Озаптяват нарушителите на пътя със скъпа "Гражданска"

Системата ще черпи данни от КАТ и гаранционния фонд
Обновена: 23 апр 2017 21:20 | 23 апр 2017 21:13,
82
Озаптяват нарушителите на пътя със скъпа "Гражданска"
Снимка: архив, Булфото

България е на първо място по смърт на пътя в Евросъюза. Заедно с другите превантивни мерки, най-накрая към финал върви и идеята за поощряване на изрядните шофьори. Вече е нает консултант, който да изготви методика да изграждане на системата.

"Това един водач колко нарушения прави, участва ли в ПТП и според размера на щетите, ще се изчислява размерът на гражданската, за някои бонус ще има, по-евтина ще им стане, за други нарушители ще се увеличи като размер", обяснява шефът на КАТ Бойко Рановски пред bTV.

При сключването на полица системата ще черпи данни на шофьора от КАТ и от гаранционния фонд. Така полицата може да струва в пъти по-скъпо за нарушителите.

"Това е много полезно, тъй като ако някой може да се размине от плащане на глоба, ако той обаче участва в ПТП, неговата застраховка значително ще скочи, това цели да намали катастрофите и да озапти пътните хулигани", отбелязва Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите в катастрофи.

Шофьорите одобряват идеята. Очаква се системата да влезе в сила до края на годината. Тя вече се прилага в повечето европейски държави, като има превантивен и дисциплиниращ ефект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
3
 
! Отговори
:) преди 7 години
До До 45Гледаш много едностранчиво на нещата. Естествено, че застрахователите пазят данни, кой точно е направил ПТПто, не само номера на колата. Те не ядат колците с доматите, не ги мисли
46
1
 
4
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Тази "идея" предполага, че колата се шофира само от един човек и никога не сменя собственика си. В крайна сметка води само до повишаване на приходите на мутрите-застрахователи и нищо друго. На такива "идеи" се радват само безмoзъчни хора, които често употребяват думички като: "***", "***" и други подобни.
45
0
 
3
 
! Отговори
San преди 7 години
"Това един водач колко нарушения прави, участва ли в ПТП и според размера на щетите, ще се изчислява размерът на гражданската, за някои бонус ще има, по-евтина ще им стане, за други нарушители ще се увеличи като размер", обяснява шефът на КАТ Бойко Рановски пред bTV.Това в различни варианти го слушам последните двадесетина години и нищо. само прах в очите и никаква промяна
44
1
 
2
 
! Отговори
До 45 преди 7 години
Даже и да се отчитат нарушенията според номера на колата, както предлагаш, пак не става. Сменяш си колата, примерно на всеки 5 години. Трябва ли да плащаш по-висока застраховка, защото тези, от които си я купил, са натрупали много нарушения към този номер? А тези, на които ти я продаваш, трябва ли да плащат за твоите "прегрешения"?
43
0
 
4
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Седи в Парламента един освидетелстван *** някаде там и са му поверили да прави закони за шофьори и колите им....след закона за зимните гуми (Най-гениалния в Света) следва това....................
42
2
 
4
 
! Отговори
Не одобрявам преди 7 години
Очевидно няма връзка между нарушенията на собственика на колата и параметрите, от които зависи размера на ГО за една кола, шофирана от бог знае кого. Колата в България е семейна собственост и обикновено се шофира от няколко човека, а не от един, който да е и собственик на колата. И странно защо винаги се говори само за по-висока застраховка, а никъде не се споменава за по-ниска застраховка. Аз като шофьор не одобрявам такива идеи измислени, за да ни скубят повече.
41
3
 
