С референдума Гърция решава: остава ли в еврозоната или не

Допитването ще е вероятно на 4 декември
Обновена: 3 ное 2011 10:05 | 3 ное 2011 07:18, Елка Василева
80
С референдума Гърция решава: остава ли в еврозоната или не
Снимка: Reuters

Референдумът в Гърция за новия европейски спасителен пакет за страната на обща стойност 130 милиарда евро може да се състои на 4 декември, заяви премиерът Георгиос Папандреу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Папандреу призна, че залогът на допитването е дали Гърция да остане в еврозоната или не.

Още по темата
2 ное 2011 17:14
185

"Важно е гръцкият народ да вземе решение. Ние ще се гордеем, че сме част от еврозоната и че можем да изпълняваме нашите задължения", аргументира той своето изненадващо решение да свика референдум за спасителния пакет.

Гръцкият премиер изрази увереност в положителния резултат от допитването. "Гърците ще дадат мъдър и правилен отговор. Той ще бъде позитивен не само за Гърция, но и за Европа", увери той.

Папандреу направи това изявление след извънредни консултации в Кан с ръководството на ЕС и МВФ снощи преди започващата днес среща на върха на Г-20 в града на Френската Ривиера.

След разговорите стана ясно, че помощта за страната ще бъде замразена дотогава.

Гърция няма да получи поредния шести транш от първия спасителен пакет за страната, обявен миналата година, докато не се произнесе за еврото, даде да се разбере след срещата френският президент Никола Саркози. Той е в размер на 8 милиарда евро и е крайно необходим на Гърция, за да избегне изпадането си в неплатежоспособност по своите дългове.

Саркози подчерта, че ако правилата "не се спазват, нито Европа, нито МВФ може да даде и един цент". "Ние просто казваме, че можем да взимаме пари от европейските данъкоплатци... когато правилата, които са одобрени с единодушие, биват спазвани", се аргументира той.

Саркози подчерта, че ако бъде произведен референдум, залогът ще е дали Гърция да остане в еврозоната или не.

Германия иска да стабилизира еврозоната с Гърция като неин член, обяви канцлерът Ангела Меркел. В същото време Меркел даде да се разбере, че стабилизирането на еврото в крайна сметка е по-важно от спасяването на Гърция.

Снощната среща в Кан бе организирана след изненадващото решение на гръцкия премиер да насрочи референдум за европейския план за финансова помощ за страната, отбелязва БТА.

Този едностранен ход на Папандреу смая и разгневи европейските партньори на Гърция и паникьоса финансовите пазари.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
6
 
! Отговори
космополит преди 12 години
За мързеливите,некадърните и вечно търсещите под вола теле и конспирации келешчета-ЕС е само бреме.За интелигентните и способните хора,които едновременно със стремежа си към космополитизъм искат и знаят как да съхранят насионалното си достойнсто и традиции-ЕС е само възможности и само позитиви.Общата отговорност създава и дисциплина,от която пък конкретно ние най-много се нуждаем.Ако имаше възможност да ни се назначи служебен кабинет,служебно управление на съд,прокуратира,полиция и т.н. от ЕС,сега нямаше все още да сме *** на Европа.
58
4
 
8
 
! Отговори
boby преди 12 години
Гърците просто кефят, така го начукват на ЕС отново и отново, че не е истина. Не че накрая няма да си платят, ама просто са ГОЛЕМИ с това как не им дреме :)
57
0
 
5
 
! Отговори
TR TURK преди 12 години
HAHAAHHAAA,GOSPODA NYAMA TOYAGA !!!!!!!
56
0
 
9
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Меркел си го е казала директно. Искат да спасят Еврозоната с Гърция е нея, но Еврозоната е по-важна от Гърция така, че ще ги отбичат като кемене от джазов оркестър след 4-ти Декември.
55
1
 
5
 
! Отговори
евреин преди 12 години
Не мога да разбера на кого съм изял закуската,че тук някакви умници все евреите им виновни! Тъй като тази "мода" идва от Москва, почти съм сигурен ,че това са позитански тикви и техните необразовани отрочета. Ама искам да се разберем: вие евреина Христос за нищо го нямате,ама евреина Маркс ви е закачен на стената като икона. Заради московската мода вече да обичате богатите и капиталистите въобще, плюете вече и Маркс, и мен, макар да не съм ви изял закуската.Закуската вие още не сте си заработили
54
7
 
