Падат цени и потребление - 600 млн. по-малко в хазната от горива

Потреблението на бензин е с 35,5% по-малко
17 апр 2020 09:18, Елка Василева
44
Падат цени и потребление - 600 млн. по-малко в хазната от горива
Снимка: архив, БГНЕС

Близо 600 млн. лв. по-малко ще бъдат приходите в държавната хазна през тази година заради по-ниските цени на горивата и намаленото им потребление. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата Георги Гьоков от БСП, цитиран от „Труд“.

През март цената на внесения суров петрол се понижи с 65%, като средната цена за месеца е 39,3 долара за барел. Това ще окаже съществено влияния върху приходите от ДДС от горива през април.

Загубите за държавната хазна от ДДС върху горивата се очаква да бъдат 350 млн. лв. в резултат на спада на цената на суровия петрол и на свиване на потреблението. Това е спад с 35% на планираните приходи от ДДС върху горивата. Прогнозата е направена при цена на петрола от 36 долара за барел и валутен курс от 1,77 лв. за долар.

След въвеждане на извънредното положение потреблението на горива намаля значително.

При бензина спадът на потреблението е с 35,5% спрямо същия период на миналата година, а при газьола спадът е с 23,7%. При запазване на това потребление на горива спадът на приходите от акциз за периода май-юни ще бъде с 40%. А за годината приходите от акциз ще бъдат с 240 млн. лв. по-малко от първоначално планираните. Всичко това е отразено в приетата актуализация на бюджета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някъде бях чел че държавата прибира 60 процента от заплатата!КАто се почне:-фондове.-здравно осигуряване (при липса на здравна система).-безумно скъпи застраховки (шофьор 15 години без нарушения 150% по-висока гражданска).-данъци (незнайно къде отиват парите).-винетки.-ддс на всеки един продукт (хората незнам дали осъзнават дори и семки да си вземат 20% при така наречената държава).-акцизи.И какви ли още не глупости, може хората в форума да допълнят ако съм изпуснал нещо.
9
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А от хранилките на ушевите и измислените ограничения на скоростта, колко спаднаха приходите? А за да се определи размера на рушветите които са вземали, може да се направи справка, с колко са им нараснали транзакциите, тоест харчат от заплатите, от както е обявено извънредно положение. Щото сега няма щавене,а всичко беше прецизно до съвършенство, като швейцарски часовник.
8
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
*** ВАСИЛЕВА ДРУГО НЯМА ДА НАПРАВИ ОСВЕН УТРЕ ДА СКОЧАТ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА УЖ ЗА ДА ВЛЕЗНАТ ПОВЕЧКО ПАРИ В ХАЗНАТА ИЛИ ПОВЕЧКО ПАРИ В КАСИЧКАТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА БЕНЗИНОСТАНЦИИ. ПЕПЕЛ И НА УСТАТА.
7
2
 
53
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Загуби няма, хазната не ги копае на нивата. Има по-малко постъпления. И между другото, хазната да премахне ДДС върху акциза - незаконно е.
6
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пада потребление, но за цените са го излъгали редактора, смятал ги е със счупения калкулатор.Не на нас тия, моля.
5
0
 
44
 
! Отговори
DMS преди 4 години
нека помогнем на хазната давайки пари на бензиностанциите, без да получаваме гориво.
4
4
 
9
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Как ги изчислихте,като не се знае ,колко ще продължи тая лудост?А после има и последствия?
3
1
 
65
 
! Отговори
Мхм преди 4 години
Сега разбрахме защо държавата не желае да разбие картелите с горивата и да разследва,защо цените им почти не падат. Щото освен подкупите които взимат разни политици ще паднат и приходите от данъците
2
3
 
58
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Разбрахте ли сега защо държавата не прави нищо,за да озапти търговците на горива?По-скъпо гориво-повече ДДС.Акциза е постоянна величина.А можеше най-малкото да издават бюлетин каква би трябвало да е цената при съответната котировка на петрола!И всеки да си прави сметка къде колко го лъжат...
1
1
 
54
 
! Отговори
майтап преди 4 години
И тия *** ще ми говорят за пазарна икономика с безбожно високите цени.