Университетите реагират бавно на изискванията на бизнеса

Задават ли се фалити на университети в България?
8 авг 2016 11:30, Екип на Bloomberg
10
Университетите реагират бавно на изискванията на бизнеса
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Консолидацията и преструктурирането на университетите са абсолютно неизбежни, въпросът е обаче как ще се осъществят. Водещи в тези процеси трябва да бъдат самите висши училища и регионалните власти, а не административно наложени наредби. Трябва да се променят правилата на финансиране и за прием, да се дадат стимули за развитие на качествено образование и научни изследвания и възможност на висшите училища да се състезават не според това кой ще привлече повече студенти, а кой ще обучи по-добре студентите си.  

Това каза проф. Николай Денков, бивш зам.-министър на образованието и преподавател в СУ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му проблемите на висшите училища са предизвикани от няколко процеса. "Единият е демографски, като броят завършващи средно образование е намалял с близо три пъти през последните 20 и няколко години, а в същото време броят на студентите се е увеличил от 90 хил. на 240 хил. Тоест, виждаме пълно разминаване междудемографските тенденции и поведението на висшите училища", обясни професорът. 

Според него също така висшите училища са реагирали твърде бавно на промените в заобикалящата ги среда, което се изразява в липсата на връзка междуобучението и търсената от бизнеса реализация

Денков посочи още, че делът на висшистите между 30 и 34 години се е увеличил от 19% на 30%, а през следващите години се очаква този дял да се нараства още

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Ako iskate da uchite vishe, uchete go navyn. Nqma smisyl da gubite nervi, pari I vreme za neshto koeto nqma da vi trqbva.
9
0
 
1
 
! Отговори
Упорито се говори,че преди 7 години
на Катедрените съвети в университетите уж не ставали чак такива безобразия.Ха дано да е така!Затова се питам, какво пречи най-добрите учени да преподават във ВУЗ и паралелно с това да се предвиди част от работното им време да бъде заделено за научно-изследователска дейност? Хем по този начин ще могат да подбират най-кадърните студенти и още по време на учението им да ги включват в изследователската работа и да ги насочват към докторантура?Да, ама тогава ще закрият хранилката, наречена БАН.
8
0
 
1
 
! Отговори
Онзи член на НС преди 7 години
връща парите на заинтересованото лице и казва Налага ми се да пътувам и не присъства на въпросното заседание.Ако на някого му се вижда чудно, да се поинтересува колко МЕСЕЦА един член на Научния съвет може да не стъпи на нито едно от заседанията и да продължи да се счита член на този Научен съвет.После си задайте въпроса, защо Правилникът е толкова лежерен в това отношение? Ако никога не си работил в кло.ак.ата БАН, много неща не са ти ясни.Упорито се говори, че ...
7
0
 
1
 
! Отговори
Случват се и смешки преди 7 години
Някой си е платил лептата, за да осигури нечие присъствие на точно определено заседание на Научния съвет. Освен това е предложил определена сума на същото лице, за да гласува с да по някоя от точките на дневния ред, защото тази точка решава съдбата му - ще получи ли съответната научна длъжност, например.Само че някой друг има интерес това да не се случи и предлага по-тлъста сума на същия член на Научния съвет, за да гласува с Не. При такава ситуация вече играят връзките. Онзи връща парите и
6
0
 
1
 
! Отговори
Относно 4 преди 7 години
Заплаща се на ръка и за самото присъствие на научен съвет. Когато ще се решава нещо, което е важно за теб, ти си заинтересован да има кворум. За да се осигури нечие присъствие на това заседание на научния съвет, се плаща от 150 до 250 лв, зависи какви тарифи са определени според неофициалните споразумения във всеки отделен институт. Отделно, по споразумение се заплаща как ще гласува човекът - с да или к не. Имаше статия по този проблем, но и това се замете под килима. Случват се и смешки
5
0
 
1
 
! Отговори
Защо този професор преди 7 години
изобщо не коментира онази препоръка, която преди време получихме от Европа? Обърнаха ни внимание, че в повечето държави на един милион население се пада по един университет и ни посъветваха да редуцираме нашите ВУЗ-ове до 7-8 на брой.Нашите управляващи си направиха оглушки, но спрямо други съвети са много отзивчиви.Всичко зависи от това кое ще им донесе повече пари - вслушването в съвета или незабелязването му?Повече ВУЗ-ове - повече пари и други облаги за "учените", които са близки до властта!
4
0
 
2
 
! Отговори
Университетите първо преди 7 години
да отреагират на критиките, че са станали допълнителна хранилка за търтеи, абонирани за заплати в БАН. В БАН се вясват само на онези заседания на секцията си и на Научните съвети, на които се решава нечия съдба - дали да напредне някой в кариерното си развитие или да му подлеят вода? За да гласува положително ще му се заплати - с услуги, с подаръци, дори и със сухи пари. За друго в БАН не го търси - той/тя/ търчи да чете едни и същи лекции в 10 университета! После - нямало качествено образование
3
0
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Не съм съгласен,българските студенти с голямо желание си купуват трудовете на местните научни величия още щом излязат на пазара при това с автограф на автора и бързат да се похвалят на преподавателя с придобивката си веднага.
2
0
 
4
 
! Отговори
Български гражданин преди 7 години
А нашенският т. нар. "бизнес" има ли изобщо нужда от български университети? А нашенската т. нар. "политическа класа"? Те имат нужда от безпросветно стадо, плащащо данъци и величаещо ги с *** възторг!!!
1
1
 
6
 
! Отговори
Перфектно преди 7 години
Що да е бавно? Записваш си Сомалийската филология за 1000 евро на семестър и после мама и тати започват да инвестират в "социалните" умения на интелигентните си и кротки чада.