5
 
! Отговори
Да преди 12 години
Блестящ ход с референдума на Папандреу иначе се продължава с недоволствата, стачките, протестите и цялата гама, инспирирана най-вече отвън, от спекуланти, които искат да спечелят и са си приготвили торбите и чувалите за печалбатаКонсултанти на гърците за заемите бяха евреите, американски еврейски банки. Сега чакащите с торби и чували за печалбата са пак еврейски банки, еврейски фондове и т.н.Та Папандреу изигра блестящ ход - нека гърците да кажат ДА или НЕ на спасителния план. Като кажат ДА- в
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 52 АБЕ ТИ ДА НЕ СИ *** ,ИЛИ ПО ТОЧНО *** ,А,РЕ ВМЕСТО ДА РЪСИШ ГЛУПОСТИ ТУКА ,ВЗЕМИ БЕГАЙ У СТОЛИПИНОВО ДА ЦЕЛУВАШ МАЛКИТЕ *** , ДА ИМ ЗАНЕСЕШ БОНБОНИ И ТОГАВА МОЖЕ ДА ТЕ ЗАРАДВА НЯКОЙ ДЪРТ ГУРЛИВ *** И ДА ТИ СЛОЖИ КОЖЕНИ КАМБАНКИ НА РАЗГОЛЕНИЯ ТИ ***
52
3
 
6
 
! Отговори
полудевам полечка преди 12 години
аз ще взема кредит от всяка банкаи накрая няма да мога да платяще направя референдум у дома как и кога изобщо да платяще фалирам и така и онакаи накрая кредит ще пак ще си вземанали вече нищо не дължаядох пих и се веселих и кредито си не погасихапа баба ***(Меркел) и Блекута(СарКОЗИ) нека се потят с моите ядове, от кредити СПОМЕН нема
51
5
 
2
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
"Не ти нещо много са ти мили *** ,мене гърчолята не са ми бъркали в джоба ,ама управници с еврейски корени и *** с по 7-8 чавета са на издръжка на мен и на свички работещи българи които с нашите данъци хрантутим тези ***"Средната раждаемост при *** е 2-3 деца, 7-8 деца са изключение. Затова пък има стотици хиляди *** българи безработни които не желаят да работят и получвата помощи и раждат деца а аз работя и с данъците които плащам им храня котилото на тези български ***. Лично познавам семейства български безработни които са наплодили котило от по 4-5 деца и аз трябва да им храня семето на тези ***.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на поста по номер 41 се преброиха вече 4 кашерчета ,продължавайте,щракайте минуси ,но истината вече не можете да заглушите светът се промени и идва време да си плати за всичките престъпления срещу човечеството дето стори презряното племе на Юда
49
1
 
3
 
! Отговори
gft преди 12 години
нагли нагли до безумие, ако си мислят че ще водят ЕУ за носа, не са по знали, ще ги изритат като мръсни котета, и ще ги оставят да фалират.лошото е че една значителна част от банките в България са гръцки или с гръцко участие.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако Гърция излезе от еврозоната- отиде ни моренцетооо
47
1
 
3
 
! Отговори
Шегаджия преди 12 години
Да му мислят бг банкерките какъв ще го ядат
46
0
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Не ти нещо много са ти мили *** ,мене гърчолята не са ми бъркали в джоба ,ама управници с еврейски корени и *** с по 7-8 чавета са на издръжка на мен и на свички работещи българи които с нашите данъци хрантутим тези ***
45
0
 
2
 
! Отговори
до лозар преди 12 години
Забрави!!!
44
1
 
2
 
! Отговори
до 9К79 Точка-У преди 12 години
Определено не си наясно с нещата.Задълбочи си малко повече.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес съонщиха по евронюз ,че Китай се е отказал да отпусне пари на ЕС за стабилизиране на еврото ,Русия също дава заден ход и единственото спасение за чешката еврейска Меркел и унгарския *** Саркози е да пускат печатницата ,ама това вече сме го виждали в една друга страна която се явява като новата Юдея за ционистите -САЩ ,но нещо и там обикновените хора прогледнаха и излязоха по площадите и движението окупирай Уолстриит се разраства с всеки изминал ден
42
1
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
"я да видим колко са задлъжнели щатите ингилизите и италианците и.."Я отиди в уикипедията и виж колко са задлъжняли ингилизи и италианци. Виж също така могат ли ингилизи и италинаци да си плащат лихвите и главниците. Я сега отиди виж колко са задъжняли Гърците. Я отини виж също така могат ли гърците да си обслижват борчовете - могат ли да плащат лихвите и главниците на това което са лапали десетилетия.
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Преди да размахаш тоягата към Гърция защо не вземеш да я размахаш към един милион *** сънародници,които ти бъркат много по-дълбоко в джоба с професията "трайно безработен" ?"В българия няма толкова много цитани *** са около половин милион. И не всички са безработни въпреки, че при тях процента е много по голям. Безработните в България са около 400 хиляди, може би повечето от тях са българи. Тоест има стотици хиляди българи *** които ги мързи да работят и раждат деца, а аз трябва да плащам им помощите и детските защото българина го мързи да работи и предпочита да го кара на помощи.
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цялата юдейска шайка е изпълзяла да плюе против гърците и да защитава крадливита *** банкери дето докараха на света тази невиждана финансова и икономическа катастрофа имам усещане ,че ни отвличат вниманието с Гърция ,я да видим колко са задлъжнели щатите ингилизите и италианците и..,,,и ,ами то май ,че почти целия еврейски съюз,начело с флагмана -сащ са яко в кюпа ха-ха Слагайте минуси сега да преброим колко са юдейските плъхчета плъзнали по форума