България трябвало да покаже на Скопие, че толерантността ни не е вечна

Коментар на директора на Института за исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков
Обновена: 11 дек 2020 22:11 | 11 дек 2020 22:07, Екип на Bulgaria On Air
93

Поредна провокация от Зоран Заев - опозицията иска оставката му и предсрочни избори. "Всички знаем, че Кирил и Методий са славянски просветители, никой не може да ги присвои", каза северномакедонският премиер. Ще намерят ли решение противоречията между България и Северна Македония?  

"Това е една от тактиките на Северна Македония - да представя някои процеси, сякаш българите се опитваме да национализираме личности и процеси. Да се размиват нещата, че държавата на Самуил е славянска - тези неща са доста добре уточнени. В изворите наред с българи споменават и власи, и гърци, и албанци - те правят много ясно разлика кой кой е", каза директорът на Института за исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков за "Денят ON AIR".

По думите му Заев е подложен на много сериозен политически натиск.

"Наясно сме, че 90 г. граден модел не може да се промени бързо, но не виждаме да се правят никакви сериозни стъпки от политици и учени в запознаването на обществото. Пред своите медии позициите им към България се втвърдяват", обясни директорът на Института за исторически изследвания към БАН.

Според него противоречията са много дълбоки и отношенията на София-Скопие са се градили на голямо търпение и толерантност от наша страна.

"Там се редуваха едни правителства, които бяха по-диалогични и създаваха усещането, че нещо в Македония ще започне да се променя. Крайно време е българската държава да покаже, че тази толерантност не може да бъде безгранична и вечна, търпението се изчерпва", категоричен бе Вачков.

Той добави, че в Македония се изгражда цяла национална идеология, която малко или много е базирана на антибългаризма.

"Те изграждат цял един исторически разказ, който създава образа на българите негативен, абсолютно тенденциозно и фалшифициран върху изворите. Това за татарите, за фашистите - такива безобразия могат да се видят в учебниците им. В техните класове има учебници, които нямат в методическата си част, откъси от извори, а се дава само авторовият текст. Надявах се, че говорейки за общата история, ние ще се сближим, а сега се разпали още по-голяма омраза в Северна Македония", отбеляза доц. Даниел Вачков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че основният проблем и спорът между двете държави е историята и работата в Комисията трябва да продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: Македониябан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 73 Болшинството от учениците са били българи предимно от българска Македония,изяснявали са се като такива,също. Български известни личности,станали впоследствие. Българската мъжка гимназия в Солун съществува само 33 години и бива унищожена по най-вандалски начин от турци,гърци и сърби.
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Василлис Аргирос75 Тези имена са взаимствани от юдеизма. В пантеона на древните гръцки богове ги няма. Днешните гърци нямат много общо с древните гърци на Омир.
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен73 Българската гимназия в Солун е първата гимназия в този град.
79
0
 
2
 
! Отговори
Свобода на словото преди 3 години
Днес, къде изчезнаха изведнъж десетките коментари ?!
78
2
 
4
 
! Отговори
До Аргирос преди 3 години
За такива като теб има мнго точна приказка : "Посмали, ман,го !" !
77
3
 
4
 
! Отговори
До Аргирос 75 преди 3 години
Ти още малко ще изкараш, че евреите и те са гърци..., че и египтяните..., даже Адам и *** и те навярно според теб също имат "типични гръцки" имена ! :))))))))....Е, поне се вижда от кого са се учили да лъжат съвременните управници на РСМ !
76
1
 
7
 
! Отговори
Провинциалист преди 3 години
Покажете им среден пръст за ЕС, а те нека си се пънат. И никакво внимание докато не клекнат. Наглеци.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
77 направо си смешен
74
3
 
