България закъсня с мерките за сигурността

Темата тероризъм присъства при 67% от населението всекидневно
18 май 2016 10:14, Екип на Bloomberg
4
България закъсня с мерките за сигурността
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темата тероризъм присъства при 67% от населението ежедневно. Това показват резултати от изследване на обществените възприятия по отношение на заплахите от тероризъм и радикален ислямизъм, заяви д-р Тихомир Стойчев, експерт по сигурността и преподавател в НБУ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"16% от анкетираните посочват, че разслоението в обществото в световен план е виновно за ислямистката радикализация. 71% смятат, че причините за активността на тези организации са съществуващите социални различия и социални конфликти, които политици и държавници проспиват.", каза още експертът. 

Според него България прави много във връзка със сигурността, но мерките е трябвало да бъдат започнати много по-рано. "Стратегията за сигурност беше приета през 2011, а това трябваше да се случи още през 2000. Редица добри експерти напуснаха системата тогава и се получи вакуум". Във връзка със състоянието на системата за сигурност в момента и пречките за влизане в Шенген той посочи, че критериите за влезлите по-късно в ЕС държави са били завишени. "Нашите партньори не си дават сметка, че ЕС е по-ефективен, когато работим заедно.". Според Стойчев България не е достатъчно активна в политически план. 

Утре в София ще се проведе голяма международна конференция, посветена на сигурността в Европа през XXI век. Участие ще вземат водещи експерти и политици.

Вижте повече от разговора във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
от 3 Българин преди 7 години
На тези процент българи и на България им пука от това да се насажда чужда култура в България, а не от това, че сме застрашени от атентатори.
3
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 години
"Темата тероризъм присъства при 67% от населението всекидневно"Да ама на 99% от населението в България не му пука от атентати, така че дори темата да присъства у населението, -понеже то отстоява националните си принципи - то не се смята за заплашено от териоризъм. Тогава защо да трябва да вярваме на някакъв политолог, че сме заплашени и сами да всяваме паника в нас, заради параноята на политолога, че атентаи в България престоят?
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Убийствата на пенсионери по селата също е тероризъм.
1
0
 
5
 
! Отговори
Накара преди 7 години
Абе кога нещо навреме е направено? Никога