Съдят днес петима българи в Лондон, обвинени че са руски шпиони

Орлин Русев бил шефът на групата
26 сеп 2023 08:02, Петър Бойчев
82
Съдят днес петима българи в Лондон, обвинени че са руски шпиони
Снимка БНР

Петима български граждани, живеещи във Великобритания, ще се явят днес в съда в Уестминстър, централен Лондон, където ще им бъдат повдигнати обвинения в шпионаж в полза на Русия, съобщи БНР.

Орлин Русев, на 45 години, от Грейт Ярмут, графство Норфолк, Бисер Джамбазов на 41 и Катрин Иванова на 31 години - и двамата от западния лондонски квартал Хароу, Иван Стоянов, на 31 години, от Грийнфорд, западен Лондон и 29-годишната Ваня Габерова от Чърчуей, северозападен Лондон се очаква да бъдат обвинени в престъпления, съгласно член 1 от Закона за наказателно право от 1977 година. Това означава "участие в заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на вражеска държава". Става дума за периода август 2020 година и февруари тази година.

Русев, Джамбазов и Иванова вече бяха обвинени в притежаване на фалшиви документи за самоличност през февруари след претърсване на жилищата им, когато бяха арестувани. Смята се, че петимата представляват шпионска клетка, чийто ръководител е Орлин Русев.
 

Завеждането на дела за шпионаж в британските съдилища е много рядко, като случаите на шпионаж от чужестранни граждани често се решават директно чрез експулсиране. Отношенията между Обединеното кралство и Русия обаче се влошиха рязко след нахлуването на руските войски в Украйна през февруари миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да докажат че са щпиони за Русия и дали Англия са във война с Русия. Май не са, а ако са шпиони за бг ами бг май не е вражеска на Англия или сме врагове. Имат и само менте документи което не е шпионаш а и лесно може да се мушнат от Англия в чантата на всеки.
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако не се застъпите за своите братя в нужда, и ако в сърцето ви има само мъст, същото ще застигне и вас! "Петър Дънов"
42
3
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 8 месеца
екпуслсират се само персонал на посолството, всичко друго е за съд! А ние кво правим - експулсираме руски духовници. Виждате ли разликата?
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България от страна на НАТО, военнослужещи са пращани като цивилни в редица държави като например в Албания да шпионират. Те също ли са предатели?
40
22
 
6
 
! Отговори
Слава на Русия преди 8 месеца
Слава на православна Русия, която се изправи срещу британските и американските сатанисти, опитващи се да подчинят целия свят
39
3
 
10
 
! Отговори
Сту преди 8 месеца
Затвор за предателите!
38
3
 
7
 
! Отговори
Сетих се преди 8 месеца
За случая с българските медицински сестри в Либия. Пак уж приятелска държава тогава и пак Българското външно мълчи като п...
37
4
 
6
 
! Отговори
Разузнаване преди 8 месеца
Всяка силна държава шпионора другите държави, това се нарича разузнаване. Какво мислите че прави ЦРУ или МИ5? Това е държавна професия.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия не е Путин, правете разлика между руската държава и руснаците, и там има маса хора като нас на които им е писнало от държавници.
35
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
20 години затвор за бок.луците. Да се научат нашите продажници.
34
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Със сигурност са невинни !! Русия няма нужда от шпиони в тази първобитна островна държава. Разполага с технологии за разлика от дивият запад
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Работили са срещу ОКралство, с цел унищожаването му, възползвайки се от социалната им система. Да гният!
32
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До доказването на противното всеки по презумция е невинен. Тези хора са български граждани, българската държавата прати ли адвокати???
31
4
 
12
 
! Отговори
AS преди 8 месеца
Ние сме нацията с най-много предатели и продажници в света, още от Турско ние се топим един друг и се предаваме. Ама да служиш на друга държава, чиито наследници избиват нашите освободители през 1917 г. е грях и най-нисша низост. Това да си русофил е диагноза и стокхолмски синдром. Тези да 45 г. такива зверства са извършвали тук, убийства, грабежи и изнасилвания и какво ли не. Та накрая Георги Димитров е писал на Сталин да се намеси. И да си продадеш родината си и душата на дявола да дадеш.
30
2
 
0
 
! Отговори
Разбирач преди 8 месеца
Дистанцията между Русия и САЩ е около 20 километра. А за бай Алеко Ганйеов ще остане пак фалшиватс ракия
29
5
 
7
 
! Отговори
Бай Шиле преди 8 месеца
Тука колко явни руски шпиони има никой не ги бара. А са опасни за българската сигурност.
28
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България трябва да заведе дело срещу кралското семейство за военни престъплиня и тероризъм извършени всв
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма какво да ги съдят, а направо да ги пращат в Русия, там ще ги приберат на топло.
26
8
 
3
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
Англия никога не е водила война срещу Руската империя и не мисля че е агресивно настроена към Русия. По скоро тоя сландинавците + Германия и Франция са били враждебно настроени към Русия но всички са получили победи н шут във гъ за
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Просто мошеници!