Доларът записа най-силния си ден срещу еврото за последните 2 г.

Цената на петрола се срути под 100 долара за барел
Обновена: 6 май 2011 10:54 | 6 май 2011 10:54,
40
Доларът записа най-силния си ден срещу еврото за последните 2 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американският долар записа най-силното си представяне срещу еврото от януари 2009 година насам, поскъпвайки с 2 на сто вчера. Това се случи заради изненадващо мекия тон на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише след вчерашното заседание за определяне на лихвения процент в еврозоната.

Единната валута отстъпи 2% от стойността си, след като преди изказването на Трише едно евро струваше 1,4815 долара, а след него – 1,4524 долара. Тази сутрин еврото се възстановява до известна степен, поскъпвайки до 1,4560 EUR/USD.

Вчера Европейската централна банка реши да остави без промяна лихвения процент в еврозоната и той бе запазен на ниво от 1,25 на сто. Изненадата дойде от неочаквано мекото изказване на Трише, който намекна, че и следващият месец лихвата ще остане без промяна, въпреки сериозното увеличение на инфлацията.

Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари срещу кошница от шест основни валути, се повиши до 74,143 пункта вчера, записвайки най-големият си ръст от август месец насам.

Рязкото поскъпване на долара се отрази на търговията със суровини – цената на петрола се срути под 100 долара за барел вчера, а среброто записа спад от 8 на сто. Отстъпление имаше и при златото, което загуби около 2 на сто от стойността си.

От началото на годината еврото е поскъпнало с около 8 на сто спрямо долара, главно заради очакванията, че ЕЦБ ще бъде по-строга в борбата си с инфлацията и ще затегне монетарната политика преди Федералния резерв на САЩ.

Още икономически новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Алоу журналята не помпайте инфлацията с такива заглавия бре! Доларът най-силен - ми то дебилните мутри като Златев и Тиквата само заглавията четат, щот капацитета им за повече не стига и кат мернат такова заглавие резултатът е, че олигарха Златев вдига горивата, а мутрата Тиква излиза по ТВ-то и разправя, че понеже доларът скочил до небесата и той не може да му влиае ще трябва да си плащаме по-скъпия бензин :)))
19
1
 
7
 
! Отговори
- преди 13 години
Как го преценихте това - най-силния си ден с/у еврото за последните 2 години ? Доларът е най-силен с/у еврото за последните 15 дни ..................... Преди това беше на по-висок курс.Или вие гледате по това кой има най-голям скок ? *** ли сте ?
18
1
 
6
 
! Отговори
Vsiaka jaba v giola преди 13 години
Bulgarite prinadlejat na LukOil i bankite, turcite jiveeshti v BG prinadlejat na DPS. Pravitelstvoto prinadleji na ***.
17
2
 
55
 
! Отговори
darcas преди 13 години
Понеже цената на петрола пада, Лукойл ще увеличи крайната цена на горивата с 5% за всеки случай и за да напомни на говедата в България, че трябва да опъват хомота и да плащат, докато са живи.
16
1
 
22
 
! Отговори
Валю Златев преди 13 години
Ама кво понижение искате? Не четете ли статията? Вижте, че долара пак е поскъпнал :))) Значи ще вдигам.
15
0
 
31
 
! Отговори
До Димитър преди 13 години
Първо: под 100 $ е WTI Cushing (който много не ни вълнува). Brent е 106, но това е 20% НАДОЛУ от пика. Второ: НЯМА фирма с къси позиции в долари, която няма хедж, просто такива *** НЯМА! - така че Lukoil курса USD/EUR не ги притеснява. А какво очакваме ли? Очквам да кажат, че "валежите в Калахари ще намалеят, което налага спешо покачване на бензина до 3 лева/литър"!
14
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цените на горивата нема да паднат,другаре,тъй като Лукойл са заредили количества на скъпия петрол,и сега ше чекате да се изхарчи количеството;)Железна е логиката,нема лабаво!
13
1
 
49
 
! Отговори
КауБойко преди 13 години
Петрола пада, бензина се вдига - какво да правиш, пазарни работи.
12
1
 
40
 
! Отговори
9876543210 преди 13 години
Този едномесечен мораториум на горивата ще ни излезе през носа, за да не кажа през нещо друго!
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Qkoto e che kato pada cenata na petrola,gotivata ne poeftinqvat,no kato se kachva poskupvat
10
2
 
9
 
! Отговори
стг преди 13 години
Русия няма да позволи цената да пада , щото ще и иде бюджета особено около избори ще има я някой атентат я нещо
9
0
 
25
 
! Отговори
CS преди 13 години
Petrola pada , no v Bg se diga haahhaa BOKO+Zlatev + Rusiq= Mafiq
8
0
 
13
 
! Отговори
an преди 13 години
DRUGARITE MUTRO-KOMUNISTI NE SA U4ILI DEISTVIE IZVAJDANE. TE SA U4ILI SAMO DEISTVIE SABIRANE, I DELKANE.TAKA 4E NE O4AKVAITE CENATA NA GORIVATA DA PADNAT. ZA6TOTO RAZBRAHA 4E KAKTO I DA GO V.ARAT NA SKAPANOTO PLEME, TO VSE SI TRAE. 22 GODINI DRUGARITE MUTRO-KOMUNISTI SI E.AT NA VOLQ. PO E.ANO PLEME OT MUTRESTANSKOTO NQMA NIKADE. A IZGLEJDA 4E NA PLEMETO MU HARESA VSE DA MU E VAT.E, I PRES 4 GODINI SI IZBIRA OT TRITE NAI DALGOTO. VSE KVADRATNI, SAS RAS6IRENI SE4ENIQ.
7
15
 
9
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
Доларът се вдига, а цената на петрола в долари пада. Т.е. нищо не се променя, не разбирам какво очаквате да се случи.
6
1
 
23
 
! Отговори
&lt<inp преди 13 години
и от това ли ни се определят цените на горивата и на долара, от на някакъв пръдльо тона в една среща.. машала: "Това се случи <strong>заради изненадващо мекия тон</strong> на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише ...", ми като е под 100$ за барел, защо бензина е 2.46?!? Като беше 140 долара за барел 2008-***, беше 2.40, сега като е под 100$ е 2.46.. или трябва да си наваксат след "мораториума"?
5
4
 
63
 
! Отговори
ПЕНЕ преди 13 години
Да видим сега дали онзи ГРАБИТЕЛ , Вальо Златев , ще смъкне цената на бензинът !? Или ще продължи , С ПОДКРЕПАТА НА "БАЩИЦАТА" БОРИСОВ ДА НИ ДЕРЕ КАТО АГНЕТА ПО ГЕРГЬОВДЕН ! ! !
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Davai dolar s teb sme iskame visok dolar celiqt svqt pe4eli ot tova
3
0
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 13 години
Никакъв шанс приятелю , те сега още не знаят за тази новина , ако се задържи до утре може и да се замислят .
2
0
 
42
 
! Отговори
Мария преди 13 години
Да видим сега, дали цената на горивата ще падне и тука или пак ще ни правят на маймуни :)
1
0
 
50
 
! Отговори
Роли преди 13 години
Ха, цената на петрола паднла! Да видим сега дали Лукойл ще намали цените на горивата или пак ще си прибираме високите печалби?