Сорос призова да се легализира марихуаната

Финансистът дава 1 млн. долара за тази цел
Обновена: 27 окт 2010 17:34 | 27 окт 2010 16:55, Елка Василева
11
Сорос призова да се легализира марихуаната
Снимка: БГНЕС

Известният американски финансист и филантроп Джордж Сорос призова американското правителство да легализира марихуаната.

В статия, публикувана в The Wall Street Journal, Сорос твърди, че ако американските власти започнат да облагат продажбата на марихуаната с данък и да контролират употребата й, могат да спестят милиарди долари.

В момента тези пари се използват за опити за обезпечаване на забраната за пушене на марихуана, изпълнението на която е невъзможно, твърди Сорос в статия.

Легализирането на марихуаната ще намали престъпността, включително корупцията, която съпровожда наркобизнеса и борбата с него. Полицията ще може да освободи сили и средства за засилване на борбата срещу по-сериозните престъпления.

Нещо повече – легализирането на марихуаната ще удари престъпните организации в Мексико и други страни, които се лишават от многомилиардни източници на доходи и по този начин ще бъдат отслабени, смята Сорос.

Ще отслабне и междурасовото напрежение: афроамериканците не са по-склонни от останалите да пушат „трева“, но ги арестуват за това четири-пет, че и 10 пъти (в зависимост от града) по-често.

Освен това забраната за пушене на марихуана е била приета в началото на ХХ век, може да се каже с расистки подбуди: марихуаната била забранена като „смъртоносна трева“, от пушенето на която, твърдели законодателите по онова време, се увличали предимно лица от латиноамерикански произход, припомня Сорос.

Средствата би трябвало да се влагат не в борбата с разпространението на марихуаната, а в просвещаване, казва финансистът.

Сорос се обявява в подкрепа на законопроект №19, отнасящ се до легализиране на отглеждането и употребата на марихуана в малки количества и предоставя 1 милион долара за дейността на комитета, сформиран за прокарване на законопроекта.

Джордж Сорос е отдавнашен привърженик на закон за легализиране на марихуаната и по-рано се обяви за използване на марихуаната за медицински цели, който закон беше приет в Калифорния през 1996 г., пише NEWSru. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: марихуана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
5
 
! Отговори
в бг.. преди 13 години
кога в БГ ще излезе преуспял политик или бизнесмен и ще каже доводи за легализирането на марихуаната - никога ! Защо? Защото сме селяци и пяници и още сме много далече от правилбното разсъждение и практичността. За съжаление ...
10
0
 
1
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Не знаех, че Сорос е за легализирането.Преди някло часа написах подобно нещо под друга статия от днес 28 окт.Този човек е един от най-големите финансисти на нашето време - играч от класа. Не че ми е особено симпатичен, но той върви пред събитията.
9
0
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Ей дърт бухал сега искаш да станеш монополист на био горивата ,колкото до тревицата аз отдавна знам че е полезна за невралгии особено е супер и сваля напрежението само дето не каза кой даде парата и за какво я обявихте извън закона кажи че с праи от конопа най евтиното био гориво и масла със супер качество а за това че един декар коноп прави хартия колкото декар и половина дървета пак си траеш ех какъв хитрец си ти петрола си заминава като ресурс илисе скарахте с гуруто рокфелер
8
1
 
6
 
! Отговори
mary преди 13 години
най-накрая нещо гениално!!!
7
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И хероина И хероина
6
7
 
5
 
! Отговори
Някой преди 13 години
Тука пълно с наркомани, е...си.
5
5
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
най накрая добра идея
4
4
 
8
 
! Отговори
калин преди 13 години
Браво чиче!Ама пиши и за България.И тук има много пушачи на зеленото злато :)
3
5
 
7
 
! Отговори
Megadeth преди 13 години
Е*ати тревомана е тоя на снимката.
2
5
 
11
 
! Отговори
sofeto преди 13 години
E za tova nesto i az sam ZA !!!!
1
16
 
9
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Това *** на снимката плаче за един куршум в главата.

Спонсорирани публикации