Страховете на управляващите излизат на улицата

Лекари, полицаи, пенсионери са в готовност за ефективни действия
5 окт 2010 10:46,
156
Страховете на управляващите излизат на улицата
Снимка: БГНЕС

Рокади на ключови постове във властта, оставки, назначения, подготовка за национални протести... Това са част от знаковите събития, които разтърсиха здравната и социалната сфера и станаха повод за горещи обществени и политически дебати в началото на октомври.

Само след броени дни, на 7 октомври, синдикатите организират национален протест срещу реформата в пенсионно-осигурителната система, а точно седмица по-късно, за 15 октомври, е обявен националният протест на лекарското съсловие, като бунт срещу здравната политика на правителството.

Опозицията, в лицето на "Коалиция за България" и ДПС, побърза да се възползва от болезнените за обществото теми и поиска вот на недоверие на правителството заради липсата на адекватни предложения за промени в здравната политика и пенсионната система.

От своя страна управляващите започнаха поредица от действия, които бяха изтълкувани като опит за потушаване на напрежението сред обществото. Или по-скоро като защитен механизъм срещу евентуален успех на внесения вот на недоверие към кабинета.

Всичко започна с оставката на здравния министър

Вече бившият министър на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова подаде оставка миналата сряда след скандалното предложение за доплащане на лечението в болниците от страна на пациентите. Оказа се, че нейното ведомство не е съгласувало решението си с политическото ръководство на ГЕРБ. Това беше формалният повод да бъде освободена с мотив „несправяне със служебните задължения и породилото се напрежение при осъществяване на реформите“.

Самата Борисова заемаше министерския пост едва шест месеца, през които така и не показа воля за справяне с българското болно здравеопазване и затова отстраняването й не се възприе драматично.

Изненадващото назначение на „вътрешен човек“

Още на следващия ден премиерът номинира за поста здравен министър д-р Стефан Константинов, който е заместник-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) и има тясна връзка с лекарските среди.

Новото назначение веднага предизвика остри реакции от различни политически сили. Според опозицията изборът на Константинов не е случаен, а е „хитър”, като с това се цели да се „смекчат“ настроенията в лекарските среди и да се омаловажат аргументите за готвения протест в болничната сфера.

Според опозицията тази номинация е само смяна на лица във властта и няма да промени здравната политика на кабинета, където е основният проблем. От БСП обявиха, че няма да подкрепят тази кандидатура за министър на здравеопазването с мотива, че за реални реформи са необходими структурни, а не персонални промени.

Спешната финансова инжекция не закъсня

Веднага след приетата оставка финансовият министър Симеон Дянков побърза да „намери“ пари за затъналите в дългове болници и обяви, че Министерството на финансите отпуска допълнителни 65 млн. лв. за лечебните заведения.

Така само за няколко дни Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започна да разпраща по клоновете си средствата, като един вид вливане на свеж ресурс и „успокояване“ на системата. Според изчисленията на болниците обаче са необходими 125 млн. лв., с които лечебните заведения трябва да покрият вече направените си разходи и тези допълнителни средства няма да помогнат.

Прочетете целия анализ тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
6
 
! Отговори
juls преди 13 години
na protest da izlqzat vsi4ki nedovoloni-vklu4itelno i nie-maikite s deca,da nastane pulna anarhiq,ta dano napravqt nai-posle ne6to za taq skapana darjava,dokoga 6te tarpim,samo da ni ograbvat
111
1
 
15
 
! Отговори
до 106 преди 13 години
И аз искам да работя - шеф на СИБанк.
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
po dobre upravlqvaha
109
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мда, само се надявам Бойко да спази ПОНЕ ЕДНО свое обещание, а именно - да си "извади" оставката от джоба, ако хората излязат на улиците. Така поне ще спести поредната работа на полицията по охраната на Народното събрание.
108
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ситуацията е перфектнаГЕРБ не можеБСП и ДПС са аутСДС и ДСБ не знаят дали ще вземат повече от 8%АТАКА е пак в батакана всички им трябва време за да обърнат ситуацията в своя полза, но уви няма време, а сметките чакат плащания
107
10
 
