Световната банка сметна растеж от 2,9% за България

Прогнозата за 2016-а е за ръст от 2,2 на сто
17 дек 2015 16:37, Миглена Иванова
10
Световната банка сметна растеж от 2,9% за България
Снимка: архив, Ройтерс

Световната банка очаква икономическият растеж в България да достигне 2,9% през тази и 2,2% през следващата година. Това става ясно от новия редовен доклад на институцията за държавите от Европейския съюз (ЕС).

Прогнозата на банката е завишена спрямо очакванията, описани в редовния ѝ глобален доклад. През юни, когато беше публикувана глобалната прогноза на Световната банка, очакванията бяха за 1,1% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година и ускоряване до 2% през 2016 г.

В доклада за икономиката на държавите от ЕС Световната банка посочва, че растежът у нас през тази година ще е по-висок от очакванията заради по-силния износ за ЕС през първото полугодие, възстановяването на инвестициите – основно публичните, които се осъществяват с европейски средства, и по-доброто представяне на пазара на труда.

Банката подчертава обаче, че инфлацията през октомври е -1,2%, а годишният ръст на потребителските цени е негативен от средата на 2013 г.

Институцията е оптимистично настроена, че фискалната консолидация ще бъде успешно осъществена заради преизпълнението на приходите. В доклада се предупреждава обаче, че очакваните съкращения на разходите няма да се реализират.

Остава и проблемът с бедността в страната ни, особено предвид бавните темпове на икономическо възстановяване и въпреки административните мерки – увеличаването на обхвата на помощите за деца и енергийните помощи и ръста на минималната работна заплата. Очакванията на банката са нивото на бедност да се задържи над нивата отпреди рецесията, като достигне 14,1% през 2016 г.

Централна Европа - двигател на ръста

Като цяло за ЕС Световната банка очаква икономическият растеж да достигне 2% през 2015 г. и 2,1% през 2016 г. Най-висок ръст на БВП се очаква в държавите от Централна Европа, като основен двигател ще са икономиките на Чехия, Полша и Румъния, се посочва в доклада.

В Румъния се очаква растеж от 3,6% през 2015 г. и 3,9% през 2016 г., подхранван от силното нарастване на частното потребление и подкрепен от фискални мерки. Очаква се растежът в Полша да достигне 3,5% през 2015 г. и да остане на нива над 3,5% в средносрочен план, тъй като подобрените условия на пазара на труда повишават реалните разполагаеми доходи и потреблението на домакинствата, подчертават от институцията.

Темповете на икономически растеж остават най-слаби в Южна Европа с очаквано разширяване на икономиката от 1,4% през 2015 г. и 1,6% през 2016 г. Спрямо 2014 г. обаче, когато беше регистриран растеж от 0,5%, това представлява значително подобрение.

В доклада си Световната банка отбелязва, че икономическото възстановяване на ЕС се ускорява, но темповете остават слаби въпреки благоприятната парична политика и финансови условия.

Инвестициите също остават слаби, а перспективите пред растежа се подкопават допълнително от забавянето на растежа на нововъзникващите пазари, по-високата финансова нестабилност и регионалното напрежение.

Основен двигател на възстановяването в ЕС е частното потребление. Световната банка отчита, че заплатите и заетостта в съюза нарастват, като са подкрепени от ниската инфлация и поевтиняването на суровините.

Институцията отчита, че младежката безработица също намалява, но остава на завишени нива в някои страни от Централна и Южна Европа, където ще е необходима допълнителна подкрепа за образование и обучение, за да се гарантира, че младежите разполагат с необходимите за пазара на труда умения.

Тъй като инвеститорите все още са обезпокоени за мащабите на икономическото възстановяване, а домакинствата и предприятията продължават да изплащат своите задължения, инвестициите остават на заден план като слабо звено към едно по-бурно и устойчиво икономическо възстановяване, заключава се в доклада.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Световна банка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз лично усещам стабилно раздвижване на иконимиката.Миналата година завърших и започнах работа на 700 лева през октомври.ГОдина по късно взимам 1400 и имаме много нови прокти.Хейтърите постоянно се жалват, че само обедняваме и постоянно вървим надолу...Изглежда има и доста такива хора, които наистина живеят в лишения и бедност, но като цяло ситуацията свежна.И не очаквайте да стане с писане по форумите и постоянното присъщо и изключително грозно за българина хленчене.РАБОТЕТЕ ПОВЕЧЕ ХОРА
6
0
 
0
 
! Отговори
men преди 8 години
това трябва да е растежа на шведите пребиваващи на територията на боковия вилает. те са ни бъдещето все пак. или пък растежът на данъчната тежест без да са приспаднати бягащите от "най доброто" управление. какво ли са няколко хиляди докторчета и програмисчета след като имаме лидери чиито бистри мисли само ще ни стигнат да нахраним и отгледаме по 5-6 деца като шведите и "братята" турци. как го беше казало божеството... "мерхаба аскер...."
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ръстът, на БВП, иде от ръста на бюджетните заплати и осигуровки.
4
0
 
0
 
! Отговори
ахах преди 8 години
Демек Еврейската банка
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Световната банка очаква икономическият растеж в България да достигне 2,9%" Ключовата дума е "очаква". Пък че няма да го дочака е ясно, или пък стъкмистиката ще го докара някакъв, какъвто и наредят, може и да им надхвърли очакванията, само дето ще е само на хартия...
2
4
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До чукча,ти очевидно си тотално закърмен с марксизъм ленинизъм, щом смяташ, че БВП се формира единствено и само от производство. Дори на Китай индустрията не е водещият икономически сектор
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалка лъжа