Министър Божанов поиска: Данните за джигитите да станат публични

Предложението е с цел да се подобри пътната безопасност
13 юли 2022 11:01, Красимир Ангелов
60

Министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов предлага фишове и актове, издавани от МВР от 2010 г. досега, да станат публични. Предложението е с цел да се подобри пътната безопасност.

"Технически е възможно това да се случи за 1-2 седмици. Въпрос на време е да успеем да свършим с МВР тази работа докато все още изпълняваме правомощията си. По закон следва всички данни, които държавата събира и не са лични данни, да бъдат публични. В публичната информация ще става ясно по кой член е нарушението, размерът на глобата, дали е електронен фиш или акт, мястото на нарушението, евентуално данни за автомобила, с който е извършено то, населено място на нарушението и на регистрацията на автомобила. Ще има заличени лични данни, но ще е ясно, ако едно лице има 20 фиша", заяви министърът в оставка Божидар Божанов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той изказа мнение, че ако тази промяна стане факт, данните ще могат да се анализират не само от МВР, но и от всички институции, които се интересуват от безопасността на пътя. По думите на Божанов тази реформа ще помогне в борбата с нарушителите в дългосрочен план.

"Това не е полицейска акция на пътя. Ще бъде ясно къде да бъдат фокусирани усилията. Тези които слагат "чадъри", които видяхме, че са на ниски нива, ще знаят, че някой ги следи, не само техните колеги. Няма да реши всички проблеми, но ще е един от факторите за по-безопасни пътища", убеден е Божанов.

Той коментира пред Bulgaria ON AIR и софтуерния проблем, който някои бензиностанции имат във връзка с отстъпката от 25 ст. за литър гориво при плащане с карта.

"Проблемът не е в системата на НАП, а с конкретните търговски софтуери на бензиностанциите, там държавата няма отношение. Надявам се, че скоро фирмите, които отговарят за софтуерите, ще отстранят проблемите. Държавата не се меси в тях, трябва само да отговарят на общи изисквания, заложени от НАП", обясни министърът в оставка.

Той изрази надежда да се стигне до формиране на правителство в рамките на настоящия парламент. А ако ДБ получи третия мандат за съставяне на правителство, ще се положат максимални усилия това да се случи.

"Подкрепа ще търсим в рамките на бившата коалиция, първо с "Продължаваме промяната". Ще говорим и с депутатите от ИТН, да видим дали тяхната подкрепа е възможна и в контекста на изискванията на "Продължаваме промяната" за принципно управление, а не да се разбираш с хора от диванчета. Ще бъде трудно, но ще опитаме, хората не искат избори", коментира Божанов.

И бе категоричен, че подкрепа за правителство няма да се търси от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", но са логични разговори с тях в НС във връзка с провеждането на политики.

Божанов обяви още, че би продължил да изпълнява поста си в един технократски парламент, ако получи покана. Одобрява и времето, за което президентът Радев определи евентуалните предсрочни избори - началото на октомври.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така не е в в правата вяра на гейо-толерастията, джигит ама и той има права особенно ще ви го нажбият като осъдят държавата в Страсбург, ама с управляващи от малки села с неизмита коса толкова може да очаквате.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди две години конфискуваха в Швейцария за превишена скорост (90км/ч +) на магистрала Ферарито на норвежки бизнесмен плюс около 90 000 франка глоба! Има го още в нета.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 Лесно е на думи. Семерджиев кара 17 години без книжка,.т.е. отнемането не е дотатъчно. Някой трябва да установи надлежно нарушението каране без книжка. Доходите на лицето не се установяват със служебна бележка от работодателя в доста много случаи. Иначе повечето ще са на минимална, т.е. % от докохите ще е мижав. Проблемът е в неприлагането дори на вече съществуващите закони.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Препишете швейцарското законодателство на български и ще видите резултатите! Всичко се прави на место с камера, за да няма заяждания! Собствен и скъп опит - безплатна информация този път!
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тотална глупост. Нещата са по-лесни. Ако един джигит има неплатени 6 глоби за 10г. => 6 месеца чистене около магистралите. Ако едно лице е направило 30 леки нарушения за год. (като за фиш), дори и платени - без книжка за 1г. Ако се е качил пиян/друсан, без инциденти - минимум година затвор. Ако има инцидент-като за убийство или опит.Самите глоби да са % от стойността на колата + % от всички доходи на лицето. Ако е държавен служите, горните по 3. Ако няма места в затворите, сами да построят нови.
22
1
 
