sa pushachi. I bez tova sa po-bedni i typi. I tazi tendenciq kato se zapazi shte pisjat arda bez filter, dolnite narkomani
42
4
 
2
 
! Отговори
непушач преди 10 години
до анонимен радвам се че и ти не пушиш
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До непушачto glipsta,zlobata,oligovreniqta i tapotiqta po horata hodi.ops ne po horata po nepushachite(vsichki nad 18 godini)
40
22
 
16
 
! Отговори
непушач преди 10 години
Като непушач искам да заявя,че всички пушачи сте прасета,с тук там някои изключения.Не се съобразявате изобщо с околните.Да не е само в заведенията например и на автобусните спирки.Знаете ли колко е приятно да си седне човек и да дойде някой до него да му пуши.Заведенията на открито, плажа и други места, винаги ще се намери някой пушаш да те къди.А заведения дето преди непушачите трябва да минат през залата за пушачи са ми особено интересни.Трябва да направят кабинки 2на 2м да се нащушите добре
39
7
 
7
 
! Отговори
Нико преди 10 години
Напразно се пените драги кръчмари - предложението няма да мине ,и за това си има много по важни причини от това да угодят на вашата жалка пасмина !
38
16
 
11
 
! Отговори
непушачката преди 10 години
След като мръсните *** обраха напълно народа - най-накрая посегнаха и на въздуха ни!!!!!!!!
37
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За тези които се притесняват за здравето на персонала:1. Работниците в бензиностанция според доклад на Световната Здравна Организация са изложени на на 200 пъти по-голям риск от белодробни заболявания от сервитюорите в заведения в които се пуши2. В страните където забраната отпадна, помещенията за пушене са предимно на самообслужване3. С модрена вентилационна система дори в "акваримите" по летищата димът изчезва за секундиДа забранимли алкохолът и силнта музика за да е удобно на работещите?
36
10
 
6
 
! Отговори
До Иван преди 10 години
Знаем как комунистите се грижат за хората. Държат ги в мизерия и им оставят избор или гласна смърт на улицата или бавна смърт в отровна среда за жълти стотинки. Лишихте младото поколение от адекватно образование, насърчихте пороците сред тях за да са ви послушни роби и да може нагло да заявявате "ама те сами се съгласиха".
35
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заведенията са частна собственост и не е работа на държавата да се разпорежда с тях. При условие, че тютюнопушенето не е незаконно, не е редно да се забранява, само защото някой е решил така. А за скъпото ви здраве, тютюневият дим е най-малкият ви проблем, стига да може да мислите, а да не вярвате на пропаганда.
34
10
 
8
 
! Отговори
Дане преди 10 години
Заведенията като обществени места трябва да са достъпни за всички без изключение. За да стане това, единствения начин е в тях да не се пуши. Другото е сегрегация. Не трябва да се правят зали за пушачи, но е хубаво да има отделни помещения, в които не се сервира и където най-закоравелите да могат да си вземат дозата на топло и уютно място.
33
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BRAVO!!!!!BRAVO!!!!BRAVO!!!!!!DANO NAI SETNE SPRE DISKRIMINIRANETO NA 3 500 000 PUSHACHA V BG.
32
4
 
5
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Garantiram vi,che na horata im pada perdeto!Skoro shte izmetat chervenite bokluci s fesovte I predatelya Volen pasha,da mu nacepya durvata..
31
14
 
12
 
! Отговори
до 31 преди 10 години
А за момичетата които трябва да си съсипват здравето докато обслужват вашите лисичарници помисли ли. Ти пиеш кафе за 15 минути и изчезваш, те за жълти стотинки се тровят по цял ден там. То е ясно, че за ресторантьорите персонала е суровина ама и вие трябва да проумеете, че 18 часа на ден в такава отровна среда не е живот.
30
10
 
11
 
! Отговори
Den преди 10 години
Проблемът при пушене в заведенията е в увреждане здравето на персонала на заведението, в което се пуши. Мацката, която ти носи поръчката е принудена да диша през работното си време гадния дим, който готините клиенти на заведението с кеф изпускат. За това увреждане на здравето шефа не плаща. Ама кой ти мисли за персонала. Важен е купона.
29
21
 
8
 
! Отговори
Прясно отказал ги преди 10 години
Ей червени ***, посмейте само да върнете пушенето в заведенията, мамито ви еничарско *** *** на мутрокапиталистите. *** .!.