До три през нощта не могли да се разберат за газа

Сутринта все пак се споразумяха - цената пада
17 юли 2010 12:10,
352
До три през нощта не могли да се разберат за газа
Енергийните министри на България и Русия Трайчо Трайков и Сергей Шматко. Снимка: БГНЕС

С подписи под пътната карта за „Южен поток” и споразумение за отстраняване на посредниците при доставките на газ за България от следващата годна приключиха преговори в резиденция „Евксиноград”.

Под документа, който определя сроковете за реализирането на „Южен поток” се подписаха енергийните министри на България и Русия Трайчо Трайкови  и Сергей Шматко.

България и Русия елиминират посредниците при доставките на руски газ след изтичане на сега действащите договори, съобщи министър-предсетателят Бойко Борисов след края на преговорите.

Според енергийния министър Трайчо Трайков с подписаните в „Евксиноград” договори се е стигнало до ефективно намаляване на цената на газа за българските потребители.

Тази сутрин между България и Русия беше подписан и протокол за проведените преговори за транзит на руски газ през и за България.

Двете страни не успели да се споразумеят по документито до три часа през нощта, затова преговорите продължили тази сутрин. „Искам да благодаря на министър Шматко, че не си замина още снощи”, каза на пресконференция след подписването на документите премиерът Бойко Борисов.

Обаяснението на Борисов за сложните преговори е, че Русия калкулира цените на газа по пазарен принцип. Така горивото ставало непродаваемо на българския пазар.

Коментарът на енергийния министър по въпроса - за да има пазар на газ в България, условията за доставка от Русия трябва да бъдат изгодни за българските потребители.

Повече подробности даде Сергей Шматко. За Русия било важно дългосрочното партньорство и взаимно изгодно сътрудничество в сферата на газовата политика.

Сега се поставяло началото на икономическата и техническа обосновка на предстоящите проекти за реализиране.

„Сложихме точка на работата с посредниците. Трябва да стимулираме потреблението на газ за българския газов пазар”, заяви Шматко.

Новият договор влиза в сила от 30 юни 2011 година.

По отношение на подписаната пътна карта за „Южен поток” премиерът обясни, че документът ще помогне за по-бързото реализиране на проекта.

Пътната карта съдържа сроковете и стъпките за осъществяването на предпроектното проучване и създаването на обща българо-руска компания за строителството на „Южен поток”.

Предпроектните обсъждания започват веднага. Цената на трасето на българска територия е 835 млн. долара. България и Русия ще си поделят разходите. През газопровода ще минават общо 63 милиарда кубически метра газ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
9
 
! Отговори
v.mitov преди 13 години
Izvinete za latinicata. Imam predlojenie....nqkoi bi li se nael da predpoloji kakuv shte e broqt na chervenite komentari....ako cenata beshe ostanala nepromenena?I sega kato po4na da cheta zlobarski komentari oshte ot samoto na4alo...4e pak ne e tova koeto trqbva da byde i t.n.....Svalqt cenata- ima greshka. Cenata ostava- Borisov i pravitelstvoto ne se spravqt.Nikakvo obshto mnenie v razedinenoto ni obshtestvo.
13
11
 
25
 
! Отговори
Джон преди 13 години
Отивам да запаля една свещ за здравето на Правителството! Досега не съм и и помислял да правя такова нещо! Самият факт за това, вече трябва да говори нещо, даше и на мръсните нагли безочливи крадливи безмозъчни егоистични ЧЕРВЕНИ БАБИЧКИ!!!
12
11
 
24
 
! Отговори
нерон преди 13 години
браво Бойко , изритай всички мръсни комунистически пиявици
11
19
 
6
 
! Отговори
PENE преди 13 години
Помните ли го онзи готин Български детски филм , в който се повтаряше : "Тате каза , че ще ми купи колело , АМА УТРЕ ! " И така всеки ден ама УТРЕ все не идва ! Май и с газа така ще стане ! Все ще е от догодина поевтиняването !Както каза Боко вчера "Извиваме си ръцете" - е сега се вижда , кой на кого ги е извил !
10
22
 
2
 
! Отговори
hhh преди 13 години
аз работя за едни от посредниците, никой няма да остане в тая държава!
9
23
 
7
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 13 години
Има грешка в списването на сатията-Сложихме точка на работата с посредниците.Да се чете -Сложихме точка на работата със старите посредниците.Вече има нови играчи.
8
5
 
18
 
! Отговори
do vsichki преди 13 години
hora pravi vpechatlenie che na parvija komentar glasuvat protiv tova pokazva che ima plateni gazolizci nali?
7
22
 
53
 
! Отговори
Джон преди 13 години
ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО, УСПЯЛО ДА НАМАЛИ ЦЕНАТА!ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО УСПЯ ДА ИЗРИТА ПОСРЕДНИЦИТЕ!ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО, НА КОЕТО МОГА ДА НАПИША: БРАВО!!!Браво!!!
6
16
 
4
 
! Отговори
rik преди 13 години
abe toja traiko li e traicho lie kade de e tragnal sas tezi akuli ? bil se razbral!!!!!! xa
5
6
 
20
 
! Отговори
;) преди 13 години
Москва не вярва на сълзи
4
14
 
40
 
! Отговори
ГЕРБер преди 13 години
Поздравления, Борисов!;)
3
3
 
34
 
! Отговори
ЗОРО преди 13 години
А,дано!Хаерлия да е,и на здраве.
2
6
 
44
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 13 години
Как така стана че можело да отпаднат посредниците
1
15
 
54
 
! Отговори
ЕС преди 13 години
Всичко ще се оправи щом червената банда не е на власт