С колко ще поскъпне водата от 2017-а?

Отчетен е голям напредък по отношение на водната реформа
25 авг 2016 11:14, Екип на Bloomberg
8
С колко ще поскъпне водата от 2017-а?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повишаването на цените на водата от догодина е неизбежно, като увеличението, което се очаква почти навсякъде, е около 20%. Това каза Иван Иванов от Българската асоциацията по водите в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Той коментира развитието на водната реформа, като посочи, че една от основните стъпки е изготвянето на5-годишни бизнес планове от ВиК операторите и посочване на бъдещите инвестиции. Иванов уточни, че бизнес плановете вече са готови и предадени на регулатора, а до края на годината той трябва да ги одобри. 

"Мотиватор за ускоряване на реформите е ЕК с условието, че те трябва да се случат, за да имаме жизнеспособни ВиК оператори, които да са бенефициенти по европейски програми. Въпросът е дали ако операторите получат тези увеличения на цените, ще могат да се справят с по-големите инвестиционни програми и паралелно с това да бъдат бенефициенти", допълни Иванов. 

Той каза още, че една от основните и най-дебатирани стъпки на реформата е консолидацията на ВиК дружествата. По думите му към момента общините с повече от един оператор са около 14.

"Ако регулаторът през годините е бил по-строг към всички ВиК оператори, щяхме да знаем кои от тях работят и кои – не. Сега се подхожда на принципа, че трябва бързо да се направи окрупняване", обясни експертът.

"При някои се взе политическо решение да се върви към окрупняване, но все още не е решено как ще се случи това и методиката не е спусната към общините", каза Иванов.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloombnerg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веднага се сещам за заплатата на ВиК шефа от 65 000 лв. и служебна кола за пазар на жена му. Течовете по улиците всички ги виждаме и плащаме. Аз лично не желая да плащам вода която се лее от безхаберието на работещите там. Загубите трябва да са си за тях, а не за всички хора. Ако си запушат дупките няма да имат загуби, а така не им пука. Стават супер нагли и безпардони. Цената и сега е пре-висока.
6
0
 
4
 
! Отговори
+ - преди 7 години
Само не разбирам защо някой "активен гражданин" и тук поставя минуси на всички...Придворен музикант !
5
0
 
8
 
! Отговори
! преди 7 години
Триетажни къщи да си построите с новите увеличение, и в всяка стая болни да гледате!!!
4
1
 
12
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
А бе да е....маменце ви алчно!Защо един път не пишете с колко ще поевтинее бензина,тока,водата,храните,лихвите по заемите......?Имайте предвид,че магарето си има предел на товарене и ще ви срита.
3
1
 
8
 
! Отговори
От селянин преди 7 години
Водата която ползвам е на самотек защо ще има 20%увеличение
2
1
 
16
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Аха, изготвили планове и ще поскъпва, а инвестиции и намаляване на загубите? Цялата водопреносна мрежа е от Татово време и единствено се кърпи ако нещо се счупи, а загубите са колосални. Един лев не са инвестирали, само искат да лапат повече и повече!
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала! Откога го чакахме това увеличение! Май ще бесим покемони по стълбовете накрая...