Съдят днес петима българи в Лондон, обвинени че са руски шпиони

Орлин Русев бил шефът на групата
26 сеп 2023 08:02, Петър Бойчев
82
Съдят днес петима българи в Лондон, обвинени че са руски шпиони
Снимка БНР

Петима български граждани, живеещи във Великобритания, ще се явят днес в съда в Уестминстър, централен Лондон, където ще им бъдат повдигнати обвинения в шпионаж в полза на Русия, съобщи БНР.

Орлин Русев, на 45 години, от Грейт Ярмут, графство Норфолк, Бисер Джамбазов на 41 и Катрин Иванова на 31 години - и двамата от западния лондонски квартал Хароу, Иван Стоянов, на 31 години, от Грийнфорд, западен Лондон и 29-годишната Ваня Габерова от Чърчуей, северозападен Лондон се очаква да бъдат обвинени в престъпления, съгласно член 1 от Закона за наказателно право от 1977 година. Това означава "участие в заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на вражеска държава". Става дума за периода август 2020 година и февруари тази година.

Русев, Джамбазов и Иванова вече бяха обвинени в притежаване на фалшиви документи за самоличност през февруари след претърсване на жилищата им, когато бяха арестувани. Смята се, че петимата представляват шпионска клетка, чийто ръководител е Орлин Русев.
 

Завеждането на дела за шпионаж в британските съдилища е много рядко, като случаите на шпионаж от чужестранни граждани често се решават директно чрез експулсиране. Отношенията между Обединеното кралство и Русия обаче се влошиха рязко след нахлуването на руските войски в Украйна през февруари миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov douser преди 7 месеца
ПОдставени на властв Англия и Шотландия се следят и с микро импланти,нано скенери и нано роботи в телата.Експерти да направят автоматизирани системи за разпознаване на следени чрез ималнти в телата ..Ползват и ваксинации за проследяване..Warnings about CANCER TERROR WITH 5G black death and cancer weapons.. Видео репортаж от днес от Лондон показва всички поразявани с 5G terror ..
63
0
 
0
 
! Отговори
НЕ СА ВИНОВНИ преди 7 месеца
AMAN OT NARKOMANS .. НЕ могат дасъберат никаква информация.. НАБЕЖДАВАТ ГИ НАГЛО.Информацията се събира през смартфони,тлевизори,камери,скенери,рутери,JPS.. ПОлзват се специални разузнавателно диверсионни терористични оръжия в лични документи,шоферски книжки,паспорти, карти за библиотеки,..В България терористи на власт събират он лайн огромна информация през ЕКО СТИКЕРИ..Следят и манипулират едновременно над 100 000 водача в момента.Увреждат ги жестоко през тол камери..Всичко в купето се запис
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ДАНО ГИ ОСЪДЯТ НА МИНИМУМ ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА АМИН
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
АКО РУСНАЦИ ХВАНАТ ВАШИ ДЕЦА И ГИ ОБВИНЯТ В ШПИОНАЖ ПА К ЛИ ЩЕ ПИШЕТЕ - ДА ГИ ИЗПРАВЯТ ДО СТЕНАТА И ДА ГИ РАЗСТРЕЛЯТ ИЛИ ТОГАВА ВЕЧЕ ЩЕ ГЛЕДАТЕ ПО ДРУГ НАЧИН ?ЩО ЗА НАРОД СТЕ???? АКО СА НАТОПЕНИ , ///// БЕЗУМНИТЕ ВИ ГЛАВИ НЕ СА В РЕД!!!! СЪЩОТО СТАНА И С МЕДИЦИТЕ В ЛИБИЯ - СЕДЯХА СУМА ТИ ВРЕМЕ В ЗАНДАНА И НАКРАЯ СЕ ОКАЗАХА НЕВИННИ
60
3
 
4
 
! Отговори
Агент Купър преди 7 месеца
Толупа и Киро са ги издали.По големи шпиони от тях няма.
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нека сега тези дето защитават ***, да излязат и да защитят петимата обвиняеми! Защо се крият като мишоци?
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Винаги най-голямата изззметтт от нашите емигранти са на острова. Миналия месец трябваше да летя до там по работа- в самолета все едно съм в бдж братче
57
2
 
4
 
! Отговори
ингилизите преди 7 месеца
са ни ей такива "Приятели" ЗАЩО сега ни сплитат с шпионаж като става дума за обикновени измамници? И после Новичока бил лечим а?
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правили са парички като са продавали фалшиви документи ама са ги накиснали за шпионаж. Риска на професията.
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
мен вече ме е страх да отида на екскурзия в англия, преди години се снимах на червения площад и в ермитажа... и като ги знам нашите умници ще ме продадат
54
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
така трябва, отишли ми те в държава извън ЕС - ще си признаят всичко и за ружа ще си кажат и за това как рашките разбиха танка chalenger
53
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нашата държава май не ги защитава, а обвиненията изглеждат доста абсурдни! Но тук има слугински манталитет и щом чужди служби са открили нещо, значи нашите задължително са закъснели! Слугата не открие ли наравно със стопанина нещо- значи е изостанал!
52
7
 
8
 
! Отговори
Шпиони? преди 7 месеца
Изгонените руски свещеници са обвинени в шпионаж, защото не признавали украинския църковен разкол, защото са против изгарянето на православни храмове и покатоличването на населението.
51
1
 
6
 
! Отговори
Тия петимата преди 7 месеца
не бяха ли накиснати от един друг българин?
50
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не се сещам защо някой ще шпионира и то за чужда страна, като има всички материални облаги. Кой си пъха главата в торбата сам? Нещо не ми се връзва. Но, едва ли някога ще узнаем цялата истина.
49
6
 
7
 
! Отговори
Лов на вещици преди 7 месеца
Бреееееей, тя много опасна тази Русия, я гледай какви огромни мрежи от шпиони е създала, цели 5 човека!
48
6
 
10
 
! Отговори
Германец преди 7 месеца
Стопете им лагерите на тия чебурашки. После като си излежат срока - чемодан, вокзал, мацква. Нехуманно е последното, но какво да се прави...
47
5
 
13
 
! Отговори
До 48 преди 7 месеца
Тия русофили не са ми братя, а предатели. Ще ги осъдят едно хубаво, ако са виновни.
46
17
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 месеца
Тези "шпиони" са арестувани по донос на един български журналист Христо Грозев който е разследващ журналист за Belling Cat, той натопи българските си братя и сестри, те не са хванати в крачка, те са натопени! ПРОВЕРЕТЕ!
45
11
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 7 месеца
Накрая "запада" да не експулсира българската армия от България и да я замени с хАмериканска ? То както е тръгнало щом и на вярата посегнаха ...Кой беше казал че до 2050 няма да има нито държава България нито народ български !