Пет съвета как изгодно да продадем жилището си

Купувачите обаче все още са предпазливи към покупка
Обновена: 11 яну 2011 14:46 | 10 яну 2011 10:25, Красимир Ангелов
40
Пет съвета как изгодно да продадем жилището си
Снимка: Булфото

Само за три години ситуацията на жилищния пазар у нас и в много други страни се промени из основи. В продължение на няколко години преди средата на 2008 г., през които продължи истинският бум на пазара, търсенето в много региони изпреварваше предлагането и почти всеки продукт, който се предлагаше на пазара, намираше бързо своя купувач.

Банките също улесняваха този процес, тъй като бяха склонни да предоставят сравнително лесно финансиране за покупката на жилищни имоти, които тогава представляваха сравнително сигурно обезпечение.

Към момента на жилищния пазар застояват стотици непродадени имоти и въпреки значителните ценови понижения купувачите все още са предпазливи към покупка или не могат лесно да си осигурят подходящо и изгодно финансиране, за да сключат сделка.

При слаб пазар на жилищата броят на продавачите изпреварва този на купувачите. Така на пазара започват да се конкурират множество имоти, които се стремят да привлекат все по-ограниченото търсене.

В тази връзка от британската Национална асоциация на брокерите на имоти (NAEA) са изготвили списък с няколко съвета, които биха помогнали на собствениците да постигнат по-успешна продажба на имота.

Вижте тук какво е най-важното, което трябва да имате предвид при подготовката за продажба на жилище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: жилищен пазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
27
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
Много хора направиха тази грешка-кон за кокошка! Добре санирана панелка (изолация,която покрива 100% от сградата-например) е по-добре от болшинството ново строителство!
18
5
 
6
 
! Отговори
дръндар преди 13 години
А ти стига с тази политика,тук се говори за жилища! Бегай у Сомалия-там никога не е имало комунизъм!
17
2
 
16
 
! Отговори
Истина-една преди 13 години
Намери си парцел и сам си построи-с кадърен архитект и конструктор,без да пестиш материял,с доизпечени тухли и качествен бетон който е добре слегнал в кофража,сложи трислойна дървена дограма със стъклопакет и си готов-та и внуците да те споменават! Не е толкова лесно,ама... по-добре да се купува жилище на кьораво!
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Успял си да продадеш защото си улучил момента - в пика, точно преди кризата се продаваше всичко на космически цени, хората се заробваха към банките само и само да купят сега, защото мислеха че цените ще вървят само нагоре ... аз самия съм продавал на високи цени ... мои приятели продадоха парцел за половин милион, които сега няма да струва и стотинка....Та истината е, че пазара умря, драги, и скоро няма да се съживи ... българчетата на запад с робски труд изкарваха по нещо и бързаха да го вложат в СОФЕТО ...но и те вече нямат.Цените ще вървят надолу поне още една година.
15
11
 
6
 
! Отговори
Стига с този комуниз преди 13 години
Като си искаш толкова комунизма, отивай да си живееш във Северна Корея, аман от разбирачи, какво ни било останало. Кризата ще мине, когато хората започнат да работят, а до тогава да се молим да има повече предприемачи и хора, които да разкриват работни места. Момента е просто такъв, имайте повече надежда и оптимизъм.
14
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че панелките са мизерни, дума няма. Ама за да се отърва от панелката как се натресох на ново строителство - не е за вярване. Иначе сградата е лъскава, веднага след акт 16. След 2 месеца, по време на пролетните дъждове, като започната едни течове /не е последен етаж/. Съвет - не е зле да поразпитате съседи от улицата, въпреки че не ги познавате, как е строен блока. Видях на един строеж между тухлите и тавана около 10 см. пространство, запълнено с фибран или нещо подобно. Сега очаквам следва изнен
13
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много погрешна статия. В момента, много малко строителни фирми започват нови обекти, като са наясно, че докато не завършат сградата минимум до Акт15, няма кой да им купи апартаментите. Именно затова на пазара няма предлагане на ново стоителство както преди години. Останали са малко читави апартаменти, всичко е на последни етажи със скосове, огромни тераси, партери, ателиета и тн. Апартаментите с такъв статут са на по-високи цени. Ако продължава така, търсенето ще се изравни с предлагането.
12
1
 
