България сред 4-те страни с най-бърз ръст на БВП в ЕС

Излизаме от групата на слабаците в ЕС – Гърция и Румъния
Обновена: 16 фев 2011 14:35 | 16 фев 2011 12:56,
43
България сред 4-те страни с най-бърз ръст на БВП в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България е сред 4-те страни с най-бърз ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) през четвъртото тримесечие на 2010 г. сред 27-те страни в Европейския съюз, показват данни на Евростат. У нас показателят се повишава с 1,7% спрямо третото тримесечие, което прави 6,98% приравнен към годишна основа ръст.

Във Финландия той е 2,5%, в Естония 2,3%, а в Литва 1,7%. Латвия е на пето място с 1,1%.

България, Литва, Латвия и Естония се движат в една група по ръст на БВП през четвъртото тримесечие на 2010 г., заемайки 4 от първите 5 позиции в рамките на ЕС. Това потвърждава, че те все още попадат в групата BELL (Bulgaria, Lithuania, Latvia и Estonia). Общото на страните е, че са фиксирани към еврото в един или друг смисъл (Естония вече е член на еврозоната), също така са малки икономики с голям дял в БВП на международната търговия.

През четвъртото тримесечие България уверено излиза от групата на слабаците в ЕС, а именно съседите ни Гърция и Румъния, които единствени отчитат спад на БВП на годишна база. При Румъния той е само с 0,5%, но при Гърция е с 6,6%. Доскоро трите съседни страни формираха най-бавно развиващата се част на ЕС.

Поради по-слабото представяне през първите три тримесечия на 2010 г., ръстът на годишна база през четвъртото тримесечие на 2010 г. у нас е 2,1%, спрямо 6,6% в Естония, 4,4% в Литва и 3,7% в Латвия.

Средно за ЕС ръстът на БВП през четвъртото тримесечие на 2010 г. е 2,1% на годишна база и едва 0,2% на тримесечна база.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
4
 
! Отговори
МИЕТ преди 13 години
Статията и констатациите за "слабаци" и "страни с най-бърз ръст на БВП" (2-3%), са "мъдри умозаключения" , целта на които е да отвлекат вниманието от замразяването на пенсиите и заплатите ни, галопиращото увеличение на безработицата и цените с по 20% или 30% , вместо с 2% или 3%.Министърът на регионалното развитие и конкуренцията Михалис Хрисохоидис на слабакаГърция в края на януари 2011г. заявява:В България може корпоративният данък да е 10%, но средната заплата мисля, че е около 120 евро...Ние сме част от Европейската общност дълги години и не може да се сравняваме с нашите съседи.Според него държави като България, Албания и дори Турция са започнали да изграждат наново икономиките си от много ниски нива преди 20 години ( б.а.: или да ги съсипват чрез приватизация и разграбване като България ) , което ги оставя доста по-назад от Гърция в икономически, исторически или обществено-политически план. Горе долу и министърът от слабакаРумъния сигурно ще изкаже подобни обидни аргументи за средната заплата в България , която е по-малка от румънската с повече от 50%.
40
0
 
4
 
! Отговори
do 25 преди 13 години
Ами като са им толкова спестяванията защо реват и мрънкат непрекъснато,не случайно никой по света не им вярва на крокодолските сълзи.
39
2
 
6
 
! Отговори
CrossFire преди 13 години
Новината е наистина оптимистична, и дори да е вярна всеки с малко познания по икономика може да ви каже, че тълкуването на БВП-то е много разтегливо понятие. За съжаление то показва доста ограничена картина и не включва като фактор човешката глупост. За справка - САЩ.
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Брад Пит с очилата, Малката пица, хер Флик....Ама май се оказа че знаел какво прави...
37
7
 
