Опасна хищна риба се появи в Черно море, ще застраши ли улова?

Според рибар най-опасен е човек, защото е ненаситен
32
Опасна хищна риба се появи в Черно море, ще застраши ли улова?
Снимка: БГНЕС

Опасен хищник се размножава във водите на Черно море – рибата групер. За проблема алармират експерти.
По традиция на 9 май беше поставено началото на риболовния сезон с благословията на св. Никола. Светецът ще бди над рибарите до началото на зимата, разказват хората от селището „Ченгене Скеле“ в Бургас.

„Тази риба – групер, е нещо като легенда. Всеки е чувал за нея, но никой не я е виждал. Ако тръгнем да разпитваме в рибарското селище, ще видим, че 90% от рибарите не са чували за нея. Тя обаче е една от най-вкусните риби“, обясни дългогодишният рибар Георги Димов-Чикагото пред bTV.
Той разказа, че дълги години е бил в океана и е успявал да хване групер. Пояснява, че има много видове групери – от 4-килограмови риби до 400-килограмови екземпляри, чиято дължина е поне два метра.

„Наистина е много вкусна риба, която е забранена за улов заради прекалено високия интерес към нея от страна на рибарите“, обяснява още Чикагото.

Според него в Черно море има по-скоро костури, които идват с корабите. Той посочи обаче, че груперите се срещат предимно в Егейско море, а „нищо чудно да има и в Черно море, но това нищо не означава“.

„Това, че тази риба е хищник не е проблем. Има и други хищници – като акулите. Делфините също консумират големи количества риба. Според мен груперът няма да нанесе кой знае какви щети, защото говорим за рядък вид риба. Тя не е пасажна риба, за да я има в големи количества“, допълни дългогодишният рибар.

Според него най-големият хищник е човекът, защото той лови риба в големи количества, докато груперът използва толкова риба, колкото му е необходима да се нахрани.

„Рапанът, благодарение на това, че го изкупуват, е почти на изчезване. Той е дошъл преди много години в Черно море с помощта на японски кораби. Развил се е тук, защото няма естествен вредител. Храни се предимно с миди“, каза още  Георги Димов-Чикагото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: рибагрупер
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Др0гарката Камелиана май ще вземе първото място на Нелинда за Пулицър за ръсене на ***$$$***
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КОЙ ЛАВРАК СА ОБЪРКАЛИ С ГРУПЕР??!!!...
26
1
 
11
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 седмици
Черно море е проходно и всякаква риба може да навлиза в него стига да иска! Ами давайте, спрете я, ние мигрантите не можем да спрем, та с рибата ще се занимаваме!
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АнонименЩе застраши плажуващите на Корал, нали се пекът натюр, както Кирчо и ще им гризне оная работа.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А ще застраши ли плажуващите
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много от тези неща,които говори този човек нямат нищо общо с реалността.Забранени за улов са само някой видове групър.Като гигантския.Масовият Групър се храни предимно с челеностоноги и има зъби,изглеждащи като човешките,за да чупи черупките. Лови се лесно,защото е лаком,предимно на скарида и раци.Бавен,но е много силен.Като се готви,трябва да се почиства добре,защото под гръбната перка в месото си развъжда червеи и аматьорите ги изяждат,без да знаят.
22
0
 
9
 
! Отговори
От 21 преди 3 седмици
В съобщението за рибаря от Балчик е цитирана испанска поговорка за най-вкусното месо, "От земята агнето, от морето групер".
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Напишете в гугъл думата "групер" и сред заглавията, които ще се появят, ще видите материал за човек от Балчик, който през 2017 г. е уловил край Халкидики групер с дължина 176 см и тегло над 70 кг. Има снимка, рибището наистина е голямо и страховито, представям си какви са двуметровите, които тежат неколкократно повече!
20
3
 
6
 
! Отговори
Боби турбото :D преди 3 седмици
вярно е !ПУТИН Е ОПАСЕН ХИЩНИК И ЗАСТРАШАВА НЕ САМО УЛОВА!
19
1
 
4
 
! Отговори
Ббб преди 3 седмици
Заглавието плаши, но съдържанието е интересно.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Груперът е нолкова грозен, че само ако го зърнеш на живо ще напълниш банските и ще сънуваш кошмари цяла седмица. Иначе не хапе хора.
17
1
 
9
 
! Отговори
Знаещ до анонимен преди 3 седмици
Риба която яде друга риба не е опасна,защото океана е пълен с такива,екосистема се казва,природата си знае работата.Опасна е акулата,защото напада човека.Групъра е много по-ленива риба,аз съм плувал до такива,както казва Чикагото,той си хапва колкото да се наяде,после си дреме до другите риби дето са му потенциална вечеря и си съжителстват.Обитава топлите морета или където изобилства дребна риба.В Ч море такава няма,за това е мисирска статията ако не ме изтрият?
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Камито отново изплиска легена :)))
15
0
 
13
 
! Отговори
Чудя се преди 3 седмици
Какво му е опасното на групера!??! Хищен бил, че то в морето освен цацата и херингата (нея я няма в нашето море), всички други са хищници. Много нескопосано заглавие на статията. То и изложението на текста е нескопосано. Ако се появи маятико и риба тон, сигурно неразбиращите журнамя ще ореват нета! А всъщност - нищо особено, даже новината би била позитивна, каквато всъщност е ситуацията описана нескопосано в статията.
14
3
 
10
 
! Отговори
Притеснен преди 3 седмици
Хапе ли?
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Мисир джурнал - Сигурно имат предвид това, че тази риба яде други риби. Можем да си представим какво представлява двуметрово чудовище, което тежи 400 кг. То може да бъде опасно и за човек, ако е склонно да напада хора. Да се надяваме, че се интересува само от риби.
12
2
 
1
 
! Отговори
... преди 3 седмици
niamam predstava kakva riba e .vremeto 6te pokaje
11
1
 
8
 
! Отговори
Мисир джурнал преди 3 седмици
Опасна с какво и за кого?
10
10
 
2
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
На мен не ми е вкусна?Какво го хвалят толкова?Глупава и грозна риба.За останалото е прав Чикагото
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как ли се изхранва тоя групер само с ешерихия и мазньоч от фритюрници?