2
 
! Отговори
1331 преди 13 години
И да върнем БСП и Доган дани е-т
106
0
 
7
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
nali otchaiani horica po sela i palanki glasuvaha za smotanata ataka, samo i samo da se spravi s nenormalnata cigania. sled tarkane na sedalkite v ns se okaza, che ne nacionalisticheskata idea e bila vodeshtata za tiahnata partiika, a da se nagushat s evropeiski pari po programi ot vsiakavo estestvo. horata gi vijdat ejednevno, no kakvo ot tova?! ne znam vaobshte, zashto narodat tarpi tia izednici i paraziti?! skoro shte povdigna vaprosa i za drugi podbni partii.
105
9
 
5
 
! Отговори
1331 преди 13 години
Българи трябва да има реформа неможе дасе краде и да несе работи Това го искат от БСП и ДПС Защо не питате синдикатите защо си затвориха очите преди
104
1
 
8
 
! Отговори
вторник преди 13 години
до 49--Не искам да кажа,че трябва да търпим Искам само да се намери подходящата форма Напрежението е огромно и този път гледката със сигурност ще е покъртителна /лично на мен ми е жал за това,което е възможно да се случи / Всяко правителство поотделно прилича на едно и също нещо - на танк Народът е принуден да заляга в землянки Как да излезем от землянките и да се радваме на земята си българска Тя е толкова красива Въпросът е отправен и къв ВАС /НЕУВАЖАЕМИ ПОЛИТИЦИ /-ДЛЪЖНИ СТЕ ДА РЕШИТЕ
103
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не думай
102
9
 
4
 
! Отговори
Гербер преди 13 години
Нещата у нас се влошиха заради Трактора...
101
0
 
13
 
! Отговори
kolekcionera преди 13 години
*** държавата я унижтожават тотално няма средна класа ти *** ли си
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чакай да позная! И чакаш някой да те оправи?????
99
2
 
6
 
! Отговори
Ката-джас преди 13 години
1.Я кажи каква е тази безплатна манджа, или може би манна небесна, щото не съм видял такова нещо, всичко се купува от магазина с ПАРИ, дори и плоският данък, който ми удържат е пак пари....2.Осигуровките ми ги плащат, но ако бях в частният сектор, щяха да вмемам в пъти по- голяма заплата и да ме осигуряват на 240 лева (ако изобщо бачкам по договор), от които щях да плащам само моят % и нямаше хич да го усетя по джоба си осигуряването, ама па на лекар си плащам пак от джоба, дори и потребителската такса, щото не съм социално слаб ***... 3. транспорта е безплатен, ама само градския, а в моето село няма такъв...4.опинци-ми нали е униформа, щом държавата е приела, че трябва да съм с този *** на работа поне да му заплати супер раздутите цени (100 лева за чифт скапани кубинки)..5.Ранното пенсиониране вече е мит, щото другаря Мухобойко вдига все повече възрастта за пенсиониране, иначе принципно е хубаво, че ще мога да работя и след пенсионирането, щото на 50 години да чакаш пенсия е тъпо.ама кво да обяснявам, като е толкоз хубаво, елате да бачкате и си преценете, ама не ми обяснявайте колко много е добре, щото го виждам и го усещам по себе си и за разлика от вас не казвам на чуждата кокошка ***!
98
0
 
10
 
! Отговори
kolekcionera преди 13 години
свобода или смърт
97
1
 
23
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Че аз от години ги чакам да започнат ефективни действия. Чакам МВР да започне да хваща престъпниците, и да спира пътните джигити от движение, чакам лекарите да започнат да ни лекуват, а не да ни смятат за банкомати, чакам и пенсионерите да помислят за децата и внуците си, а не само за себе си. Дали ще дочакам ?
96
11
 
6
 
! Отговори
Дим на Муков преди 13 години
Дянков форевър!!!!!!!
95
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
a za6to s4etovoditel v bolnica???Ima hilqdi 4astni firmi v ,koito ako e kadyrna ,daje 6te se razviva ili v bolnicata izmamite sa golemi ,i ima qko lapa4ka P.S ni6to li4no,prosto navsqkyde e taka- i az rabotq za 500lv .kato ***,no kato ne me biva za drugo...
94
4
 
19
 
! Отговори
комунист преди 13 години
Не искахте Тошо, че ви било лошо-сега не искате и да плащате-угодия няма.
93
5
 
9
 
! Отговори
седесар преди 13 години
Избирайте си комунистите, след това драскайте по форумите