7
 
! Отговори
а преди 1 година
трябва глоби, % от заплатат. А ако няма заплата, конфискация на колата веднага.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какво това предложение ще помогне да се подобри културата по пътщата и изкореняване на джигитите? Последният джигит няма книжа, има 50 постановления и т.н и като Грую от 7-мия етаж направи справка за това, как ще го спре? Пък било то и Грудка, дето работела към НПО за безопаснесто, която след справката ще направи запитване към МВР. МВР като не си върши работата и шефовете им са гнили ябълки, дало НПО-та ще ги стреснат?
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има европейски закон за защита на личните данни. Като министър би трябвало да го знае или смята да се точат пари от България чрез съда в Страсбург? Българския народ е избрал доста неадекватни хора за министри да не кажа по-злобно неграмотници!
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
министър смеш-ник
18
3
 
1
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
За да поумнее българинът е необходимо глобите за каквото и да е нарушение да са най-строги в света,вижда се и се е доказало,ча българинът единствено се дисциплинира и започва да мисли реално когато му се бръкне дълбоко в джоба. Знаете ли,че в Испания за бутнат човек,не убит на пешеходна пътека се отнема книжка и лежи в затвора,за говорене по телефона по време на шофиране глобата е от 450 до 700 евро.Не е важно данните на джигитите публични ли са или не,конфискувай му колата, спаси човешки живот
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Добра идея!
16
1
 
5
 
! Отговори
sdasd преди 1 година
До ПипиДори да видиш лични данни това какво ще промени?Цялата инициатива ми се струва само да се изхарачат едни пари и да се отчете някаква дейност.
15
0
 
2
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
До 16 Оправдания за наивници се нарича това. Кат изготвят предложения за всичко от кръстовища до знаци ,общината чрез обществена поръчка е изпълнител на това което кажат КАТ.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пипи и викаш от общините нищо не зависи?! Ами ако имаха малко повече информация. С инспектор от столична община си говорих за проблемно кръстовище във Военна рампа с много катастрофи -- отговори ми: "не можем да предприемем нищо защото от КАТ не ни дават статистика за проблемни участъци на територията на СО"
13
4
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
По принцип от цялото ПП само този министър да остане ще е добра идея. Много умен професионалист, който вижда и назовава проблемите. Другото е леш
12
3
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Много си (обратното на остър), Саше.Данните ще са с анонимизирани идентификатори. Нарушенията не са лични данни така или иначе. То и в Калифорния има GDPR, ама имат и публичен регистър с педофили и прочие, може да отвориш картата и да ги видиш къде живеят и дали са близко до твоя адрес. Има снимки също.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 споко, като додат Копейката и Тиквун в тандем да ни управляват всичко ще отпадне, цената на горивата ще падне до 70 ст.
10
1
 
5
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
До 12 Колко си кух ПП-ко, хората отговарящи за това са именно КАТ ,а не някое НПО .По тяхно предложение въз основа на данните които имат се изграждат или премахват съоражения по всички пътища. Ама тя целта ви е отново крадене на лични данни и раздаването и на чужди НПО-та
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пипи примерно имаш едни локации, на които има повече ПТП-та, това се анализира от отговорни институции, предприема се някакво действе по превенция и така. А сега -- молиш се на КАТ да ти дадат някаква информация, чакаш месеци и тн
8
6
 
4
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
И като заличиш личните данни и видиш ,че N 284 има 57акта това какво точно ще промени или подобри? По-прости от тия ПП няма да света. Има си КАТ които знаят и трябва да глобят всеки водач и МПС другото е глупости на таркълета за наивници.