6
 
! Отговори
До 29 АнгелосАнгелис преди 3 години
Виж сега. Цялата антропологична наука, след разчитането на човешкия геном се мъчи да намери гръцки гени но все още не ги намира. Оказва се, че всички кокали изровени в днешна Гърция имат български геном. Е, за да не се сърдят модерните гърци се употребява термина славяни. Но вие си знаете. Има безспорни доказателства, че българите, наречени траки, а те самите наричали себе си Словени са в основата на европейската цивилизация. Македонизма е гръцка рожба, отгледана от Белград и Москва.
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Филипополис основан от баща на Алехандрос векове преди да се появят българите на земите на древната македония.населениието е било гръцко македонско и няма надписи освен на древногръци и латински.и това се казва българки град.ама да се спорят българите за земите на Македония е направо опит за откадане и нахалство
72
6
 
4
 
! Отговори
Василлис Аргирос преди 3 години
ДО 74 ------ПЕТЪР Е ИЗКОННО ГРЪЦКО ИМЕ....КЕЕФА ( или Симон, Шимон) е рожденното име на първия ученик на ХРИСТОС (ДРУГО ГРЪЦКО ИМЕ) . = СВЕТИ ПЕТРОС .ИОАН / ЙОАННИС -- Е ГРЪЦКА ТРАНСКРИПЦИЯ НА Арамейското име - ЯХИИЯ .11 ОТ УЧЕНИЦИТЕ НА ХРИСТА СА ЮДЕЙ...САМО ЕДИН - ЛУКАС = Е ЕЛЛИН ПО ПРОЙЗХОД .ЛУКАС Е ГРЪЦКА ТРАНСКРИПЦИЯ НА ЛАТИНСКОТО ИМЕ ЛУСИУС / ЛУЦИЙ .
71
1
 
7
 
! Отговори
До 44 преди 3 години
А нали няма сега да вземеш да твърдиш, че имена като Петър, Тома, Йоан, Сава, Мария, Магдалена, Лука, Аврам, Матей, и много други библейски.... и те са гръцки !!!?! Айде усмири се малко, че нещо много си си навирил носа !
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 64Нали не мислиш,че Българската Солунска гимназия е единствената гимназия в Солун.Освен това учениците не са били само от Солун.
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви православни са руснаците, след като все още, почитат една сифилистична мумия в центъра на Москва-тази на комуниста Ленин?! Комунистите рушаха с гюлета църквите и избиваха свещенници...Непогребването е най-големият грях на християните. Без коментар, просто.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
45 Русия е имала тогава митрополит, но не и патриарх, до 1589,има разлика.От 1589-1700 Русия,след като разбива Киевска Рус, се управлява от московски патриарси.Едва през 1917 има Патриарх московски на цяла Русия. Днес Московският патриарх,кадър на КГБ,обвиняван в незаконна търговия, се изживява като вселенски патриарх, което е комично.
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45Русия не може да е имала Патриарх през 8-9век,защото са покръстени през988г.(10век) ,като им се назначава МИТРОПОЛИТ от Константинопол.Автокевалия де факто имат от 1448г.,а,де юре от 1589г. от тогава вече имат и Патриарх.
66
2
 
3
 
! Отговори
До 29 АнгелосАнгелис преди 3 години
Ти си от падналите ангели ! Мнооого лъжеш бе, пууу... !
65
0
 
5
 
! Отговори
До 44 преди 3 години
Гръцкото(византийско) църковно влияние в България е неоспоримо ! Още хан Кубрат е приел християнството, по време на учението си в Константинопол, и приятелството си с тогавашния византийски император ! Аспарух също! Ето защо, първоначално службите са били на гръцки, и предимно с гръцки свещеници, а що се отнася до имената - прието е след кръщене да се приеме ново име, и така много български църковни дейци са приемали имената на почитани гръцки светци или покръстители, но това не ги прави гърци !
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45 Между князе,княгини ,крале,кралици и царе и принцеси има разлика. Едно княжество не прави държава със своя независима църква,граници,войска и нация.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58Интересно ,а от къде се намериха почти половин милион турци разменени от Гърция за 1,5млн.гърци през 20те и 30те години на 20век?Истината е ,че в гръцка Македония нито един етнос няма мнозинство.Днешните гърци в северна Гърция в болшинството си са наследници на гърци от Анадола,изт.Тракия и руски гърци.