КНСБ предлага услуги за семейства с деца срещу ваучери

Социалната мярка може да обхване близо 55 хил. семейства
Обновена: 28 окт 2013 16:18 | 28 окт 2013 14:52, Екип на Bulgaria On Air
3
КНСБ предлага услуги за семейства с деца срещу ваучери
Снимка: архив, Булфото

Срещу ваучери да се предоставят социални услуги, насочени към семейства с малки деца. Това предложи КНСБ дни преди бюджетът за 2014 година да бъде внесен в Народното събрание, съобщи телевизия Bulgaria On Air.

От синдиката прогнозират, че мярката може да обхване около 55 000 семейства, които не са успели да запишат детето си в детска ясла или градина. Родителите ще могат срещу ваучер да наемат детегледачка. Според синдиката така ще се създадат около 20 хиляди работни места.

Част от парите за това могат да дойдат по линия на Европейския съюз – чрез така наречената младежка гаранция, защото ще се търсят възможности да се ограничи безработицата сред младите хора.

Предложението е заимствано от Белгия и Франция, където подобна ваучерна система действа отдавна. От синдиката предлагат идеята да се реализира за сметка на намерението на управляващите да увеличат от 1 януари обезщетението за отглеждане на дете до 2 години от 310 на 340 лв. и надбавката за второ дете от 35 на 50 лева.

Ако бъде прието, предложението трябва допълнително да бъде прецизирано, да се изясни къде подават заявления родителите. Обсъжда се това да става и в електронен вариант. Доставчиците на тези услуги трябва да бъдат лицензирани и задължително да наемат хора без работа. Ваучерът ще послужи и за грижи за възрастни хора.

По време на управлението на Тройната коалиция беше реализирана програмата в подкрепа на майчинството, по която също можеше да бъдат наети безработни лица за гледане на дете. Наличието на родствена връзка между майката и човека, който отглежда нейното дете, не беше пречка. Според настоящото предложение на КНСБ това по-скоро трябва да бъде избегнато и да се вземат за тази работа хора, които са отпаднали от трудовия пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Срещу България и българският народ се изпълнява може би,пъклен план за унищожение.Вижте т.нар.министър Асан Адем.Със "страхотна логика"обяснява пълната реформа на инвалидните пенсии.Явно не е могъл да разбере,въпреки голямата си глава,че инвалидът не е 100 %пълноценен и като такъв не получава и полагащата му се заплата и после полагащата му се пенсия.За това се НАЛАГА ДОПЛАЩАНЕ.Но като се има пред вид,че червените мразят хората,а фесовете - българите,всичко си идва на мястото.
2
0
 
2
 
! Отговори
copy-paste преди 10 години
Nie vsi4ko kopirame ot drugi strani, no tova , 4e tam deistva ne sna4i, 4e i tuk 6te funktionira. Tova sa strani s tradizia i ustanoven model, izmislete ne6to , koeto e dobre za nas, a ne samo da PLAGIATSTVATE: VIDIAHME DO KADE NI DOKARAHTE SAS ZDRAVNATA KASA; MODEL KOPIRAN OT GERMANIA:
1
0
 
10
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Ако си милсите,че всичко,кето се слуцва в България след падането на Борисов е случайно,да ви уточня-Не е случайно.Цялостния план за Дестабилизация се развива чрез всички Ресурси,дори чрез "клетки" наречени синдикати.Само едно уточнение.Изследвано е,че студентските недоволства са едно от най-сигурните оръжия за "справяне със ситуацията",било то в прав или отрицателен ефект.Когато още в обществото Върлуват попщини,идеологии като "ДС или добрите" и такива,то да знаете защо сега влизат и Търтеите "КНСБ".Невероятно,но Факт-България е Дезинформирана относно всичко slucvащо се по "подобаващ начин".Ня