Бургас–Александруполис мина първата бариера

Екоминистерството одобри документацията по ОВОС
Обновена: 4 ное 2011 06:17 | 3 ное 2011 22:41,
34
Бургас–Александруполис мина първата бариера
Снимка: Reuters

Екоминистерството одобри след няколко неуспешни опита документацията по Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на нефтопровода Бургас–Александруполис. Това не е окончателно решение за одобряване на проекта от Министерството на околната среда.

На този етап е дадена оценка, че в представената документация по ОВОС са анализирани рисковете за околната среда, съобщи пресцентърът на МОСВ. Тези рискове ще бъдат взети предвид при решението на Висшия експертен екологичен съвет дали да се строи или не нефтопроводът на българска територия.

Преди това по процедура трябва да бъдат организирани обществени обсъждания на проекта в населените места, които ще бъдат засегнати от него.

За тази цел възложителят "Транс Болкан Пайплайн Б. В. – клон България", трябва да осигури достъп до документацията и да организира срещи с хората от засегнатите общини и кметства. До 45 дни след последното обществено обсъждане министърът на околната среда трябва да вземе решение по съдбата на проекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
5
 
! Отговори
БГ ТЕРМИТНИК преди 12 години
Много обичам изненадващите новини точно след изборите...Дигат тока, затварят държавния резерв, правят хранителна банка, строят N-тия "провод", изграждат грамадно пристанище в Бургас, заводи за биогорива, концесии се раздават по територията на цялата държава и т.н., и т.н.На пръв поглед нищо лошо. Градежи. Работа, Пари.Но по-отблизо... докарахме го до разграбване на полезните изкопаеми, дървесината, водата и почвата на държавата. И продължаваме да потъваме. Бавно и славно.
33
3
 
7
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Аве кавал, да не мислиш че я искаме тази тръба??? Тя ще убие туризма, а той ни храни. И добре, че е туризма, че България умира. Вие шопите също.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде са еко организацийките Зелени балкани и тем подобни?????? Не позволяват вятърни паркове на европейски инвеститори, но за БЪДЕЩИТЕ ЕКО КАТАСТРОФИ си затварят очите. Важно е касичките им да са пълни. И еко министерството са ,,НАГЛЕЦИ,,!!!!! ЖАЛКО за БЪЛГАРИЯ:(((((
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През Турция е по-пряко, има нещо гнило че го прекарват по-дългия път. Явно е вярно че руските управници гледат на територията петролопровода която ще бъде към 200кв.км като руска територия на която ще разположат танкове, самолети и хеликоптери и ще диктуват политиката ни.
30
7
 
4
 
! Отговори
Бургазлия преди 12 години
За всички които бълват акъл относно "глупавите" Бургазлии незабравяйте че :"Морето ражда хора а полето ТИКВИ " .Нали в тази полуразрошена и изграбена страна отнякъде трябва да дойдат свежи приходи.Относно територията че щяла да става руска - а вие каква територия си мислите че са натовските бази? Относно кмета - кмета ни е перфектен за момента и смятам че го показахме(имайте в предвид че аз не съм Гербер)
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През Чечения минават руските газопроводи и нефтопроводи - това е основната причина за перманентната война която се води там от 90-те години. Видяхме какво стана в Катуница, пожара може да пламне много лесно.
28
1
 
3
 
! Отговори
БМБ преди 12 години
Всичко това изглежда много "розово", но има и "тъмни" страни на въпроса:- Колко ще плащат руските компании на България за транспотирането на 1 куб. м. нефт през територията на България до Гърция?- Кой ще получава таксите за трансфер и пред кого ще се отчита?- Не трябва ли да се изчака по-ясна представа за това, какво ще бъде в Гърция след Нова година, а после да се правят някъкви "ЕКОЛОГИЧЕСКИ" изводи?- ИЛИ НЯКОЙ ВЕЧЕ Е ПОЛИЧИЛ БИЗНЕС-КОМОСИОННИТЕ (обикновенно от 2 до 11%) ???
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се строят руски петролопроводи и газопроводи у нас е като да поканиш приятел на вечеря, а пък той да остане за няколко седмици, да изклати жена ти и да продаде дома ти.
26
8
 
6
 
! Отговори
Иван преди 12 години
За промитите мозъци на пишман - еколозите. Апокалипсис! Армагедон! Ужас! Абе, византийците по-глупави от бургашките гении ли са? Защо в Александруполис не пищят? Я отидете на пазарчето до пристанището там, да видите каква риба се продава! Влезте в някое ресторантче и си хамнете риба, октоподи, скариди, миди! Това не ви е *** непочистена цаца, с която сте свикнали! Кой отрови нашето Черноморие, еколозите на мама? Я се насочете в правилна посока! Подсказвам - лакомите ...мйекащи...
25
2
 
4
 
! Отговори
Крис преди 12 години
Защо не се пише и за другата част от договора,за което настояват руснаците?!По трасето да бъдат назначени руски служби,които да пазят от кражби.И,че земята ще стане де факто тяхна собственост!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 22На мен не ми е никак смешно,но явно ти си опериран(а) от чувство за хумор.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да кажем добре дошъл на нефтения туризъм! Биргазлии са най-тъпите селяни в България.
22
2
 
12
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
На теб може да ти е смешно, на бургазлии не им е смешно. След време ще показват на туристите от СССР и Албания танкерите как преминават а не дай си боже да стане авария ще показват на туристите от бившия СССР и Албания(защото то други туристи няма да има) как се спасяват гларуси от нефтена вода . Щом проекта не е спрян а текат процедурите, значи ще го бъде.
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
18Време е малко да престанете с драмите по проекта. В Буграг и в момента се разтоварват не-малко танкери. Не съм видял идилията, за която ми говориш.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
19,това виц за добро утро ли е,дет си го драснал?Шегобиец:)))
19
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ум царува, ум робува, ум ГЕРБ избира, Ум белия Делфин :) :) :)Който има глава на раменете си мисли. В Бугарс СКАТ и Валери Симеонов пропищяха света и направиха и невъзможното за да спрат проекта Бургас Александруполис, обаче бургазлии нали са си много умнички, не избраха за кмет Симеонов а заложиха на ГЕРБ. Така че, сега аз ако съм на мястото на Симеонов пръста си няма да мръдна повече за такива неблагодарни хора. Те не заслужават.
18
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами честито на бургазлии,и всички по южното черноморие,дето се препитават с туризъм.Невероятна красота е да си лежиш на плажа,чайките да летят над тебе,а в близката далечина да приблизава танкер с мазут.Идилия!
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
30 млн е твърде малка годишна такса, трябва да се направи 300 млн. Евро!
16
0
 
5
 
! Отговори
Валя преди 12 години
За този проект слушам откакто се помня! Мислех, че му е минала давността!Помня и някакви първи копки по каскадата ''Горна Арда'', за която също пишат все още от време на време. Е, що за проекти и строежи, продължаващи десетилетия?! Много пари потъват, много интереси се погазват.... и все строим и все незавършили....
15
5
 
18
 
! Отговори
ВИСОКО, ВИСОКО . . . преди 12 години
Все ми се струва, че битката между ББ от една страна и БСП и Първаноглу, както и протеста срещу Русия от друга страна е една бутафория за да си мисли электората, че нещо става. В крайна сметка ще се построй този петролопровод, южен поток и АЕЦ Белене - т.е. руските интереси ще бъдат не само защитени, но и бетонирани. България никога няма да може да освободи от руско влияние и контрол . . .