Bloomberg: Гръцкият бизнес пирува с ниски данъци в България

Данъчното законодателство у нас било по-опростено и предвидимо
Обновена: 26 авг 2011 17:35 | 26 авг 2011 17:34,
70
Bloomberg: Гръцкият бизнес пирува с ниски данъци в България
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България може и да е най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС), но за Йосиф Комнинакидис тя е убежище от дълговата криза в родната му Гърция, където предприемачът е изгубил 30% от бизнеса си за производство на дънкови облекла, пише Bloomberg.

Staff Jeans & Co. Intex, на която Комнинакидис е изпълнителен директор, има шивашка фабрика в град Раковски, на около 180 км от Гърция.

Staff Jeans е една от над 2000 гръцки компании, опериращи в България, 40% от които са регистрирани от началото на година, разкриват данни на Националната агенция за приходите (НАП) в София.

„Заради по-ниските данъци и заплати оперативните разходи в България са много по-ниски от тези в Гърция. Данъчното законодателство в България е доста по-опростено, ясно и предвидимо“, коментира Комнинакидис.

България привлича широк спектър гръцки компании от Coca-Cola Hellenic Bottling Co. SA до Hellenic Petroleum SA (ELPE), заради рестриктивните мерки на гръцкото правителство за повишаване на данъците, които задълбочават допълнително рецесията в страната.

Правителството на южната ни съседка гласува бюджетни съкращения в размер на 78 млрд. евро, в замяна на втори спасителен пакет от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

През 2012 г. гръцкият дълг се очаква да достигне 161% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че гръцката икономика ще се свие с над 3,8% през тази година, след като се понижи с 4,4% през 2010 г. и 2% през 2009 г.

През първото тримесечие на годината безработицата в страната е достигнала рекордните 15,9%. Най-тежко е в гръцките провинции Тракия и Македония – безработните през май са били 20,2%.

Загуба на доверие

Пред компаниите в Гърция няма особена перспектива за растеж на продажбите и разрастване на бизнеса, тъй като потребителите са изгубили надежда за успешен изход от кризата, посочва базираната в Атина Фондация за икономически и индустриални изследвания.

80% от участвалите в проучване на Фондацията очакват влошаване на финансовото си състояние през 2012 г. За сравнение, през юни този процент е бил 76.

От друга страна, българската икономика има какво да предложи на гръцкия бизнес.

С 10% корпоративен данък и данък личен доход България може да се похвали с най-ниските данъчни ставки в ЕС.

По данни на ЕК през тази година правителственият дълг на София е едва 18% от БВП на страната – третата най-ниска дългова тежест в ЕС след Естония и Люксембург.

За сравнение, дълговата тежест в Гърция през 2011 г. е 158%.

България, която има най-нисък БВП на глава от населението в ЕС, се нарежда на 51-во място сред 183-те страни в класацията на Световната банка (СБ) и International Finance Corp. за най-добри бизнес условия – същата позиция като през 2010 г.

За последната година южната ни съседка е паднала в класацията с 12 позиции до 109-то място.

„В еврозоната Гърция е неконкурентоспособна и е очевидно, че гръцките компании идват в България в търсене на по-ниски производствени разходи, за да се спасят от твърде скъпото евро“, казва Стюарт Томпсън, мениджър на базираната в Глазгоу Ignis Asset Management, управляваща активи за 120 млрд. долара.

Папандреу планира да обложи заплатите с допълнителни 1% до 5%, да повиши данъците на ресторантите и баровете, да наложи по-висок акциз върху горивата и да понижи прага за освободените от данъци доходи, в опит да овладее бюджетния дефицит.

От началото на годината основният борсов индекс в Атина ASE е изгубил 34% и заедно с водещите индекси в Кипър и Египет се нарежда сред трите най-слабо представящи се в света.

За същия период българският Sofix е спечелил 1,3%.

Сред гръцките компании, които оперират в България, се нареждат Fourlis Holdings SA – компанията партньор на IKEA за региона, както и строителните компании Ellaktor SA и Terna SA.

Неотдавна Jumbo SA, най-голямата гръцка верига за детски играчки, отвори 4 магазина в България.

По данни на НАП, от началото на годината у нас са регистрирани около 800 гръцки компании, повечето от които в Благоевградско.

„Повечето от компаниите, регистрирани в България през тази година, идват, за да се възползват от по-ниските данъци или просто за да купят по-евтини имоти и коли“, казва Панагиотис Коуцикос, председател на базираната в Атина Гръцко-българска търговска камара.