18
 
! Отговори
... преди 13 години
Абе преди четяхме статии как разбираш ли така желаното дъно на цените на имотите било стигнато! Сега четем разбираш ли как се продава строителен *** наречен жилище и при това по-скъпо! Ще изчакам малко да видя какво ново ще измислят тия ***!
11
1
 
26
 
! Отговори
кич преди 13 години
Как да купя? Предлагат ми "луксозно" жилище,чиито бигли на колоните се фиждаха,застлан е с картон (ламиниран паркет) и алуминиева дограма,която кондезира,та трябва да дежуря на прозорците със сух ***!
10
2
 
35
 
! Отговори
Криза 2013-2015 преди 13 години
Светът го очаква такава "Нова Велика Депресия" , че имотите ще ви бъдат последната грижа. След време ще продавате и по 100 евро на квадрат и пак няма да има кой да купува. От комунизма ни останаха много "фабрики-паметници" а сега ще ни останат "жилища-паметници"... Много малко хора въобще разбират какво ни очаква....
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви са лихвите по кредитите тук-в мафиостан,а какви са в бяла Европа?!!! Цените тук на некачествени жилища гонят тези в Барселона и Токио :))))
8
0
 
15
 
! Отговори
broker преди 13 години
Ситуацията във Варна не е такава. При нас интерес има, но няма качествени имоти... Ако са, то не са на реална цена и само "притиснати" продавачи продават реално.
7
1
 
24
 
! Отговори
Личен опит 3 преди 13 години
5.След като обяснявах подробно на интересуващия се какви ще са трудностите,започвах да изреждам плюсовете -много добре обмислени предварително. 6.После му казвах какво точно и къде се проверява при такава покупка,за да не бъде измамен -това проучих предварително.Всеки после сам се съветва с адвокат и се уверява,че няма клопка.7.Нарочно изчаках 3 месеца преди да го обявя за продан,та гледката от прозореца да е разкошна(зелена площ в края на май)Продадох мн. изгодно,без брокер проблемен строеж!
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пет съвета как да останем без жилище и да идем под наем!
5
0
 
23
 
! Отговори
Личен опит 2 преди 13 години
Как постъпих?1. Уточних колко би струвал апартаментът ми на шпакловка и замазка.2. Изчислих колко пари са дадени досега.3. Към получената сума прибавих още 20% - тогава цените вървяха нагоре и на следващата година достигнаха пик.Просто случайно успях да налучкам сума,малко по-висока от тази каквато щеше да се вземе следващата година на шапкл.и замазка.А аз предлагах груб строеж без покрив!4.НАЙ-ВАЖНОТО:На всеки поинтересувал се изреждах най-напред НЕГАТИВИТЕ- така хората виждат,че не ги мамя
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как давате милиони пари за тея мизерни панелки, ум не ми го побира!
3
0
 
24
 
! Отговори
Личен опит 1 преди 13 години
Ще споделя опита си.Без да искам,успях да налучкам правилния подход.Случаят ми беше тежък - започнахме строеж на малка ЖСК,но като стигнахме последната плоча,преди да сме направили покрив,един от съсобствениците каза:"Свърших парите,поне няколко години няма да имам".А предварително се бяхме уговорили:Ще строим бързо!.Веднага друг каза,че и той не бърза.Другите двама имахме колкото да довършим до ключ, но само при мен беше спешно.Отчаях се - това създаваше проблем в личния ми живот.Продължение...
2
1
 
38
 
! Отговори
ха преди 13 години
не може да се продаде понеже няма кой да купува. банките дерат кожи а кеш нема
1
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Надявам се статията да има и втора част - Пет съвета как успешно да изплатим ипотеката на жилището си