Журналисти могат да кандидатстват в конкурс с материали за Европа

Австрийската информационна агенция АПА и Банка Аустрия Кредитанщалт обявяват и тази година конкурс за журналисти от Източна Европа „Writing for CEE“
27 апр 2006 12:30,
Журналисти могат да кандидатстват в конкурс с материали за Европа
В конкурса могат да участват и журналисти с онлайн публикации.
Австрийската информационна агенция АПА и Банка Аустрия Кредитанщалт обявяват и тази година конкурс за журналисти от Източна Европа „Writing for CEE“.

Награда ще бъде връчена за трети път, като тя включва и парична премия от 5000 евро. До 31 юли 2006 г. могат да бъдат изпратени журналистически материали, публикувани в периода от 01.08.2005 г. до 31.07.2006 г. В конкурса могат да участват и стенограми на радио- и телевизионни предавания или онлайн-публикации. Носителят на тазгодишната награда ще бъде обявен през ноември по време на тържествена церемония във Виена.

Миналата година наградата спечели българката Диана Иванова, която успя да се пребори с конкуренцията на 80 журналистически материала на 60 автора от 12 страни. Победителката спечели на своя страна седемчленното жури с цикъла „Добър ден, меланхолия“, в който бе успяла да улови настроението след промените в Европа.

Учредената през 2004 година награда се връчва с цел да стимулира дискусията по въпросите на европейската интеграция в медиите. Журито ще отличи журналистически материали, които разглеждат европейската тематика през погледа на Източна Европа и допринасят за преодоляването на границите и предразсъдъците, като по този начин обогатяват културното многообразие.

Председател на журито е ръководителят на международния отдел в АПА Амброс Киндел, а членове са: Иржи Пехе, бивш съветник на бившия чешки президент Вацлав Хавел, словашкият специалист по масови комуникации Самуел Бречка, словенският писател Йоже Худечек, унгарската телевизионна журналистка Юлия Варади, заместник-главният редактор на полския ежедневник Жечпосполита Павел Лисицки и говорителката за чуждата преса на Банка Аустрия Кредитанщалт Илдико Фюреди-Коларик.

За участие в конкурса трябва да се изпрати журналистическият материал на оригиналния език, превод на английски, а така също автобиография на автора. Допълнителна информация, както и формуляр за кандидатстване могат да бъдат намерени в интернет на адрес www.apa.at/cee-award

 Материалите се изпращат на адрес cee.award@apa.at

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание