Хотелиери искат мораториум върху туристическия данък

Дребният бизнес: Ще преминем в сивия сектор
Обновена: 17 фев 2011 17:00 | 17 фев 2011 17:00,
34
Хотелиери искат мораториум върху туристическия данък
Снимка: Булфото

Асоциацията за алтернативен туризъм иска мораториум върху туристическия данък, който влиза в сила от 1 април тази година. Целият хотелиерски бизнес ще пострада от този налог, коментира преди дни председателят на асоциацията Любомир Попйорданов.

Исканията на дребния бизнес

Организацията представлява предимно дребния семеен бизнес с къщи за гости. 20 на сто от този тип малки хотели, които са предимно с една и две звезди, ще фалират, ако плащат този данък, а огромната част от останалите ще преминат в сивия сектор, прогнозират от асоциацията.

Според бизнеса данъкът върху туристическата услуга няма да постигне своите цели, нито ще повиши събираемостта в общините. „Налогът има повече дефекти, отколкото ефекти и финансовото министерство трябва да го преразгледа“, смята Попйорданов.

По изчисления на бизнеса една къща за гости, която обикновено има 6 стаи и е регистрирана в най-ниската категория, ще плаща около 800 лева годишно, ако общината е приела най-ниската ставка при заетост само за няколко месеца в годината. Същият проблем ще имат и сезонните хотели. Затова от бранша предлагат да се въведе диференциация на данъка в зависимост от това дали хотелът е целогодишен или сезонен.

Проблемът е в общините

Големият проблем е в общините, които вдигнаха ставката на туристическия данък в пъти, заяви пред Investor.bg Благой Рагин, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

По думите му в някои общини са си позволили да увеличат ставката до 100%, а няма основания за това. Според него е необходимо общините да изравнят размера на събирания данък, а не както сега някои да слагат по 3 лв. на легло, а други – по 20 стотинки.

Промяна от 2012 г.

Финансовият министър Симеон Дянков е категоричен, че данъчни промени сега не се допускат и ще има такива от следващата година. Според Рагин Симеон Дянков е съгласен за преговори с туристическия бранш, но през 2012 г. По негова информация на този етап общините са обещали бонуси за рекламни материали, за да се компенсира голямата разлика в ставката на данъка в отделните общини.

Буквата на закона

Туристическият данък замени досегашната туристическата такса, която плащаха всички собственици на хотели в общините. Разликата е, че туристическата такса се начисляваше според броя на летовниците, а данъкът се определя от общините според броя на леглата и категорията на хотела. Това обаче ощетява дребния хотелиерски бизнес, който приема значително по-малко гости.

Промените бяха въведени в края на миналата година със Закона за данъка върху добавената стойност. Съгласно приетите изменения данъкът в туризма влиза в сила от 1 април тази година.

Още икономика и политика
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: бизнесхотелиери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
6
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 13 години
Хотелиерство+Мутрафония=Провал
32
0
 
9
 
! Отговори
5552 преди 13 години
Ще плащате и още как!!!А кой ви разреши в Несебър да си приватизирате плажната ивица и да гоните туристи, които не са от скапаните ви хотели на първа линия? Нещастници!Плажовете не знаете ли, че са 100% държавна собственост???Тази година няма да почивам в България! И няма да давам парите си за арогантно поведение. Накрая ще изгоните всички българи от собствената ни страна, която си има всичко!А на вас това ви е работата - да плащате! Достатъчно много поразии сте направили и сте унищожили!
31
3
 
3
 
! Отговори
хотелиер преди 13 години
абе има ли начин да не плащам никъв данък шот парите ми требат за джипки и курвентии, ногу скапи станаа тиа пущини напоследак.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че те кога са били в реалния сектор, 90 % от хотелите са незаконни и са на хора, които не могат да докажат откъде са дошли парите за тях. Съсипаха природата, изгониха платежоспособните туристи, доста българи вече не почиват в България, причините са много...
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
D4Говедце, така е щото гледат да угодят на всички и ги е страх от реформи. Но ако беше прочел една икономическа книжка през живота си щеше да знаеш че управляват икономиката доста умело! Но ти чакаш някой да те нахрани. Ела аз ще те "нахраня"!
28
2
 
10
 
! Отговори
Туроператор преди 13 години
Почти целият хотелски бизнес (и дребни и големи хотелиери) работи на тъмно с малки изключения, примерно международните хотелски вериги.Тези, дето най-много криеха и не плащаха курортни такса, сега най-много реват.Всъщност, тези които си бяха съвестни и си плащаха, сега ще плащат дори по-малко.Лошото е, че парите просто ще потънат в огромната бюджетна дупка.
27
1
 