5
 
! Отговори
БСП+СК=ВЛ преди 13 години
Нееееееееееее......Тъкмо мислех да изляза на улицата да протестирам срещу тоталният провал на мутрокомунистическата хунта и сега тази новина ме съсипа!Мъка!как можахме да излезем от кризата, толкова се надявах да фалира държавата за да изрева с кеф- долу Тиквата!Е нема пъ, ше си го кажа!Долу Тиквата, долу Герб, Бунт!
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе,защо е винаги така преди избори??Направо сме задминали и Швейцария!Стига с ЛЪЖИТЕ!Вижте народа,страната и тогава пишете!
35
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
продължаваме със смешките и дезинформацията...и с какво бе джанам.с това че произвеждаме" матраци ли" или от неработещите и липсващи предприятия които отдавна бяха изкупени на безцеица и опоскани до кокал..другото е само търговия.а тя не е реален икономически продукт.
34
1
 
8
 
! Отговори
ДД преди 13 години
Вие въобще правите ли разлика между темп на растеж на БВП и жизнен стандарт?
33
2
 
7
 
! Отговори
нема такава държава преди 13 години
леле Боже помогни на страни с най-бърз ръст на БВП в ЕС по осбенно обърни внимание на БГ то
32
1
 
8
 
! Отговори
ами преди 13 години
Значи съм добре и отивам към по-добре...не знаех
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
E SRED 4 TE S NAI BARZ RAZTEJ NA ZIGANSKOTO NASELENIE I KRIMINALNITE BALGARI
30
5
 
8
 
! Отговори
ринго преди 13 години
нашите статистици ли са подали данните ? Много смешно....защо въобще ни слагат в някакви си класации след като 99 процента от населението едвам крепи в тая скапантия България огромен скок на цените заплати неплатени намалени и на тоя фон гръмки публикации и фанфари .Скрийте се бе *** драскачи кьорави ли сте кво става?
29
4
 
14
 
! Отговори
знаех ,че преди 13 години
ще се "оправим"! Сега много "съжалявам",че съм напуснал Бг.,"връщам се веднага"!
28
1
 
2
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
до 27Около 40 милиарда
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не бе "доктУре"Лимон Хапръцкомян каза,че на обичната ти Гръция БВП бил 300млрд.ЕУРО а нашият 50-60милрд.ЕВРО!!!Със сивата икономика от 40% може и да е 60милрд евро,може и на Гръция да е 300милрд евро,АМА ИМАТ ДА ВРЪЩАТ 500милрд ЕВРО а са 12милн.народ И ТО ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ,ЗА ДА СЕ ПРАВЯТ НА БОГАТИ ПРЕД "БЕДНИТЕ"БЪЛГАРИ 1000000,от които харчат 1000000000ЕУРО годишно в Гръция!СЕГА КАЖИ КОЛКО Е ДЪРЖВНИЯТ ДЪЛГ НА БЪЛГАРИЯ!!!!!Живи и здрави след 10 години да видим кой,къде е и защо е там!!!!!Мрън,мрън!
26
0
 
5
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
до 25,Опаааа,сори,забравил съм нулата,поправям се,30-40 милиарда са спестяванията на българските граждани.
25
2
 
6
 
! Отговори
истината преди 13 години
Докторе *** просто смотано,в яростта си да обиждаш всичко българско ти пак се изложи.От къде ги имаш тези данни първо.Всичките спестявания на българите в България са 37 милиарда.
24
1
 
13
 
! Отговори
alice_in_wonderland преди 13 години
Яка статия,оптимистична!!!Браво:)
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-бедните сме в целия свят, защото вместо да бачкате, по цял ден седите по глупави форуми и пишете простотии.Чакате някой да дойде и да ви оправи (отзад).
22
4
 
6
 
! Отговори
gtf преди 13 години
до 5 . и Бъ Бъ подхвана играта, - остави бизнеса да се справя сам- вдигна акцизите (и уби стокооборота за сметка на контрабандата)- забрави хилядите обещания : осъдени политици източвали държавата години на ред; осъдени след полицейски акции; реформи в здравеопазване, образование; *** интеграция няма - наливат се огромни суми в бездънна яма ..и т.н.другарят Бъ Бъ си продължава по твърдата партийна линия ( да си пълним джобовете - другите да се справят както могат)