За България нямаше по-лош момент да бъде засегната от кризата

Мнението е на Андрю Пиърсън, който оглавява български офис на King Sturge
10 дек 2008 10:51,
7
За България нямаше по-лош момент да бъде засегната от кризата
Андрю Пиърсън. Снимка: Личен архив

Андрю Пиърсън работи в King Sturge от седем години, от които четири във Великобритания. През последните три години и половина той оглавява офиса на компанията в Прага. Член е на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Пиърсън има богат опит в областта на оценката и отдаването на бизнес имоти. От януари 2009 г. той ще оглави българския офис на King Sturge, който бе отворен наскоро.

Пред Investor.bg той споделя мнението си за пазара на имоти в България и в региона, представя гледната си точка относно кризата и отношението на инвеститорите към нашия пазар и този в Централна и Източна Европа.

- Какъв ще бъде главният фокус на дейността на King Sturge в България по отношение на пазарни сегменти, типове клиенти и т.н.?

Вече имаме редица клиенти и първата стъпка ще бъде да работим активно с тях. Въпреки че прекарах последните три години и половина в брокерска компания, аз съм всъщност оценител, сертифициран от RICS.

Ние виждаме това като област, в която да разширим дейността си и да работим както с български, така и с международни клиенти. Управлението на инвестиции и на имоти също са области, в които започнахме да работим.

- Имахте планове да придобиете местна компания за вашето разширяване в България. В крайна сметка какъв модел избрахте за навлизане на пазара, имате ли местен партньор или предпочетохте да навлезете сами?

Ще бъдем изцяло самостоятелни. Вярно е, че обмисляхме местни партньорства, но вярваме, че ако стъпим самостоятелно и използваме своите местни и международни контакти и опит, това ще ни донесе успех.

- Можем ли да очакваме някакво понижение на интереса на инвеститорите към региона предвид повишението на доходността на по-развитите пазари?

Това е много труден въпрос! Мисля, че глобалната кредитна криза не можеше да се случи в по-лош момент за България. Доходността в ЦИЕ се бе свила до нива, подобни на тези в западните страни като Великобритания, Германия и Франция, и така на страни като България, с нейното скорошно членство в ЕС, наистина се гледаше много по-благоприятно от страна на инвеститорите, които търсят по-висока възвръщаемост, най-вече опортюнистичните инвеститори.

Мисля, че сега ни чака година на стабилизация. Ако има добри продукти, в които да се инвестира след една година, тогава несъмнено тук ще има увеличение на инвестиционната активност.

Така че, да, тази година вероятно ще има спад, но предвид нивото на доходност в България можем да станем свидетели на по-бързо възстановяване в сравнение със западните пазари.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нема криза, бат серГей така казва, споко....
5
0
 
0
 
! Отговори
hnmka преди 15 години
kakva kriza??????????4e to v bg nqma ikonomika razbira se 4e i ö kriza nqma da ima :))))))))
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Я не противоречете на комунистите.Щом сергейчо е казал че няма криза значи няма.Да ама има-а.И колкото и да им се ще на тримата крадци да повярваме че са велики, не са.Избиват си комплексите с обвинения към бойко борисов и иван костов.Намерила са село без кучета и правят каквото могат-КРАДАТ.
3
0
 
0
 
! Отговори
manolov преди 15 години
ако се замислим внимателно ще осъзнаем, че реално световната криза крие повече плюсове, отколкото минуси за България. Ако бяхме продължили по пътя на масовото кредитиране без реално покритие и възможност за връщане на кредита от средната класа, която няма как да изработи това което е изтеглила като кредит - щяхме да се окажем в положението на САЩ. Фалиращи банки, производители, кредитори.... масови уволнения... Сега реално ще се свие лудницата около 100левовите хонорари на строителите, нереалното увеличение на заплатите спрямо качеството на труда... Да не забравяме че поевтинялото гориво също е голям плюс за нашите 2 милиона автомобили. Ще си свием перките за година, две. Ще си поизплатим кредитите и всичко ще започен отначало но с по-трезво мислещи хора, а не кредитни маняци пазаруващи като невидели без да се замислят какво ще стане ако останат без работа...
2
0
 
0
 
! Отговори
Дари преди 15 години
ЗАЩОТО *** НЯМА ПО-ЛОШО НЕЩО ОТ ПАНИКАТА .....А ТОЧНО ТОВА БИ Я / КРИЗАТА / ЗАСИЛИЛА ДВОЙНО....ХОРАТА ГО УСЕТИХА ОЩЕ М.09.2008, КОГАТО БАНКИТЕ СПРЯХА ДА ДАВАТ КРЕДИТИ....ТАКА Е И РЕДНО ДА ГОВОРИ .....ВИЖ В ГЪРЦИЯ КАКВО СТАВА / КРИЗАТА Е В РАЗГАРА СИ / - ДА СИ ПРОЧЕЛ КАРАМАНЛИС ДА СЕ ГЪРЧИ И ДА СЕ ОБЯСНЯВА КАКВО ЩОАКО СЛЕДИШ ВНИМАТЕЛНО ПРЕСАТА ПО ВРЕМЕ НА УЧИТЕЛСКТАТА СТАЧКА ОРЕШАРСКИ КАЗА, ЧЕ 2009 ЩЕ Е МНОГО ТЕЖКА...КАКВО ПОВЕЧЕ ДА ТИ КАЖА......ОСВЕН НЕ РАЗСЪЖДАВАЙ ПЪРВОСИГНАЛНО...
1
0
 
0
 
! Отговори
bb преди 15 години
А сега какво ще каже Сергейчо, който допреди месец тръбеше, че криза няма и за България няма опасност никаква да ни сподели ...

Спонсорирани публикации