Между 2000 и 2009 г. гръцките инвестиции в България са достигнали 7,63 млрд. евро и представляват около 5% от общите гръцки инвестиции в чужбина за периода, сочат данни на Евростат.

През 2010 г. Гърция е инвестирала в България около 160 млн. евро, става ясно от статистиката на централната банка в София.

Все пак България е изправена пред известни рискове, тъй като финансовата нестабилност на еврозоната може да засегне възстановяването на страната.

Почти 1/3 от банките в България са дъщерни филиали на гръцки банки, като Piraeus Bank SA, Alpha Bank SA и National Bank if Greece SA.

През второто тримесечие на годината растежът в България се е забавил до 1,9% на годишна база от 3,4% за периода януари – март.

През тази година правителството в София очаква българската икономика да нарасне с 3,6%, а през 2012 г. - с 4,1%.

Източна Европа остава изложена на „сериозен риск“ от финансовата нестабилност в еврозоната, като рискът е най-висок за балканските съседи на Гърция, като България, се казва в публикуван на 22 юли доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Според Комнинакидис от Staff Jeans & Co. Intex, който има 1000 служители в четири фабрики в България обаче, тези рискове са съвсем приемливи.

Той споделя, че неговата компания има несъбрани плащания за над 2 млн. евро от фалирали клиенти в Гърция.

„Опитваме се да останем на повърхността, като се възползваме от ниските производствени разходи тук“, казва Комнинакидис.

Още икономически анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 65 Много си ***!Сигурно си и толкова мързелив!
63
3
 
1
 
! Отговори
111КЪМ СОКОЛ преди 12 години
ГАДНИТЕ И МЪРЗЕЛИВИ *** -ГЪРЦИТЕ ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ,ДАНО НАРОДА НИ СЕ СЪБУДИ ПО ИЗБОРИТЕ ЧЕ КАКТО Е ТРЪГНАЛА ТИЯ % НЕ СЕ ЯДАТ НИТО ТОК ПЛАЩАТ НИТО ВОДА НИТО ХЛЯБА НИ НИТО НА ДЕЦАТА НИ ОБРАЗОВАНИЕТО.НАРОДА АСФАЛТ НЕ ЯДЕ И С КАКВО ЩЕ СЕ ДВИЖИ ПО МАГИСТРАЛКИТЕ НА БАТ БОКО С МАГАРЕШКИ КАРУЦИ. ЗА ТЯХ СИ ГИ ПРАВЯТ ДА ХВЪРЧАТ С ЛУКСОЗНИТЕ СИ АВТОМОБИЛИ
62
1
 
2
 
! Отговори
61, 62- МЛЪКНИ... преди 12 години
61, 62- млъкни нагъл *** !!!
61
4
 
4
 
! Отговори
Сокол преди 12 години
"По данни на ЕК през тази година правителственият дълг на София е едва 18% от БВП на страната третата най-ниска дългова тежест в ЕС след Естония и Люксембург.За сравнение, дълговата тежест в Гърция през 2011 г. е 158%." - кажете после, че Дянков е некадърник!! Той е един от малкото свестни министри от 25 години насам!
60
2
 
6
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
търпение и здрава работа това е формулата на успеха!!!
59
2
 
4
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
браво само така. това е голям тласък напред за българската икономика търпение братя българи търпение. по моите исчисления след 7-8 години заплатата и стандатртът на живот ще бъде не по лош от този във гърция. ама това зависи във първа степен от вас самите ако тенденцията на емиграция от българия продължи то нищо хубаво тази хубава държава нее чака!!!!
58
2
 
1
 
! Отговори
ДО 18 ПЕТ,АКИС преди 12 години
ТО ТВА ПЕТ,АКИС ЩЕ Е НЯКОЕ .
57
1
 
4
 
! Отговори
ДО АЛЕКСАНДРИС ПЕТРА преди 12 години
КОГО ЩЕ ПОГЪРЧВАШ БЕ ШМАТКО ТЕ ВЕЧЕ ВАС ГЕРМАНЦИТЕ ВИ КУПИХА ИЛИ ЗАЩОТО СИ В БЪЛГАРИЯ ЧЕ НЕ СИ РАЗБРАЛ ОЩЕ.ИМА ДА ЧАКАШ В НЯКОЙ ДРУГ ЖИВОТ СЛЕД СТОТИЦИ ХИЛ. ГОДИНИ ПОГЛЕДАЙ КАТО СЕ СЪБУДИШ ЧЕ СЪНЯ ТИ Е БИЛ ПРАЗНА АМБИЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!
56
0
 