5
 
! Отговори
:) преди 7 години
До до 37Гражданската се слкючва за дадения автомобил, не е срещу името на водача. Така че тя ще се вдигне - независимо кой кара колата и прави ПТП-тата.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам чувството че всички тези налози се правят не да се намали смъртта по пътя а да се пълни хазната. Освен това не може да се сравняват пътищата в ЕС и катастрофите с тези тук. Караме основно по тесни пътища с дупки бангий на по 15 години.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, колата е регистрирана на мое име, обаче я кара кой ли не. Сестра ми, приятелят ми... ами от къде на къде на мен ще ми вдигат гражданската защото сестра ми направила нещо?!
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното прецакване за собствениците на МПС - мутрите-застрахователи си отварят поредната вратичка за увеличение на цената на застраховката, въпреки че няма връзка между нарушенията на собственика (бабата, която няма и книжка) и самото МПС, което е обект на застраховката. Това е все едно да си правиш застраховка за къщата и мутрите да ти увеличат сумата, защото собственика е примерно с дълга коса.
37
0
 
3
 
! Отговори
до 37 преди 7 години
До :)Може и да сработи, ако нарушенията се зачисляват на регистрационният номер на автомобила. Но в статията пише, че ще се пишат на водача. Така че собственикът на колата, на чието име е и застраховката ще излизат чисти. А джигитът ще плаща повече някога - евентуално ако реши да си направи застраховка на свое име
36
1
 
4
 
! Отговори
До 41 Shark преди 7 години
Лъжеш!Проблемите ги правят хора с всякакви коли, като най-често не са с "нови возила", което е обяснимо - "не новите возила" са доста повече, а и тези с новите возила си пазят колите, докато на тези с трошките изобщо не им пука и правят всякакви дивотии. Новите возила обикновено са и по-мощни и е по-трудно да направиш проблем с тях.
35
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
"...отбелязва Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите в катастрофи."Учудващо е, че хората от тази асоциация едно смислено предложение досега не са направили, а винаги искат увеличения на глоби и наказания, а сега и на застраховки, вместо да предлагат неща, които да доведат до по-малко нарушения, катастрофи, ранени и загинали. С други думи тези пострадали от катастрофи искат да се правят повече катастрофи и нарушения, за да се кефят, че после има големи наказания.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"При сключването на полица системата ще черпи данни на шофьора от КАТ и от гаранционния фонд."И как застраховка за кола, изведнъж се вдига или не се вдига, защото собственика на колата, който може изобщо да не я шофира, имал или нямал нарушения и ПТП-та?!Това депутат с огромен мозък ли го е измислил?
33
4
 
2
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До Един българин. Ами да, точно за това говоря. Тези с новите возила правят проблемите. А че 29-ти няма пари е ясно, то такива като него само лаладжийстват, иначе сигурно няма пари и за 15 год кола, ама трябва да приказва.
32
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 7 години
Някой може ли да даде смислено обяснение каква връзка има застраховката на МПС с нарушенията на човека, който в момента е собственик на това МПС? Ако застраховката беше за шофьора, а не за МПС-то го разбирам - прави си шофьора ГО за себе си и после шофира "хиляда" различни коли и винаги е със застраховка. Само, че тук имам точно обратния случай - застраховка ГО за една кола, шофирана от "хиляда" различни шофьори. Освен, че това е начин застрахователите да ни скубят повече, друго няма.
31
2
 
8
 
! Отговори
ники преди 7 години
Така де, ама гражданската трябва да е на водача. Най- свирепо са кара служебен автомобил.
30
3
 
3
 
! Отговори
:) преди 7 години
До еди кой сиЩе сработи не го мисли. Ако застраховката и колата са на името на дядо ти, но ти направиш 2-3 нарушемия, догодина дядо ти ще трябва да плати петорна гражданска.
29
1
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Поредната формена глупoст.Застраховката е за колата, а не за шофьора. Не можеш да вдигаш цената за нещо, защото някой друг бил направил ПТП. Това само катаджийски и застрахователен мозък може да гоВторо, всеки знае, че КАТ не отразява истинските причини за ПТП-тата в протоколите и обикновено шофьора и колата причинители на ПТП, даже не фигурират в протокола, а там е само пострадалия, защото бил шофирал с "несъобразена скорост", понятие не подлежащо не предварителна дефиниция преди да стане ПТП
28
1
 
4
 
! Отговори
cazzo duro преди 7 години
В Италия "гражданската" е на 14 нива. Взимаш книжка и започваш от първо. Цифромания. С течение на времето ако нямаш нарушения и катастрофи се качваш нагоре и съответно сумата намаля.