От българските инвестиции – Сърбия на минус

Над 25% от приватизираните от българи сръбски фирми се провалиха
Обновена: 1 дек 2010 14:29 | 1 дек 2010 14:28, Елка Василева
2
От българските инвестиции – Сърбия на минус
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Макар че българите са инвестирали над 100 милиона евро в Сърбия, всяко четвърто сръбско предприятие, собственост на българи, се е провалило. Бизнесменът Христо Ковачки унищожи 10 фирми, пише Б 92.

След хърватите българите са най-честите инвеститори в Сърбия от региона. Сътрудничеството с българите обаче донесе на Сърбия и доста проблеми.

Инвеститори от България купиха цели 28 фирми, като от 2005 г. до сега са инвестирали близо 100 милиона евро. От друга страна, някои инвестиции се оказаха ялови.

По данни на Стопанската камара на Сърбия от 2002 до 2004 г. българи са инвестирали в Сърбия 10,1 милиона долара.

Най-добрата инвестиционна година беше 2006 г., когато от България в Сърбия влязоха 62,3 милиона евро.

„Българските инвеститори са сред малцината, които хвалят инвестиционния климат в Сърбия. Купуваха почти всичко – от медии до мини. „Медия свят“ купи излизащия в Крушевац седмичник „Победа“ и „Сърбиянка“ от Валево, а „Каолин Сеново“ стана собственик на рудника за неметали във Валево. От друга страна, много от българските придобивки се оказаха провал за работниците и производството“, казва анализаторът Миодраг Станич от MIC Група.

Всяка четвърта приватизационна сделка в Сърбия, реализирана от български компании, се оказа лоша.

Още по темата

„В над 25% от случаите се оказа, че българските купувачи не са спазили подписания договор“, обясняват от сръбската агенция за приватизация.

По данни на сръбските институции най-много работници пострадаха от известния новобогаташ Христо Ковачки – един от най-богатите хора на Балканите, който остави след себе си над 10 унищожени сръбски компании.

Компанията „Булцвет“ на Ковачки купи „Химическа индустрия Невена“ за 181 милиона динара. В момента на приватизирането там работеха почти 600 работници, двойно повече от сега.

Макар че българите са купили общо почти 30 компании в Сърбия, единствената сръбска инвестиция в България е купуването на веригата маркети „Пикадили“ от страна на „Делта“. В Сърбия работят и над 20 фирми с български и смесен капитал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 13 години
Бизнесмен и бизнес на балканите е равно3начно = гепи кинтите и бегай бегай бързо!!!
1
0
 
6
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
За да правиш бизнес трябва да си природно надарен за това! Всеки бандит иска да си изпере парите със законен бизнес,но не става!