Vodafone продава дела си във френския мобилен оператор SFR за 7,75 млрд. евро

Купувач по сделката е френската медийна компания Vivendi
1
Vodafone продава дела си във френския мобилен оператор SFR за 7,75 млрд. евро
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Телекомуникационната компания Vodafone потвърди, че ще продаде своя 44-процентен дял във френския мобилен оператор SFR срещу сумата от 7,75 млрд. евро в брой.

Купувач по сделката е френската медийна група Vivendi, съобщава AFP.

Vodafone ще използва 4,5 млрд. евро от сумата по сделката за обратно изкупуване на свои акции, а с останалата част ще погаси свои дългове.

Ръководството на Vodafone посочва, че ще увеличи програмата си за обратно изкупуване на акции до 6,8 млрд. лири, което се равнява на над 7% от сегашната пазарна капитализация на компанията.

Сделката се очаква да бъде финализирана до юни при одобрение от страна на регулаторните органи.

В същото време главният изпълнителен директор на Vivendi Жан-Бернар Леви заяви, че медийната компания е много доволна от увеличаването на дела си в мобилния оператор SFR до 100%, което ще помогне на мениджмънта й „да се фокусира върху стимулирането на растежа и иновациите“.

"Уверен съм, че това ще бъде от голяма полза както за индустриалното развитие на групата, така и за милионите ни абонати и потребители в световен мащаб," посочи Леви в изявление за придобиването на пълен контрол над SFR, който е най-печелившият бизнес на медийната компания.

За Vodafone продажбата е част от стратегията на ръководството да разпродава дяловете си в компании, в които има малцинствено участие. Телекомуникационният гигант планира да укрепи позициите си в Европа, Индия и Африка.

През миналата седмица Vodafone плати 5 млрд. долара за изкупуването на дела на своя индийски партньор Essar в съвместното им подразделение за мобилни услуги.

Акциите на Vodafone поскъпнаха с 2% в днешната сесия след новината за предстоящото увеличение на обратното й изкупуване на акции.

Още новини за комуникация
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Vodafone
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tiq vivendi durjat universal,blizzard entertament oshte 1-2 operatora,sega i vodafoneskoro she kupqt i celiq svqt maika im stara,

Спонсорирани публикации