6
 
! Отговори
bARMANA преди 13 години
Всеки знае,че хотелите имат двойно счетоводство осигуряват ни на мижави суми.Да плащат ако трябва и по-голям данък.Има хотели където нерегистрират гостите си,това го няма в цял свят.........
26
2
 
8
 
! Отговори
DD преди 13 години
те и без това крият около 60 на сто от доходите си така че да ходят ХОТЕЛИЕРИТЕ от другаря ВЕЛЧЕВ да се оплакват на МАДРИДСКИЯТ ЦАР:))))
25
4
 
11
 
! Отговори
Д4 преди 13 години
Нещо свястно да са предложили от ГЕРБ и да е било работещо или правибно.Точно това е целта да фалира дребния бизнес.Не разбрахте ли че ГЕРБ са партия на конфликт на интереси.Всеки е свързан с някого - кой с митница, кой с цигари, кой с алкохол, кой с хотел, кой с наливно вино, кой със захарни петлета...Те това е Партия на далаверите и корупцията
24
0
 
10
 
! Отговори
За милиони няма ... преди 13 години
Айде първо тези, които построиха огромните като дворци хотели по морето и планинските ни курорти да докажат произхода на парите си и тогава да облагат дребните хотелиери и къщи за нощувки с данъци ! Става ли ?
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе и тия от туризма какво ми се правят на по гяволи,значи няма да плащат тур.такса вместо този данък сега и него неискат да плащат ,а какво искат само да лапат ли?Да си плащат,всяка година ни цакат,стана все едно взимам 3000 лв.,такива са и цените,гледат техния кяр а другите да се факат.Не става.
22
8
 
3
 
! Отговори
четец преди 13 години
алоо оставката не е ли време да се забрави уравниловката .къде по света има такова нещо всеки да иска да има всичко което има и другия.ами бачкай здраво печели и тогава ще те питам дали искаш до теб на море или планина да има голтаци които само гледат в чинията на другия а не правят нищо за да си напълнят своята.
21
1
 
16
 
! Отговори
ВЪПРОСЧЕ преди 13 години
И ПОЗНАЙТЕ ВЪРХУ КОЙ ЩЕ РЕФЛЕКТИРА ВСИЧКО ТОВА:????А)-ХОРАТА ТУРИСТИБ)-ЖИВОТНИТЕВ)-МАРСИАНЦИТЕ
20
1
 
10
 
! Отговори
някой преди 13 години
Ами и ние си плащаме данъците и нищо не виждаме! Дай да спрем да плащаме и да сме като ***,все още сме повече от тях!
19
2
 
10
 
! Отговори
avraaham преди 13 години
Абе тези реват, защото сега, дефакто, им се налага да плащат нов данък, който досега е бил туристическа такса(символична), тъй като не регистрираха всички посетители на дадения хотел...
18
0
 
7
 
! Отговори
Patanov преди 13 години
Аз съм управител на хотел и всеки месец си внасяме таксите (вече данъка), без да сме скрили нито 1 лев, но не виждам да получаваме нещо на среща!!! Не само, че не се прави нищо ново, но дори отпаднаха много от събитията в града, които можеше и да докарат някой турист!
17
8
 
11
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 13 години
до 12Ами, ако не е тая баба с нощувките за 10 лв. дали ще можеш изобщо да отидеш на море, а ?Ще можеш ли да си плащаш нощувки по 90-150 лв на вечер за двойна стая примерно в хотелите ?!Пък и доказано е, че данъците винаги са за малките хора ... Големите акули с хотелите на плажа едва ли ще ги засегне това. Ще унищожат тези с нощувките и семейните къщи за гости.Това правителство е вредно за България !!!
16
0
 
5
 
! Отговори
Patanov преди 13 години
Много са малко общините, които правят нещо за туризма. Таксите, които взимаха до сега и данъка, който ВЕЧЕ взимат трябва да са точно за развитие на туризма, а не да попълват други бюджетни дупки! Направили всички по един измислен туристически информационен център (много малко, от които реално вършат някаква работа) и с това се изчерпва приносът им за този иначе приоритетен отрасъл.
15
1
 
20
 
! Отговори
Келешчо преди 13 години
България е единствената страна в Европа с построени незаконно хотели на 5 метра от морето, върху земя, която е изключително държавна собственост. Мафията в България продължава да си има държава.
14
2
 
4
 
! Отговори
дъртопиколохайлазин преди 13 години
каквото кажат хотилиерити-туй и ще бъде,всичките ни властници участват по някакъв начин в този бизнес,да живее банановата държава бг мутроландия