МО и Украйна с меморандум за засилване на сътрудничеството

Подписването на Споразумението не поражда правни задължения
13 сеп 2023 15:31, Нели Христова
52
МО и Украйна с меморандум за засилване на сътрудничеството
Снимка: БГНЕС

Меморандум за намерение между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна одобри днес, 13 септември, Министерският съвет. Предстои той да бъде подписан от министъра на отбраната Тодор Тагарев, съобщиха от МО.

Меморандумът очертава широк кръг от области за двустранно сътрудничество в сферата на отбраната - научно и технологично сътрудничество, развитие на военното образование и наука, обмен на опит в подготовката и използването на въоръжените сили, разработване на комуникационни, информационни, навигационни и сензорни системи, военна медицина и други области от взаимен интерес.

Подписването на Меморандума ще бъде знак за готовността на българската страна за засилване на сътрудничеството за развитие на способностите на Украйна за защита и укрепване на устойчивостта й и за повишаване на оперативната й съвместимост с НАТО.

Документът е в съответствие с приетата от 49-ото Народно събрание на 6 юли 2023 г. Декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО.

Подписването на Споразумението не поражда правни задължения за страните и не предполага разходването на допълнителни финансови средства от държавния бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
not really funny преди 7 месеца
С цел събиране на покраинско просо
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Само хилядите минни полета пазят окупаторите"?!?? А ти какво искаш да ги пази жив щит ли? Да се наредят войници и да спират техниката ли? Това да не са "умните" укри,които разминират гореспоменатите полета с хора? Вече над 500 хиляди са им жертвите, доведени от *** заповеди.
32
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Само болните русофили тука говорят за "война"! Никой не му дреме за болните амбиции на Кремъл! И без това, украинците си се справят чудесно! Само хилядите минни полета засега ,пазят окупаторите от украинската "любов"! Освен да плашат гаргите и да рекетират света,за друго не стават!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По спиралата на войната!
30
1
 
4
 
! Отговори
до 42 преди 7 месеца
Сигурен съм, че атлантиците наистина ще пробват да избягат при евентуален конфликт с Русия или с когото и да е. Само че има една подробност - вече няма къде да отидат. Ще повисят на някой самолетен колесник, а после сахибите ще ги изловят и ще ги пратят на фронта.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хайде на бас, че обяви ли се военно положение,първите които ще избягат, ще бъдат атлантиците?
28
7
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 7 месеца
Същото си говорех с един познат украинец онзи ден. Сключваме двустранен отбранителен договор за взаимопомощ при война срещу Русия или Сърбия.
27
0
 
8
 
! Отговори
zombay преди 7 месеца
'не поражда правни задължения' - по други портали пише, че Зеления е решил да съди някои европейски оръжейни производители за неизпълнения на доставки.. Очаквам окупирана Болгария да бъде съдена за недоставка на безплатни оръжия.
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украинското правителство на България какво се е разработило толкова ?
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато министърът ти е украински кадър...
24
18
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Поздравления! Има какво да научим! Украйна в момента е най-боеспособната армия на НАТО !
23
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро русофилите ще ходят да се бият на фронта срещу любимците си.
22
1
 
13
 
! Отговори
аха преди 7 месеца
Хайде, атлантите да поемат към Донбас. Аз ще ги изпратя до перона, ще махам за сбогом след влака и ще се просълзя.
21
0
 
9
 
! Отговори
Като чета преди 7 месеца
Предмета на меморандума явно украинците ще трява да ни обучават и снабдяват с технологии щото ние един атомен реактор не можем да си монтираме на съществуваща площадка
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тагарев назначи за шеф на ТЕРЕМ бивш обучаващ МЕР силите и подразделението Донбас де факто предприятието последната година работи на пълни обороти, има търсене на оръжие и ние вместо да се облагодетелстваме от високите цени, които да помогнат на народа в трудните времена през, които минаваме им продаваме продукцията на символична цена или даже я даряваме. Честито ви сътрудничество с Украйна и свободен пазар на електроенергията от догодина.
19
3
 
12
 
! Отговори
ъ преди 7 месеца
Хайде, евроатлантическите орли да се стягат. Мешката, кубинките и да подмият дупарите. Скоро ще се сбъдне мечтата им - да срещнат на фронта "пияните ватенки", въоръжени с лопати. Напред, храбреци!
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя Магаренко когато и да го махнат, все ще е късно. Толкова бели ще сътвори, че с години няма да може да се оправят.
17
13
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Даваий Тагарев! Легитимно си избран, заедно с легитимното правителство. 90% у нас гласуват за евроатлантическа политика, така че я провеждай с 200! ПП. Тиквата им каза лани на европеидните про'с'таци, че само за мачкане стават, но те нали са про'с'ти - не му вярват. Мачкай ги Тагарев, мачкай, докато мърдат! Те друго не заслужават.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пребирете дядката в лудницата да не направи някоя беля
15
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Браво! Да им пратим 50 000 атлантика да идат на първа линия на фронта - за доброто на България.