7
 
! Отговори
До 3 и 57 преди 12 години
Сравнения някакви с Китай правите гледам. За заплати говорите.Приятелчета, заплатата е въпрос на договорка.Мазния грък може и да идва с очакване да му работите за 300-400 лв но ако имате куража и основанието, нищо не ви пречи да си поискате 2500-3000.Склоните ли на 400 лв, никой не ви е виновен..
55
2
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 12 години
Ти на не мислиш че ще станем бълканският Китай бе колега. Във всяка частна китайска фирма държавата има дялово участие по закон. Освен това там ако тръгнеш да мамиш държавата знаеш какво се случва :) - тема в днес бг "Китай екзекутира бивши зам.-кметове за корупция". Сега по темата - бг гърците не вкарват никакви инвестиции, а карат българите да инвестират в техните фирми като ги експлоатират и дори и не им плащат. За плащане на данъци да не говорим.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисля, че трябва да се радвате на всеки изкаран лев и на всеки инвеститор, а не да се праите на велики, защото жълтите чакат. Готови са да бачкат и за половината от тия пари.
53
2
 
7
 
! Отговори
Do 52 преди 12 години
Плоският данък е много по-справедлив от прогресивния! Кажи ми какъв ти е стимула да се трудиш повече и да бъдеш по-ефективен след като знаеш, че от това няма да имаш голяма полза(надявам се знаеш защо данъка се нарича прогресивен) Да не говорим за ръста на сивата икономика
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пред България има отлична икономическа перспектива към днешна дата! Ниския бюджетен дефицит в комбинация с ниската данъчна тежест върху бизнеса, неминуемо ще доведе до устойчив икономически растеж в следващите най-малко 5-10 години, особено след като големите икономики в ЕС излязат от рецесията. Разбира се дали иконмическия ни растеж ще 2%, 3%, 4% или дори повече проценти си зависи само от нас самите - днес на България са нужни преди всичко предприемчиви хора, хора създаващи икономика.
51
2
 
3
 
! Отговори
До 51: преди 12 години
Vizantiez kakvo pravi6 tuk?....................................Кво да праиш!? Мегали криси адерфе(голяма криза братле)! И аз ровим като вас у кофите за ***!
50
4
 
3
 
! Отговори
Даола преди 12 години
От януари 2009 в Бълария беше въведен плосък - който не нараства с нарастването на доходите и печалбите - 10% данък - рай за чуждите мошенници - печелят от съмнителни дейности тук изнасят печалбата. А най-бедните българи бяха обрани от този данък, защото той не се събира след един минимум доход от 240лв , а още от първото левче.Най-богатите държавни чиновници получиха чрез този данък ежегодни "подарици" от хиляди. При годишна заплата на съдията 20 000 лв - данък 2000 преди около 3500 !
49
2
 
2
 
! Отговори
Do 50 преди 12 години
Vizantiez kakvo pravi6 tuk?
48
5
 
4
 
! Отговори
До 36: преди 12 години
Чобан,вие сте потомци на гърците,но говорите за жалост гръцкия, с турски акцент!
47
5
 
13
 
! Отговори
ВЪРЖЕТЕ ГИ преди 12 години
Пазете се , всички хора разчитащи на социални помощи и безработни в Европа и САЩ , започнаха да купуват земя в БГ .Правителството им гарантира успешен износ на капитали без плащане на местната социална система.След 2 години Българите ще ни показват по ТВ Дискавъри като Аборигените в Австралия.
46
1
 
5
 
! Отговори
АБЕ, ГОЛЬОВЕЦ..46 преди 12 години
....НЕ СТИГА ,ЧЕ СИ *** ...АМИ И СЕ ПРАВИШ НА ВЕЛИК...!НЕ СЕ ВИЖДАШ ,КЪВ СИ ГЛАДиатор....АМИ И СИ С МНЕНИЕ ЗА СЕБЕ СИ....!Я, СЕ ХВАНИ ДА БАЧКАШ...ЩОТО НИКОЙ НЕМА ВЕЧЕ ДА ТЕ ХРАНИ....!ТАКИВА БАЛАМИ ,ВЕЧЕ НЕМА...........!60% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА "НЕКАДЪРНИЦИ" ....С ПРЕТЕНЦИИ!А, АКО ГИ БОЛИ -КОЛКОТО ГИ МЪРЗИ....ШЕ УМРАТ....!ВИВА Е ПРАВ ....АБСОЛЮТНО ПРАВ!!!!!!!!!!!!!!!!!
45
1
 
2
 
! Отговори
maя преди 12 години
Сърбия е една и съща ситуация, повечето от гръцките фирми и да имат повече права, отколкото ние, сърбите