Олимпийски влак вади Южна Корея от кризата

И още за последиците от домакинството на Олимпиадата
Обновена: 22 юли 2011 08:39 | 22 юли 2011 08:39,
9
Олимпийски влак вади Южна Корея от кризата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Домакинството на Олимпийските игри през 2018 г. предизвика строителен бум за 8,4 млрд. долара в Южна Корея, която планира да разшири мрежата си от високоскоростни влакове и да създаде нова дестинация за зимни спортове, насочена към милиони китайски туристи, пише Bloomberg.

Организаторите ще похарчат 3,7 млрд. долара за влак, който ще свързва централния град Уондзю с градовете-домакини на игрите Пьончан и Ганнън на изток. Още 1,4 млрд. евро ще отидат за шест спортни съоръжения, хотели и съоръжения за медиите, сочат документи на Международния олимпийски комитет, цитирани от Bloomberg.

Тези планове могат да облагодетелстват най-големите корейски строителни фирми, които се борят със слаби продажби на жилища и все по-силно затягане на условията за кредитиране в страната. Най-големият строител Hyundai Engineering & Construction Co., вторият по големина Samsung C&T Corp и водещият производител на влакови вагони в страната Hyundai Rotem Co вече проявиха интерес към договори за Олимийските игри.

"Местната строителна индустрия преживя трудни времена през изминалите години поради спада на пазара на жилища," твърди Пиен Сун Дзин, анализатор от Mirae Asset Securities Co. в Сеул. "Игрите не само ще вдъхнат живот на региона, но и на цялата държава", допълва той.

Приходите от Олимпиадата могат да помогнат на строителните компании да финансират нови проекти, след като банките свиха кредитирането за строителни проекти с 26% за трите години до края на 2010 г. поради опасенията си от лоши кредити, сочат данни на местната Финансова надзорна служба.

Олимпийските игри през 2018 г. ще донесат директни приходи в размер на 19,8 млрд. долара на четвъртата по големина икономика в Азия и двойно повече под формата на инвестиции, туризъм и реклама през следващото десетилетие, твърди Парк Тае Ил, старши анализатор от Изследователския институт Хюндай в Сеул.

В същото време експерти предупреждават за последиците от домакинството на Олимпийските игри. Ванкувър, например, където се проведоха зимните игри през 2010 г., намали цените на апартаментите в бившото олимпийско селце средно с 30%, за да стимулира продажбите.

Пекин, домакин на летните игри през 2008 г., построи търговски център и подземен тунел близо до Олимпийския стадион, за да може да покрие оперативните разходи.

"Правителството трябва разумно да преценява проектите, в които инвестира, за да не се окаже, че след игрите те ще събират прах," твърди Пиен. "Виждали сме това преди и съм сигурен, че подобни случаи са сред основните неща, които правителството не иска да повтори".

Южна Корея спечели домакинството на игрите в конкуренция с Мюнхен и Анеси във Франция. През 1988 г. страната бе домакин на лятната Олимпиада.

Още икономически новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
pe6o преди 12 години
Като е такава мечта защо има такъв голям брой самоубийства? Всички мечтаете за красиви улици и подреден живот, но малко от вас биха издържали 16 часов работен ден... затова хората си имат приоритети: някои предпочитат узо, сиртаки и охолен живот с малко работа, други се сгърчват от работа и пак същото..
8
2
 
7
 
! Отговори
SAMOOEL преди 12 години
Ехх . . . Корея - колко сме далеч от теб. И аз бях в корея и останах очарован! Може би само японците са по-организирани от тях, но не съм бил в страната, за да съм сигурен. Може само да се учим от "жълтурите" на трудолюбие и организираност!!!
7
2
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Прав сте, грешката е моя. Макар че аз лично съм против и двете - нито дарения, нито продажба на земя и суверенитет.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не, ние не продаваме суверенитет, ние го подаряваме, затова сме на по-друг хал...
5
2
 
8
 
! Отговори
жп-ец преди 12 години
Ето,Корийците си имат влак,а нашият изгоря.....
4
3
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Нима тук не сме продали и повечко суверенитет ?! Въпреки това нещата стоят по коренно различен начин /според мен/.
3
2
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Как ли ? Ами много лесно ! Предаваш малко от суверинитета си на САЩ и те инвестират милярди в държавата ти ! Както с всички големи европейски икономики !
2
2
 
5
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Радвам се за това, което сте изживяли! Би било интересно да споделите КАК е постигнато всичко това / надявам се да имате мнение /.
1
5
 
15
 
! Отговори
МОРСКИ преди 12 години
Имах щастието няколко пъти да посетя Ю. Корея. Това е страна -мечта. На светлинни години са пред нас!!!

Спонсорирани публикации