София все по-малко атрактивна за инвестиции в имоти

Българската столица се нарежда на 93-то място сред 104 града в Европа
Обновена: 11 окт 2010 16:29 | 11 окт 2010 16:28, Красимир Ангелов
7
София все по-малко атрактивна за инвестиции в имоти
Снимка: БГНЕС

София продължава да се понижава в класацията за най-атрактивните пазари за инвестиции в недвижими имоти в Европа, сочи нов доклад на LaSalle Investment Management, предоставен на Investor.bg.

В подреждането за 2010 г. българската столица е класирана на 93-то място сред 104 локации в Европа.

Това е значително понижение в сравнение със 72-ро място, което градът заемаше в класацията за 2009 г. и от 68-мо през 2008 г.

Проучването е базирано на три основни фактора за всеки регион, най-голяма тежест с 60% от които имат перспективите за ръст. Останалите два фактора, всеки с по 20%, са наличието на капитали и богатството на местните инвеститори, както и бизнес средата на съответните пазари.

Лидер в тазгодишната класация е Лондон, който възстановява позициите си от 2008 г., измествайки Мюнхен (сега на 3-то място), който оглавяваше подреждането през 2009 г.

Според компанията най-тежката точка по отношение на инвестиционната привлекателност на британската столица е преминала през 2009 г. и „и динамичната икономика на града се възстановява бързо“.

След като през 2009 г. към класацията е била прибавена Москва на 6-то място, градът продължава да печели позиции и за тази година се нарежда на 2-ро място. Този резултат ясно показва размера и платформата за изключителен ръст, с които градът разполага.

В контекста на изключително селективно и крехко възстановяване през 2010 г. е ясно, че неконкурентните локации се понижават в подреждането, тъй като вече не могат да разчитат на инерцията в националната икономика да поддържа техния ръст, се казва в проучването. Следователно дори и различни локации на традиционно силни пазари като Германия и Франция се класират на по-долни позиции.

За сметка на това нови, развиващи се локации, които започват да растат от много ниска база, се представят сравнително по-добре в пазарна среда, в която икономическият ръст в по-развитите икономики е по-слаб от обикновено.

За разлика от София, редица локации от Централна и Източна Европа подобряват своите позиции, тъй като техните икономики бяха по-слабо засегнати от рецесията или растат с по-голяма инерция.

Проучването покрива 297 региона в 32 държави в Европа с общо население от над 660 млн. души.

Топ 20 на най-атрактивните пазари за инвестиции в имоти в Европа за 2010 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
536 преди 13 години
В София не остана място за инвестиции...
6
1
 
0
 
! Отговори
Rotir T. преди 13 години
Taka e, Boiko Borisov be6e kmet, predi nego kradeca Sofianski, sega selskata daskalica Fundi..e, kak iskate da e hubavgrad, kak???Nema na4in!!!!Vsi4ki si gu6kat ot bani4kata i nie ..duhame supata.
5
1
 
4
 
! Отговори
a преди 13 години
koi shte otide da si kupuva imot v skapanata Sofiq? mrusno mqsto
4
0
 
6
 
! Отговори
koko преди 13 години
цените вече ще са 300 eu. кв.м.другата година. за бога братя не купувайте на високи цени .изчакайте
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
като гледам снимката на блока , ако някои брокер ми поиска 500 евро на квадрат направо ще му се изсмея в лицето
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
как да не са ни атрактивни имотите,бе? и хеликоптерни площадки си имат. и сърнички се разхождат. и частни езера си имат.я,да не се обиждаме!
1
0
 
18
 
! Отговори
Мики Кънчев преди 13 години
Нека брокерите започнат да ни убеждават в обратното СЕГА!

Спонсорирани публикации